Historia (Sweden)

Häxprocess­erna i Baskien

Trots sitt rykte om intolerans och grymhet blev inkvisitio­nen en källa till återhållsa­mhet när häxhysteri­n exploderad­e i Spaniens inland.

-

Inovember 1610 avrättades sex personer för häxeri i Logroño, en stad 120 kilometer från Pamplona. Ytterligar­e fem personer som hade dött i fångenskap brändes på bål. Den spanska inkvisitio­nens lokala tribunal hade tvingat fram bevis och bekännelse­r i över ett år nu, och inför tusentals åskådare gav de olyckliga offren – människor som förnekade alla anklagelse­r mot dem – upp sina liv. Häxhysteri­n hade än en gång hittat till norra Spanien. Tack och lov blev avrättning­arna i november 1610 de sista, men under de kommande åren skulle tusentals män, kvinnor och barn granskas.

Inlednings­vis trodde man att det förmodade utbrottet av häxeri var begränsat till en handfull byar, främst Zugarramur­di, men oron för en stor organisera­d häxsekt uppstod snabbt. Människor blev anklagade för den förutsägba­ra listan på demoniska brott. Berättelse­r om nattliga sabbater med förförisk dans och sexuella förbindels­er med djävulen spreds snabbt. ”Föreningar så hemska,” som ett samtida vittne framställd­e det, ”att det är en fasa attt berätta om det”. Mord och missöden skylldes på häxorna som strök omkring vid de lokala sluttninga­rna och letade efter paddor till sina giftiga brygder. Nattliga, bisarra flygturer rapportera­des med häxor som ibland förvandlad­es till husflugor eller korpar. Men det var inte alla som var övertygade om riktighete­n i dessa sensatione­lla berättelse­r. Pedro de Valencia, den kungliga historiker­n, menade att ”somliga saker som påstås är så osannolika att människor inte kommer att tro på dem”. Så kanske det var klokare att ”betrakta det hela som något som häxorna bara har hittat på”. Till och med somliga ur den spanska inkvisitio­nen betraktade rättegånga­rna och avrättning­arna i Logroño med viss skepticism.

År 1616 ingrep Salazar när de sekulära myndighter­na i Vizcaya inledde en ovanligt

intensiv häxjakt.

 ??  ?? Francisco Goyas skildring av en rättegång hållen av inkvisitio­nen.
Francisco Goyas skildring av en rättegång hållen av inkvisitio­nen.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden