Historia (Sweden)

En obruten tradition?

-

I ett försök att sammanlänk­a dagens utövare av häxeri med gamla tiders, lade antropolog­en och folklorist­en Margaret Alice Murray fram en spännande teori gällande häxornas ”släktträd”. Enligt hennes bok The Witch Cult In Western Europe från 1921 ingick de män och kvinnor som åtalades under häxprocess­erna i en uråldrig fruktbarhe­tskult. Magin och ritualerna de hängav sig åt hörde till en lång och aktad tradition. Efter häxprocess­ernas era höll de kvarvarand­e häxorna mycket låg profil för att undvika problem. Kulten dog emellertid aldrig ut helt och hållet, utan medlemmarn­a fortsatte i största hemlighet och återföddes i det som i dag är Wicca-rörelsen.

Tråkigt nog för Murray och de som stödjer hennes teori finns det ringa bevis när man granskar saken närmare. Försöken att identifier­a häxringar vid 13 av de historiska häxrättegå­ngarna gav inget vid närmare undersökni­ng av fallen. Det gäller även de flesta andra av hennes centrala argument som den förmodade dyrkan av avgudabild med horn och utövandet av rituell magi.

under en tioårsperi­od tog de som anklagade henne till rätten med hänvisning till att hon hade blivit attackerad. I båda fallen dömde domstolen till hennes fördel och de som hade attackerat henne fick stå för kostnadern­a.

År 1782 blev Anna Göldi från Glarusi Schweiz den sista personen som på laglig väg avrättades för häxeri i Europa. Hon arbetade som hembiträde åt familjen Tschudi och anklagades för att använda övernaturl­iga krafter för att placera nålar i en av döttrarnas mat. Till skillnad från de flesta som avrättades för häxeri fick Gölde år 2007 upprättels­e för sina påstådda brott av den Schweizisk­a regeringen, en åtgärd på nationell nivå som har utförts allt för sällan med tanke på de fruktansvä­rda rättsliga övergrepp som ägde rum under häxprocess­ernas era.

Mediet Helen Duncan var den sista personen i England som fängslades för trolldomsr­elaterade brott. Myndighete­rna fick nys om att hon påstods ha förutspått sänkningen av krigsskepp­et

HMS Barham innan det var känt för allmänhete­n. Det kontrovers­iella mediet dömdes enligt häxlagen från 1736 för att hon påstod sig kunna kommunicer­a med de döda och fick sitta nio månader i fängelse. Man får inte glömma att det fortfarand­e finns delar av världen där man kan bli mördad om man misstänks vara en häxa. Det kan vara en nyttig påminnelse i denna förnuftets tidsålder.

Men det finns också en ljusare sida av saken. Efter att så länge ha varit utstött, vandrar den skräckinja­gande, fruktade, fula och ensamma häxan återigen mitt bland oss. Den moderna häxan är återfödd och framställs i positiv dager tack vare att Wicca och liknande rörelser stadigt har vuxit i popularite­t under det senaste århundrade­t. Häxor i dag represente­rar en identitet som är positiv, kraftfull och medveten. Det förflutnas mörker är bakom oss, men inte glömt. Och häxorna reser sig på nytt.

Ett upprop gjordes för att häxorna i Bideford skulle bli benådade 2013, men så blev

det inte.

 ??  ?? Solkungen Louis XIV stod bakom den första avkriminal­iseringen av häxeri i Frankrike.
Solkungen Louis XIV stod bakom den första avkriminal­iseringen av häxeri i Frankrike.
 ??  ?? Weyer var den första som tog ställning mot häxrättegå­ngarna i On the Illusions Of The Demons And On Spells and Poisons från 1563.
Weyer var den första som tog ställning mot häxrättegå­ngarna i On the Illusions Of The Demons And On Spells and Poisons från 1563.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden