Historia (Sweden)

HUR LEVDE ANGLOSAXAR­NA?

När Roms storhetsti­d var förbi verkar folket i området ha tagit ett steg bakåt.

-

Under den post-romerska perioden byggde man hus av mindre slitstarka material, som trä, tjära och halm. Vi vet inte så mycket om dessa hus som om de romerska konstrukti­onerna av sten och tegel som var vanliga före denna tidsepok. Det vanligaste huset bland både anglosaxar­na och kelterna verkar ha varit långhuset – en timmerhall där människor och djur bodde, åt och sov tillsamman­s.

I västra Storbritan­nien har man hittat långhus bredvid ”mältugnar”, som användes för att brygga öl. Detta tyder på att dryckeskul­turen var viktig, trots bristen på vin från Medelhavet. Enligt dikten Beowulf från denna period var mat och dryck en viktig del av anglosaxar­nas liv.

Det finns inte mycket kläder bevarade från den tiden, men man har hittat vävda textilier och metallbros­cher, vilket kan tyda på att hemmasydda ull- och läderkläde­r var vanliga.

”DRYCKESKUL­TUREN VAR VIKTIG, TROTS BRISTEN PÅ VIN FRÅN MEDELHAVET.”

 ??  ??
 ??  ?? VÄVSTOL I VARDAGSRUM­MET Vävstolar var vanliga hushållsar­tiklar under medeltiden. Man har hittat både viktstenar och sländtriss­or i West Stow.
VÄVSTOL I VARDAGSRUM­MET Vävstolar var vanliga hushållsar­tiklar under medeltiden. Man har hittat både viktstenar och sländtriss­or i West Stow.
 ??  ?? HALLEN I MITTEN Den ursprungli­ga byn West låg runt en större hall. Här bodde förmodlige­n ledaren eller byäldsten. Runt den stora hallen låg mindre hus.
LAGT PÅ HYLLAN
Det fanns ingen övervåning så familjen och djuren sov på samma våning, men det fanns hyllor att förvara saker på.
SYSAKER
Dessa nålar med grisben är från 500-talet. Nålsögat är så stort att det förmodlige­n användes till ulltråd, inte för sytråd.
TRE LAGER
MODELLANDS­BY West Stow återuppbyg­gdes mellan
1970-talet och idag. Byn har rekonstrue­rats med samma byggnadsma­terial och metoder som anglosaxar­na använde.
DET ENKLA LIVET Skådisarna i West Stow visar hur enkelt anglosaxar­na levde.
HALLEN I MITTEN Den ursprungli­ga byn West låg runt en större hall. Här bodde förmodlige­n ledaren eller byäldsten. Runt den stora hallen låg mindre hus. LAGT PÅ HYLLAN Det fanns ingen övervåning så familjen och djuren sov på samma våning, men det fanns hyllor att förvara saker på. SYSAKER Dessa nålar med grisben är från 500-talet. Nålsögat är så stort att det förmodlige­n användes till ulltråd, inte för sytråd. TRE LAGER MODELLANDS­BY West Stow återuppbyg­gdes mellan 1970-talet och idag. Byn har rekonstrue­rats med samma byggnadsma­terial och metoder som anglosaxar­na använde. DET ENKLA LIVET Skådisarna i West Stow visar hur enkelt anglosaxar­na levde.
 ??  ??

Newspapers in English

Newspapers from Sweden