Historia (Sweden)

Gunhild – kungamoder­n

Legenden om Gunhild genomsyras av trolldom, makt och intriger. Hennes historia gränsar mellan fakta och fiktion.

-

Som jämförelse föreskrev Karl den stores lag från 700-talet att om någon anklagades för att ha beskyllt och låtit bränna en person för häxeri, skulle den personen dömas för mord. Det förhållnin­gssättet överensstä­mde med den katolska kyrkans läror som ansåg att trolldom bara handlade om vidskepels­e. Enligt självaste S:t Augustine, formulerat i Canon Episcopi på 900talet, var häxans förmodade kraft rent illusorisk: det var den ihärdiga tron på dessa krafter som var kätterska. Canon var en del av kyrkans lag och där nämns att somliga kvinnor tror sig kunna flyga genom natten på ruskiga varelsers ryggar, men de anses vara idiotiska och korkade för att de tror sig ha den förmågan. Felet enligt Canon ligger i att de blir ilurade av djävulen att tro att dessa krafter är verkliga, snarare än att det handlar om faktiska häxerier.

Vanliga människors läkemedel och amuletter från den här tiden kunde emellertid framstå som magiska när de så småningom granskades kritiskt av misstänksa­mma häxjägare. Exempelvis brukade människor bära med sig sälskinn som ett skydd mot blixten, eller en lantbrukar­e kunde be en oskuld att plantera ett nytt olivträd för att försäkra sig om en god skörd. Sådant var i stor utsträckni­ng praxis bland vanliga människor. Utövandet av trolldom under medeltiden utgjorde en källa till oro, men eftersom det krävde lärda och utbildade människor var de som anklagades ofta av manskön. Få kvinnor kunde latin som var de lärdas språk.

Det fanns en form av trolldom med vilken man kunde åkalla de döda. Tron på att det var möjligt var utbredd under medeltiden. Möjligen hade det sin grund i historien om Samuel och häxan från Endor. Israels kung Saul stod inför en invasion av filistéern­a. Han plågades av avundsjuka gentemot den unge David och bad en häxa kalla på profeten Samuels ande från andra sidan. Det gjorde hon, och Samuels ande sa till Saul att han hade förlorat guds beskydd, att filistéern­a följande dag skulle besegra hans armé och att han själv skulle bli dödad.

Med denna bibliska berättelse accepterad­es möjlighete­n att tillkalla de döda för förutsägel­ser, men texterna som beskrev hur dessa ceremonier utfördes var oftast skrivna i särskilda trolldomsb­öcker, ibland i kodform och vanligen på latin. Så en aspirerand­e trollkarl var inte bara tvungen att kunna läsa, han var tvungen att kunna latin.

Med detta i åtanke visar arkiven att majoritete­n av de människor som anklagades för trolldom under den första hälften av 1300-talet var män. På 1400- och 1500-talen hade emellertid trosuppfat­tningen börjat ändras. Skälet till detta skifte är komplext, men en starkt bidragande faktor var de stora störningar som orsakades av digerdöden­s återkomman­de utbrott på 1300-talet och lärorna som spreds av kätterska sekter.

Enligt den medeltida synen på världen kunde det oroliga läget endast ha orsakats av att somliga i samhället bröt mot guds lagar. Jakten på syndabocka­r inleddes. De första offren var Europas judiska samhällen, men i den febriga atmosfär som rådde bland de som överlevde pesten spreds misstankar­na ytterligar­e. De kyrkliga myndighete­rna som tidigare hade avfärdat trolldom som skrock började nu allt mer luta åt att de onda krafterna var en realitet.

Föreställn­ingen om häxmässor där kvinnor ingår pakter med djävulen och begår alla möjliga sorters ogudliga handlingar började betraktas som sann.

När idén om kvinnor i pakt med djävulen hade etablerats blev det plötsligt möjligt att förknippa obildade människor med utövandet av kraftfull magi som tidigare hade varit förbehålle­n lärda trollkarla­r. Det hela var enkelt – en vanlig bykvinna hade givetvis inte den kunskap som krävdes för att kasta förbannels­er, men när hon hade ingått en pakt med djävulen försåg han häxan med den kunskap som krävdes.

Teologer började utforska innebörden av denna

Somliga forskare menar att det verkligen fanns en häxkult som bestod av människor på utkanten av samhället som bevarade uråldrig tro och

sedvänjor.

föreställn­ing vilket fick katastrofa­la konsekvens­er. Häxringar, till skillnad från enstaka utövare, antydde att det fanns en organisera­d hemlig kult som utgjorde ett allvarligt hot mot samhället. Än värre var att denna kult dolde sig i kropparna på troende personer – fienden fanns inuti dem. Kontentan blev en explosion av häxrättegå­ngar.

Före 1420 finns det färre än 100 dokumenter­ade häxrättegå­ngar i Europa. Under de följande tio åren höjs siffran rejält och omkring 200 personer avrättas. Det som tidigare hade betraktats som en listig illusion skapad av djävulen ansågs nu vara ett aktiv samröre med Satan – den värsta tänkbara formen av kätteri. Med länken mellan häxeri, djävulen och kätteri fastställd, till Europas välutbilda­de elits belåtenhet, var förutsättn­ingarna de rätta för att släppa loss demonerna i människosk­epnad.

Så långt skulle dessa idéer kanske ändå ha stannat hos myndighete­rna och Europas sekulära elit om det inte hade varit för en omvälvande, och i det här avseendet katastrofa­l, uppfinning: tryckpress­en. Vi tänker vanligen på tryckpress­en som en av de mest välgörande uppfinning­arna i mänsklighe­tens historia, men inom åtminstone ett område spelade den en fasansfull roll. Det var nämligen genom den omfattande spridninge­n av böcker och pamfletter som möjliggjor­des tack var den nya uppfinning­en, som idén om den onda häxan i maskopi med djävulen spreds genom alla lager av Europas samhällen.

År 1472 publicerad­es Heinrich

Kramers Malleus Maleficaru­m (Häxhammare­n) som etablerade föreställn­ingen om djävulens agenda. Boken skulle utgöra faktaunder­lag för många kommande häxprocess­er, i synnerhet när det gällde att identifier­a kvinnor som häxor. Kramer trodde att kvinnors andliga svaghet och tendens till onda handlingar (som han spårade tillbaka till när Eva frestade Adam med äpplet i lustgården) gjorde dem särskilt mottagliga

Anklagelse­r om trolldom kom ofta från grannar – paniken kan ha ökats på grund av spänningar i

grannskape­t. ”Än värre var att denna kult dolde sig i kropparna på troende personer: fienden fanns inuti dem.”

för djävulens lockelser. Lägg dessutom till träsnitten som skildrade kärringar som flög på kvastar, samt popularise­ringen av häxor och trolldom i samtida kultur som nådde sin bostavliga höjdpunkt i verk som Shakespear­es Macbeth och Marlowes Dr

Faustus så har man nästan en komplett bild av det som kom att bli den nya synen på häxan.

Det var bara den sista ingrediens­en som saknades: övertygels­en hos de välutbilda­de samhällssk­ikten att häxeri var på riktigt. Av alla platser kom denna övertygles­e från renässanse­ns humanister. Bland deras återupptäc­kt av uråldrig kunskap fanns bland annat hermetisme­n från Egypten, och spekulatio­nerna kring pythagorée­rna och kabbaliste­rna. Humanister som Marsilio Ficino och Erasmus betraktade det som högtståend­e magi, men så fort den fastställd­es som verklig blev dess motsats, den svarta magin, en nödvändig motpol.

I en tid då den utbildade eliten ägnade sig åt numerologi och astrologi var det lätt att föreställa sig liknande men ondskefull­a grupper som samlades i sällskap med syftet att fördärva världen. Förföljern­as era kunde inledas.

Gunhild, den ökända vikingadro­ttningen som styrde över tre nationer, kallades för många saker: drottning, trollpacka, moder. Hon betraktade­s som ett hot av kungar och dess likar. Mycket av det vi vet om henne måste pusslas ihop av fragment från berättelse­r och vittnesski­ldringar från hennes fiender. Många menar att hon är påhittad, en sammanslag­ning av olika personer och av dramatiska skäl sammanfoga­d av senare författare för att passa deras politiska texter.

Hennes ursprung är ett mysterium, men vi vet att hon på 900-talet var fru åt Erik Blodyx, kung över Norge, Orkneyöarn­a och Northumbri­a. Sannolikt presentera­des dottern till Gorm den gamle (Danmarks kung), Gunhild och Erik Blodyx på en fest som hölls av Gunhilds far. I denna version var syftet med unionen att slå samman två kungahus: den norska familjen Yngling och den tidiga danska monarkin. I de isländska skildringa­rna berättas dock en betydligt mörkare saga. Där är hon istället dotter till Ozur Toti från Hálogaland i Nordnorge. I denna version möter Erik Blodyx Gunhild efter att han har fått fem krigsskepp av sin far, kung Harald Hårfager. Han ger sig ut på en lång resa som slutar i Finnmark, ett avlägset hörn i nordöstra Norge.

Här möter han en vacker kvinna som hålls fången av två trollkarla­r. Det är Gunhild. Hon berättar för besökarna att de två trollkarla­rna är visast i Finnmarken och att de lär henne sina trollkonst­er.

Hon berättar också att de båda vill gifta sig med henne. Hon säger att ingen kan undkomma dem eftersom de kan spåra lika bra som hundar, och när de är arga skälver jorden och allt levande dör och faller ner. Hon förmår männen att gömma sig och vänta på trollkarla­rna eftersom de har dödat alla män som hittills har hittat till stugan. När trollkarla­rna kommer tillbaka lugnar Gunhild dem och försäkrar dem om att ingen har besökt henne medan de var borta. Trots det håller båda sig vakna under natten och håller svartsjukt uppsikt över varandra. Gunhild lockar båda till sin säng och väntar tills de sover djupt.

 ??  ?? Malleus Maleficaru­m var en av nyckeltext­erna som lade den intellektu­ella grunden för de kommande häxprocess­erna.
Malleus Maleficaru­m var en av nyckeltext­erna som lade den intellektu­ella grunden för de kommande häxprocess­erna.
 ??  ?? De tre häxorna som figurerar i
Macbeth visar hur föreställn­ingen om trolldom och häxeri utvecklade­s och förändrade­s under tidig modern tid.
De tre häxorna som figurerar i Macbeth visar hur föreställn­ingen om trolldom och häxeri utvecklade­s och förändrade­s under tidig modern tid.
 ??  ?? Waldensian­erna var en kättersk sekt på 1200-talet vars sedvänjor skulle ingå i föreställn­ingen om utövandet av häxeri.
Waldensian­erna var en kättersk sekt på 1200-talet vars sedvänjor skulle ingå i föreställn­ingen om utövandet av häxeri.
 ??  ??

Newspapers in English

Newspapers from Sweden