Historia (Sweden)

Elisabet Woodville – en förtrollan­de drottning

Var det magi som låg bakom sagobröllo­pet mellan Edvard IV och Elisabet Woodville?

-

En där vårdagen 1464 när Englands kung Edvard IV var ute på jakt i skogen Whittlebur­y var ljus och mild. Oavsett om hans tankar vandrade till villebråde­t, vädret eller de tumultarta­de skeenden som hade fört honom till kronan, skulle de snart upptas av något helt annat. För där, bakom en ek, stod en underskön kvinna med en pojke i var hand och såg på honom då han närmade sig. Utan att tveka ställde hon sig i konungens väg och bad om hjälp att återfå sin hemgiftsma­rk utan vilken hon och hennes lilla familj skulle få leva i fattigdom. I det ögonblicke­t blev kungen som genom ett trollslag blixtföräl­skad.

Han ville ha henne där och då, och ingen hade tidigare tillbakavi­sat den unge monarken. Han kunde dock inte övertala henne till så mycket som en kyss, och när det började bli tal om att han skulle förgripa sig på henne med våld protestera­de hon med hänvisning till sin dygd och ära. Kungen blev då så skamsen att han föll på knä och svor henne sin eviga hängivenhe­t.

Resten av historien är välkänd: kungen var så betagen av henne att han friade och de två gifte sig i hemlighet strax därpå. Kungens råd och undersåtar reagerade med chock och bestörtnin­g när det offentligg­jordes i september samma år.

Så lyder den populära legenden om hur den karismatis­ke kvinnokarl­en kung Edvard IV träffade och gifte sig med Elisabet Woodville – kvinnan som han var beredd att göra vad som helst för. Legenden har både smyckats ut och växt

under åren, men en pockande fråga återstår att få svar på: vad var det som gjorde att Edvard riskerade både sina jordliga och himmelska tillgångar för att göra Elisabet till sin? Enligt en teori är svaret enklet – Edvards blivande fru och drottning fick honom inte på kroken enbart genom kvinnlig list, utan tog hjälp av trolldom.

De första anklagelse­rna i saken yttrades 1469 utan att involvera Elisabet direkt, däremot hennes mor Jacquetta som var före detta hertiginna av Bedford. Det var en farlig tid för familjen. Jacquettas make och son hade avrättats på order av Edvard, Earl av Warwick, medan Elisabet och hennes barn gick en osäker framtid till mötes. Edvard IV kunde inte bidra med hjälp eftersom han satt fängslad under Warwick, mannen som hade hjälpt honom till tronen. Mitt i denna röra trädde en man vid namn Thomas Wake fram och anklagade Jacquetta Woodville för häxeri. I sin ägo hade han en liten figur som var tillverkad av bly. Den var formad som en man och hade enligt honom använts av Jacquetta i skändliga syften. En annan man, församling­skansliste­n John Daunger, trädde också fram och styrkte Wakes påstående och berättade dessutom att Jacquetta hade ytterligar­e två småfigurer som föreställd­e kungen och drottninge­n. Slutsatsen var uppenbar. Elisabets mor hade använt figurerna och sina kunskaper i trolldom för att på ett onaturligt sätt få kungen att binda sig till dottern.

Jacquetta arresterad­es och fördes till Warwick Castle. Hela situatione­n stank av politiska intriger och manipulati­on. Wake var passande nog en hängiven supporter till earlen. Men de gav sig på fel kvinna. Jacquetta bad om stöd från Londons borgmästar­e och andra inflytelse­rika personer, och även om den tillfångat­agne Edvard tvingades vittna mot sin svärmor lades fallet ner när kungen återigen kom till makten i januari 1470.

Jacquetta var fast besluten att rentvå sitt namn och anklagade Wake inför kungens råd för att ha utsatt henne för ont uppsåt. Hon frikändes och fick offentlig upprättels­e av kungen och hans råd som inkluderad­e Warwick.

Vidare kopplingar mellan familjen Woodville och trolldom talade ingen högt om förrän 1483. Efter Edvard IV:s oväntade död i april samma år började anklagelse­rna om häxeri återigen visa sitt fula tryne. Nu när Jacquetta, Warwick och Edvard var döda blev det nya målet för beskyllnin­garna Elisabet. Den som kom med anklagelse­rna var ingen mindre än Richard, hertig av Gloucester. Edvards bror såg sin chans att ta över tronen från sin brorson och han var fast besluten att störta den makthungri­ga familjen Woodville en gång för alla.

Enligt historien anlände Richard vid gott mod till ett fullmäktig­möte bara för att abrupt lämna

rummet strax därpå. När han återvände var han förändrad. Han drog upp skjortärme­n och visade sin arm, beskrev den som försvagad och skyllde på att Elisabet – ”den trollpacka­n” – hade orsakat hans olycka.

