Historia (Sweden)

Hjälpte Abraham Lincolns skägg honom att vinna presidentv­alet?

-

När vi tänker på president Lincoln ser vi förmodlige­n den ikoniska skorstensh­atten, de insjunka kinderna, den hårlösa överläppen och det mörka skägget framför oss. Men under större delen av sin presidentk­ampanj år 1860 var Lincoln faktiskt slätrakad, som han varit hela sitt liv. Så varför lät han plötsligt skägget växa?

I oktober fick han ett charmigt brev från elva år gamla Grace Bedell, som tog sig friheten att föreslå följande: ”Du kommer att se mycket bättre ut om du låter ditt skägg växa, eftersom ditt ansikte är så smalt.” Flickan trodde att det skulle attrahera fler kvinnor, som sedan skulle övertyga sina män att rösta på honom. Lincoln svarade artigt: ”När det gäller ditt förslag – jag har aldrig haft skägg förut – tror du inte att folk skulle tycka det var konstigt om jag plötsligt lät det växa ut?”

Det lät som en artig vägran men inom en månad hade den gängliga politikern odlat sitt nu välkända skägg. Det är svårt att föreställa sig att lite ansiktshår påverkade valet, men Grace Bedells förslag har utan tvekan gjort Lincoln till en av de mest lättigenkä­nnliga männen i amerikansk historia. När presidente­n besökte hennes hemstad, Westfield, New York år 1861, såg han till att träffa Bedell personlige­n.

 ??  ?? STOR FÖRÄNDRING
Vi vet inte om kindskägge­t hjälpte Lincoln att vinna valet, men det har blivit hans varumärke.
STOR FÖRÄNDRING Vi vet inte om kindskägge­t hjälpte Lincoln att vinna valet, men det har blivit hans varumärke.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden