Historia (Sweden)

Vad hände med Einsteins hjärna?

-

Före sin död år 1955 uppgav Albert Einstein att han ville kremeras så att hans kropp inte skulle bli en leksak för fans och forskare. Trots det valde den jourhavand­e patologen Thomas Harvey att avlägsna Einsteins hjärna under obduktione­n. Många var rasande, men Harvey övertygade Einsteins son att låta honom behålla hjärnan och lovade att den skulle bidra till framsteg inom neuroveten­skapen. Harvey delade upp hjärnan i 200 bitar och skickade vävnadspro­ver till medicinska experter som han hoppades skulle upptäcka något som kunde förklara Einsteins genialitet.

Men det var få som ville vara med på Harveys galenskape­r, så han behöll det mesta av hjärnan och förvarade den i två glasburkar i ett kylskåp. Så småningom försökte han ge resterna av hjärnan till Einsteins barnbarn, men hon ville inte heller ha den.

1978 skrev en journalist om Harveys bisarra projekt och det var först då som forskare började bli intressera­de av Einsteins hjärna. Men Harveys egendesign­ade förvarings­sätt skulle förmodlige­n göra resultaten från nya experiment opålitliga. Idag förvaras hjärnhalvo­rna på två medicinska museer i USA.

 ??  ??

Newspapers in English

Newspapers from Sweden