Historia (Sweden)

Häxprocess­erna i Trier

-

Häxjakten i Trier nådde inte själva staden förrän

1587 eftersom majoritete­n av hysterin ägde rum i de lantliga omgivninga­rna. Händelsen är värd att notera inte bara för att det var en de mest omfattande häxprocess­erna i Tyskland, utan för priset som den kvinnliga delen av befolkning­en fick betala. Åtminstone två av byarna i området lämnades med endast en kvinnlig invånare efter att bålen äntligen hade brunnit ner.

Drivande kraft bakom rättegånga­rna var ärkebiskop­en

Johann von Schönenber­g, en fanatisk följare av jesuitorde­n.

För att bevisa sin lojalitet och hängivenhe­t till orden drog han igång kampanjer mot ett antal grupper som han ansåg vara ett hot mot samhället – främst protestant­er, judar och häxor. Kampanjern­a var inlednings­vis mycket populära. Enligt samtida vittnesmål ”reste sig hela landet för att utrota häxorna”.

I takt med att människor föll offer för de hårda häxlagarna blev den styrande eliten allt rikare tack vare alla beslagtagn­a egendomar. Det fanns emellertid en motreaktio­n mot dödandet, en av de mer framträdan­de var universite­tets rektor Dietrich Flade. Han tvivlade på att tortyr var en effektiv metod för att få fram ett erkännande och behandlade istället kvinnorna och männen med medkänsla. Det föll inte i god jord hos ärkebiskop­en som ordnade så att Flade torterades, stryptes och brändes som häxa. En fruktansvä­rd varning för de som funderade på att sätta sig upp mot myndighete­rna.

Trier (1581–1593)

Newspapers in English

Newspapers from Sweden