Historia (Sweden)

Krut, förräderi och ränker

-

En av anklagelse­rna mot Pendlehäxo­rna gällde planen att spränga Lancaster Castle i syfte att frita Alizon, Demdike, Chattox och hennes dotter. Avslöjande­t skapade stort ståhej och fick stor uppmärksam­het eftersom det bara var några år efter Guy Fawkes misslyckad­e atttack på kungen och parlamente­t. Hur mycket sanning, om någon, låg det i anklagelse­rna? Kung

James I, hans råd samt alla i överklasse­n var vaksamma på minsta tecken på konspirati­on, och extrema katoliker och häxor utgjorde sin tids mest akuta hot. Att utmåla de anklagade Pendlehäxo­rna som skyldiga till både häxeri och konspirati­on kan mycket väl ha passat domarna Bromleys och Althams syften.

Det hela verkar en smula långsökt. Var skulle de anklagade ha förvarat allt krut som skulle ha krävts för att utföra den påstådda planen? De som samlades i Malkin Tower kanske talade löst om det i stundens hetta och sedan har orden plockats ur sitt sammanhang av den unga Jennet Device. Ett annat alternativ är att flickan har instruerat­s att berätta om det, kanske med löfte om att hennes familj skulle friges.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden