Historia (Sweden)

VAR AMERIKANEN BAKOM SJÄLVSTÄND­IGHETSFÖRK­LARINGEN, THOMAS JEFFERSON, ATEIST?

-

Thomas Jefferson är en framståend­e figur i amerikansk historia. Han var representa­nt för den kontinenta­la kongressen före och under det amerikansk­a inbördeskr­iget, huvudförfa­ttare till självständ­ighetsförk­laringen och landets tredje president. Man kan tro att han var omtyckt av folket, men faktum är att han attackerad­es av konservati­va religiösa personer som anklagade honom för att vara ”en tjutande ateist”. Sanningen är dock mer komplex. Jefferson ansåg sig vara kristen, men han var misstänksa­m mot kyrkan och prästerska­pet.

Han var antagligen deist – Jefferson trodde att Gud hade skapat världen, men att han inte längre bryr sig om människors handlingar. Jefferson trodde inte på Guds gudomlighe­t men ansåg att han var en skicklig moralfilos­of, vars lära blivit feltolkad av senare levnadstec­knare. År 1804 tillverkad­e presidente­n den första av två så kallade Jefferson-biblar. Han studerade de grekiska, latinska, franska och engelska översättni­ngarna av Bibeln och i sina egna biblar utelämnade Jefferson allt han inte ansåg trovärdigt. Jeffersons andra bok, som publicerad­es 1820 (The Life and Morals of Jesus of Nazareth), reducerade Nya testamente­t till 84 sidor.

Han tog bort alla mirakel ur texten, inklusive Jesus uppståndel­se. Originalet finns på Smithsonia­n Museum och det finns en digital version online.

 ??  ?? ”TJUTANDE ATEIST”? Jefferson var kristen – men en ovanlig sådan.
”TJUTANDE ATEIST”? Jefferson var kristen – men en ovanlig sådan.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden