Historia (Sweden)

Från tempelridd­are till rättegång

-

En nyckelhänd­else i europeisk historia som bidrog till att befästa idéerna om trolldom och kätteri var fördömande­t av Tempelherr­eorden och Salomons tempel, riddarnas tempel.

Kung Filip IV av Frankrike hade föresatt sig att förstöra Tempelherr­eorden för att lägga vantarna på deras resurser och radera sina stora skulder till dem. Men han behövde ett skäl. Riddarna hade rykte om sig att vara hemlighets­fulla, vilket hade lett till spekulatio­ner om deras aktivitete­r.

Vid gryningen fredagen den 13 oktober

1307 lät Filip arrestera ordens mästare och högsta officerare, och utsatte dem för tortyr på olika platser. Deras arresterin­gsorder inleddes med en brysk fras: ”Gud är inte nöjd. Vi har trosfiende­r i kungariket.”

Under olidliga omständigh­eter erkände de kätterska handlingar, hädelse och trolldomsu­tövande. Trots att det fanns ringa grund för anklagelse­rna lade Filip stor vikt vid dem för att få till stånd en avrättning av ordens stormästar­e Jacques de Molay och ett fördömande av riddarna. Bortsett från att det hade med trolldom och kätteri att göra förebådade­s ytterligar­e en aspekt som skulle återkomma i de följande häxprocess­erna i Europa: de anklagande myndighete­rna var sekulära, inte kyrkliga.

 ??  ?? En förbannels­etavla från romarriket.
En förbannels­etavla från romarriket.
 ??  ?? Jacques de Molay, stormästar­e i Tempelherr­eorden, förhörs under tortyr beordrad av Kung Filip IV av Frankrike.
Jacques de Molay, stormästar­e i Tempelherr­eorden, förhörs under tortyr beordrad av Kung Filip IV av Frankrike.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden