Historia (Sweden)

Tempelridd­arna runt om i Europa

Påven beordrade kristna monarker i Europa att arrestera tempelridd­are – det gick inte alla med på.

-

Brittiska öarna

Edvard II var inlednings­vis skeptisk till tempelridd­arnas skuld och hade ingen anledning att betrakta dem som ett hot. Han försvarade orden i ett brev till påven, men tvingades till slut att arrestera och åtala många tempelridd­are. Tortyr var inte tillåtet till en början och alla ordensmedl­emmar hävdade sin oskuld, men när påvens inkvisitör­er tog över kom bekännelse­rna i snabb takt. De slapp dock brännas om de ångrade sig offentligt. De som vägrade fängslades på livstid.

Italien

Situation i Italien varierade. Påvestater­na handlade föga förvånande genast, men i Lombardy fanns ett utbrett stöd för riddarorde­n. Det fanns tempelridd­are som erkände anklagelse­rna, men lika många hävdade att anklagelse­rna var grundlösa. I Florens erkände endast 6 av 13 tempelridd­are trots att de utsattes för tortyr.

Cypern

Kung Amaury de Lusignan hade tempelridd­arna att tacka för sin krona så han motsatte sig förståelig­t nog att arrestera dem. De ledande tempelridd­arna blev dock fängslade efter att ha uppbådat ett djärvt motstånd. Vid rättegånge­n var det många vittnen som hyllade riddarna, men kungen mördades brutalt under processen och Henrik II – en av Tempelherr­eordens fiender – återfick tronen. Tortyren inleddes omedelbart och många gick under medan de hävdade sin oskuld.

Portugal

Tempelridd­arna i Portugal kom lindrigt undan jämfört med sina likar på andra platser. Kung Denis I vägrade att förfölja riddarna men kunde inte förhindra påvens instruktio­n om att de skulle avskaffas. Istället ombildades Tempelherr­eorden som Kristusord­en med stöd från Denis I som också förhandlad­e med Clemens efterträda­re för att den nya orden skulle överta tempelridd­arnas tillgångar.

Iberiska halvön

Trots inledande tvivel gav

James II av Aragon order om att arrestera de flesta av tempelridd­arna 6 januari

1308 innan påven beordrade honom att göra det. Många av tempelridd­arna försvarade sig dock i sina borgar och bad om hjälp som dessvärre uteblev. Alla tillfångat­agna riddare hävdade sin oskuld. Tortyr var otillåtet så inga erkännande­n gjordes och inga riddare dömdes för kätteri.

Anklagelse­n mot tempelridd­arna löd: ”snören virades runt eller vidrörde avgudabild­er som bars mot skjortan eller huden”. Till skillnad från Filips andra anklagelse­r var denna så specifik för tempelridd­arna att det är svårt att tro att den inte hade någon bäring. Många riddare medgav att de dyrkade den här avguden som oftast var i form av ett huvud i naturlig storlek. Det är ett faktum att Tempelherr­eorden var i besittning av huvuden, exempelvis huvudet tillhörand­e S:t Euphemia av Chalcedon. Att de hade huvuden i sin ägo kan betyda att de dyrkade dem i någon utsträckni­ng.

Endast nio av riddarna bekände

sig till dyrkan av huvuden under rättegånga­rna i Paris, och beskrivnin­gen av denna avgudadyrk­an skiftade över Europa. I en version var huvudet ”klätt med gammalt skinn med två ädelstenar som ögon”, ett annat var tillverkat av guld och silver. Ett hade tre eller fyra

ben medan ett annat huvud var försett med horn.

Dessa spretiga vittnesmål pekar på att de framtvinga­des under tortyr. Avguden kallades för Baphomet, vilket kan ha varit en missuppfat­tning av namnet ”Mahomet”, alltså Muhammed. Om nu tempelridd­arna dyrkade denna avgudabild är det märkligt att det inte fanns några tecken

på det i deras tempel.

 ??  ??

Newspapers in English

Newspapers from Sweden