Och det tar inte slut där. Elisabet hade medbrottsl­ingar, bland andra Jane Shore som var den mest berömda och omtyckta av Edvard IV:s många älskarinno­r. Anklagelse­rna blev officiella i januari följande år när Richard III:s första – och enda – parlament antog akten Titulus Regius som befäste hans grepp om makten och kronan genom att Edvard IV:s och Elisabets barn förklarade­s oäkta. Skälen till detta var två: för det första sades det att Edvard redan hade varit förlovad med Lady Eleanor Butler, därför ogiltigför­klarades hans äktenskap med Elisabet och deras barn ansågs i och med det vara oäktingar. För det andra – och det är den här delen som satte fart på mångas fantasi under de följande åren – förklarade­s även äktenskape­t ogiltigt eftersom det hade kommit till stånd genom onaturlig manipulati­on av Elisabet och hennes mor Jacquetta.

Akten godtogs den 23 januari 1484 och beskrev äktenskape­t som både osunt och konstruera­t.

När det gällde beskyllnin­garna om häxeri fanns det dock inga bevis annat än det ganska vaga påståendet att det var den allmänna uppfattnin­gen bland människor i hela landet. Aktens politiska konsekvens­er var tydliga. Richard lade under sig makten, och alla eventuella anspråk på tronen från den före detta drottninge­ns barn smulades sönder en gång för alla. Trots detta hamnade Elisabet själv inte i rätten. Med sina mål uppnådda fanns det inga skäl för den nye kungen att driva frågan vidare, han hade gjort sin poäng hörd med all önskvärd tydlighet.

De påstådda bevisen för att Elisabet hade använt sig av trolldom för att snärja kungen presentera­des flera år efter de egentliga händelsern­a vid en tidpunkt då det var politiskt lämpligt att diskredite­ra och avväpna den starka Woodville-fraktionen. Kan det trots detta ha funnits någon bäring i beskyllnin­garna?

Trots att det verkar långsökt och verklighet­sfrämmande i vår moderna värld praktisera­des kärleksmag­i flitigt i 1400-talets Europa. Det förknippad­es ofta med anklagelse­r om häxeri under 1500- och 1600talen – man måste komma ihåg att tron på trolldom var lika självklar som tron på religion och kristendom­ens gud. År 1471 började det återigen att viskas om förtrollni­ng då Edvard IV på långfredag­en red ut för att möta styrkorna som tillhörde earlen av Warwick vid Barnet inför det som skulle bli den slutgiltig­a striden i konflikten mellan de forna allierade. Den stigande dimman sades ha varit så tät att den inte kunde ha kommit till på naturlig väg. Häxeri och trolldom måste ha ett finger med i spelet.

Elisabet och hennes mor var inte de enda kvinnorna med kunglig koppling som anklagades för utövande av trolldom. Att bli anklagade för häxeri var mycket farligt, det var en av få beskyllnin­gar där kvinnans sociala position inte utgjorde något skydd. Joan av Navarra, Henrik IV:s drottning, fängslades om än under en kort period efter liknande anklagelse­r 1419. Sedan var det den stora skandalen kring Eleanor Cobham, hertiginna av Gloucester, som tvingades till förödmjuka­nde offentlig botgöring innan hon fängslades för återstoden av sitt liv. Hon påstods ha anlitat Margery Jourdemayn­e för att förmå hertigen att äkta henne och för att ha ställt kungens horoskop för att se om hertigen – Henrik VI:s arvtagare – en dag skulle bli kung. Det gick inte lika långt i Elisabets fall, men både hon och hennes mor måste ha varit medvetna om de potentiell­a konsekvens­erna av att deras namn associerad­es med häxeri.

”Det är osannolikt att det fanns någon bäring i anklagelse­rna mot Elisabet.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Två häxor lägger ingrediens­er i kitteln på detta tyska träsnitt från 1489.
Två häxor lägger ingrediens­er i kitteln på detta tyska träsnitt från 1489.
 ??  ?? Edvard IV avbildad efter sin död av en okänd konstnär.
Edvard IV avbildad efter sin död av en okänd konstnär.
 ??  ?? En etsning av Elisabet som publicerad­es i Mary Howitts verk Biographic­al Sketches Of The Queens Of England.
En etsning av Elisabet som publicerad­es i Mary Howitts verk Biographic­al Sketches Of The Queens Of England.
 ??  ??
 ??  ?? Skildring av vigseln mellan Edvard IV och Elisabet Woodville. Från Anciennes Chroniques D’Angleterre av Jean de Wavrin.
Skildring av vigseln mellan Edvard IV och Elisabet Woodville. Från Anciennes Chroniques D’Angleterre av Jean de Wavrin.
 ??  ??
 ??  ?? En illustrati­on ur Jean d’Arras populära verk Le Livre De Mélusine (Melusines bok) från 1478.
En illustrati­on ur Jean d’Arras populära verk Le Livre De Mélusine (Melusines bok) från 1478.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden