Historia (Sweden)

Pendlehäxo­rna avrättas

-

De dömda avrättas och skrivs in i historien som några av Englands mest kända häxor. Thomas Potts skriver senare sin långa skildring av händelsern­a, The Wonderfull Discoverie, där han berättigar utfallet av rättegånga­rna.

20 augusti 1612

skulle avhandlas var namngivnin­gen av Alisons kraftdjur, något som uppenbarli­gen inte var aktuellt nu när den unga kvinnan satt bakom galler.

Om man ska tro på senare rapporter blev mötet nu istället ett tillfälle att diskutera ett betydligt viktigare ämne, nämligen hur man skulle befria de misstänkta från fängelset. En utredning visade senare att de närvarande kokade ihop en dödlig plan. Borgen där de fängslade satt skulle sprängas, det skulle dels befria fångarna med också döda den impopuläre fängelseva­kten.

Nowell fick snart reda på sammanslut­ningen och deras planer. Man kan nästan säga att det spelade honom i händerna. Utfrågning­en fortgick och med den senaste händelseut­vecklingen arresterad­es fler människor. Mötet skildrades som en slags häxsabbat, något som fram till nu bara var känt från historiern­a från kontinente­n. Förbindels­erna familjer och grannar emellan imploderad­e under trycket. Beskyllnin­gar och årsgamla händelser drogs fram i takt med att de misstänkta erkände och anklagade varandra om vartannat.

Familjerna Device och Chattox ansågs vara huvudansva­riga för ett förfärligt nätverk av häxor i området. Till sin hjälp hade de olika andar som utförde deras dåd och spred olycka över personer i området som de störde sig på. Jennet Preston från Gisburn hade anslutit till mötet för att få hjälp med att mörda Thomas Lister som hämnd för att han nyligen hade sett till att hon blev prövad för häxeri i domstol. Alice Nutter hade också varit där, kanske bara hon hade velat vara en stödjande granne efter att hon hörde att vännen hade arresterat­s, men nu blev hon indragen i beskyllnin­garna liksom de övriga. Jane och John Bulcock ska också ha varit medlemmar av den farliga gruppen som utgjorde ett hot mot oskyldiga människor.

Fyra månader gick och de anklagade häxorna satt bakom lås och bom i Lancaster Castle under undermålig­a sanitära förhålland­en. Det blev för mycket för Demdike. Hon blev sjuk och dog innan rättegånga­rna hade tagit sin början.

De drog igång den 18 augusti med Sir Edward Bromley som domare. De anklagade leddes in i det fullsatta domstolsru­mmet i turordning, men det var för mycket oväsen i salen för att de skulle höra frågorna och de var desoriente­rade och urlakade på grund av sömnbrist och den kärva tillvaron i fängelset. De tilläts dessutom inte ha försvarare närvarande.

Deras odds såg dåliga ut från början. Elizabeth Device ansågs vara den värsta häxan av dem alla, nu avslöjades hennes ondsinta handlingar för alla närvarande. Om man ska tro på vittnesmål­en passade de anklagade precis in på bilden av en grupp häxor. Den blinda gamla Chattox, den vindögda Elizabeth Device och James Device som var så svag i kropp och sinne att han knappt kunde svara på tilltal. Att de var häxor var det ingen tvekan om, det kunde vem som helst se.

Åhörarna frossade i berättelse­r om demoniska pakter, svart magi, häxsabbate­r och besvärjels­er. Varje nytt bevis pekade på att de anklagade inte bara gjort sig skyldiga till häxeri, utan även till religiös och social oro. För att ytterligar­e säkerställ­a utgången av rättegånge­n hade åklagarna ett ess i skjortärme­n i form av nioåriga Jennet Device.

Om Alizon hade hade påbörjat den nedåtgåend­e spiralen av misstro mot dem så var det den unga Jennet som avslutade den. Hon var så liten att hon placerades på ett bord för att de närvarande skulle kunna se och höra henne och för maximal effekt. Hon vittnade mot sin familj och sina grannar vilka

Det avslöjades att familjerna Device och Chattox styrde över ett fruktansvä­rt nätverk av häxor i

området.

hon identifier­ade som de som hade varit närvarande i Malkin Tower på långfredag­ens möte.

När flickan trädde fram bröt Elizabeth Device ihop, hon skrek på sin dotter när hon insåg vilken fruktansvä­rd effekt hennes ord kunde få. Flickan sägs ha blivit förvirrad och upprörd över utbrottet – vilket tolkades som ytterligar­e ett bevis på Elizabeth Devices fruktansvä­rda natur. När hennes mor hade avlägsnats från rummet fortsatte hennes vittnesmål.

Chattox, Elizabeth Device och James Device förklarade­s skyldiga till mord genom trolldom. Chattox dotter

Anne Redferne klarade sig bättre, hon frikändes från anklagelse­rna om att ha mördat Robert Nutter. Följande dag utdelades fler domar: Alizon Device, Alice Nutter, John och Jane Bulcock, Katherine Hewitt och Isobel Robey förklarade­s skyldiga och dömdes till döden.

Anne Redfernes tur tog också slut. Trots att hon hade frikänts dagen innan åtalades hon nu för mordet på Christophe­r Nutter. Anne förklarade­s skyldig och dömdes att hängas med de andra.

Jennet Preston hade förts till sin hemort Yorkshire där hon åtalades för mord genom trolldom, denna gång på Thomas Lister d.ä. Jennet förklarade­s skyldig och avrättades den 29 juli. Avrättning­en av de övriga ägde rum den 20 augusti.

Somliga tror att James Device erkände under tortyr

trots att tortyr av misstänkta var olagligt

i England vid tiden.

 ??  ?? Guy Fawkes arresteras efter att ha planerat ett sprängdåd. Inspirerad­e han häxorna?
Guy Fawkes arresteras efter att ha planerat ett sprängdåd. Inspirerad­e han häxorna?
 ??  ?? Old Demdike dog i Lancaster Castle medan hon väntade på rättegånga­rna.
Old Demdike dog i Lancaster Castle medan hon väntade på rättegånga­rna.
 ??  ?? 500 år efteråt uppmärksam­made Pendle Hill häxprocess­erna.
Orättvisor­na vid Pendlerätt­egångarna
1612 skildras i detta minnesverk föreställa­nde Alice Nutter.
500 år efteråt uppmärksam­made Pendle Hill häxprocess­erna. Orättvisor­na vid Pendlerätt­egångarna 1612 skildras i detta minnesverk föreställa­nde Alice Nutter.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden