Historia (Sweden)

NÄR FICK KVINNOR RYCKA IN?

-

Kvinnor har alltid spelat en viktig roll i krigstider – även om de från början inte alltid har tillåtits strida.

År 1978 beslutade den svenska regeringen att kvinnor får arbeta som befäl i försvaret, men till en början gällde detta bara markbefatt­ningar inom flygvapnet. Två år senare, 1980, ryckte kvinnor in för första gången, vid F16 i Uppsala.

Det var först 1989 som kvinnor fick tillträde till alla militära befattning­ar och möjlighet att lönearbeta inom försvarsma­kten i Sverige på samma sätt som män. De sista befattning­arna som öppnades upp för kvinnor var stridspilo­t och ubåtstjäns­ter.

Innan 1989 arbetade kvinnor inom militären till exempel som kockar, sömmerskor, sjukvårdar­e och mekaniker. Man ansåg att kvinnor på skepp betydde otur.

När kvinnor släpptes in i militären använde man könsstereo­typer för att motivera varför ett område passade bra för kvinnor. Ett exempel är luftbevakn­ingen – man hävdade att kvinnor är bättre lämpade för händelselö­shet än män och därför passar här. Man ansåg att kvinnor kan stå och sticka i ett torn och därmed hålla sig koncentrer­ade.

Många kvinnor sökte sig till försvaret för att komma hemifrån eller av rädsla för att kriget skulle komma till Sverige.

I försvarsma­kten arbetar idag cirka 20 000 personer – 18 procent är kvinnor. Cirka 8 procent av försvarets officerare och specialist­officerare är kvinnor. Av de som deltar i internatio­nella, militära insatser är 20 procent kvinnor. 40 procent av försvarsma­ktens civilt anställda är kvinnor.

 ??  ?? PÅ TIDEN
Det var först år 1989 som svenska kvinnor fick tillträde till alla militära befattning­ar.
PÅ TIDEN Det var först år 1989 som svenska kvinnor fick tillträde till alla militära befattning­ar.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden