Historia (Sweden)

VARFÖR SLUTADE MAN ÄTA ÅL I GELÉ?

-

Svaret på detta mysterium är själva ålen. Den europeiska ålen (Anguilla anguilla) kan överleva i bräckt och dåligt syresatt vatten, och den var därför mycket vanlig längs Themsens flodmynnin­g söder om London, liksom i myrarna och träsken i Essex. I dessa områden fångade man ål i mängder och transporte­rade dem uppströms till Billingsga­te Fish Market, som på mitten av 1800-talet var världens största fiskmarkna­d. Dyrare fisk köptes av överklasse­n medan den billiga ålen såldes i East End i London.

Kött ansågs vara relativt dyrt och ål var en billig proteinkäl­la. Ålen skars i bitar och kokades sedan i vatten och vinäger, där den utsöndrade kollagenri­ka proteiner. När blandninge­n hälldes över i en skål för att svalna stelnade den till gelé.

På 1820-talet serverade man geléål med paj och potatismos, vilket ledde till att

East End fylldes med butiker som sålde ål, paj och potatismos. I mitten av 1900-talet ökade förorening­arna i Themsen och man dränerade de flesta träsken runt Essex, vilket ledde till att tillgången till stora mängder billig ål tog slut. Man fortsatte att frakta ål till London från platser längre bort men priserna sköt i höjden. På 1950-talet var geléål en delikatess snarare än en basvara, men rätten har fått ett uppsving bland britter på senare tid.

 ??  ?? POPULÄR ÅL Geléål börjar bli populärt utanför East End i London.
POPULÄR ÅL Geléål börjar bli populärt utanför East End i London.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden