Historia (Sweden)

Fanns det kvinnliga riddare på medeltiden?

-

När en riddare dog under medeltiden övergick hans uppgifter till familjen. Om han inte hade söner kunde hans fru eller dotter ta över uppgiftern­a. I England fick kvinnorna titeln lady medan man i Frankrike, Toscana och Romagna använde den manliga titeln. År 1358 blev kvinnor slutligen accepterad­e som riddare och kunde väljas in i riddarordn­ar, men de fick titeln dame, inte knight.

I krigstid var en riddare skyldig att driva in skatt till kungen, reparera vägar och broar samt säkerställ­a lag och ordning i lokalområd­et. Riddarens viktigaste uppgift var dock att tjäna kung och fosterland i strid – en riddare måste alltid vara redo att ta på sig rustningen och ge sig ut i krig.

Historiker känner till ett flertal kvinnor som deltagit i strid som riddare. En av dem var engelska Petronilla de Grandmesni­l som deltog i ett uppror mot kungen på 1100-talet. Även den berömda krigaren Jeanne d ‘Arc deltog i strid. Jeanne växte upp i en fransk bondefamil­j under hundraårsk­riget mellan England och Frankrike.

 ??  ?? RINGBRYNJA Kvinnor ärvde riddarplik­terna, men stred inte.
RINGBRYNJA Kvinnor ärvde riddarplik­terna, men stred inte.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden