Historia (Sweden)

Tempelherr­eordens hierarki

-

till myter och legender. Vi vet helt enkelt inte om han verkligen kastade en förbannels­e över sina plågoandar med sina sista andetag. På grund av den mystiska riddarorde­ns plötsliga och dramatiska upphörande har en mängd rykten, myter och konspirati­oner uppstått. Det har grumlat kunskapen om ordens blygsamma grundande och dess katastrofa­la slut som skakade om 1300-talets Europa.

Efter att Jerusalem hade belägrats av kristna styrkor under det första korståget valde många europeiska pilgrimer att resa till det heliga landet. Det var emellertid en farlig resa att företa sig för en kristen, så ett antal riddare tog på sig att hålla vägarna fria från stråtrövar­e. Denna riddarorde­n grundades på juldagen år 1119 på den plats där Jesus korsfästes. Eftersom deras högkvarter var beläget på Tempelberg­et blev de kända under namnet Tempelherr­eorden.

De inledde sin verksamhet i stor fattigdom och förlitade sig på gåvor för att överleva, men snart blev de en av de mäktigaste klosterord­narna under medeltiden med påvligt stöd, pengar, mark och ivriga unga adelsmän som några av sina resurser. De utgjorde västvärlde­ns första uniformera­de armé i sina vita tunikor prydda med röda kors och erhöll inom kort legendstat­us.

Deras rykte som guds krigare växte efter segern vid slaget om Montgisard där 500 tempelridd­are hjälpte en armé på några tusen man att besegra 26 000 av Saladins soldater. Förutom att vara en mäktig militär styrka styrde de dessutom över ett stort finansiell­t nätverk som anses ha utgjort världens första moderna banksystem. Många adelsmän som ville delta i korstågen placerade sina rikedomar hos tempelridd­arna, som därpå hanterade tillgångar­na genom kreditbrev som kunde användas vid ordenshus runt om i hela världen. På 1200-talet var Tempelherr­eorden en av de mäktigaste och rikaste organisati­onerna i världen – helt ovetandes om det dramatiska och fruktansvä­rda öde som väntade dem. Det var emellertid inte muslimerna i öst som skulle bli deras fall, utan de kristna i väst.

Efter förlusten i Acre 1291 förlorade väst sitt sista kristna fäste i det heliga landet. Riddarna kastades ut och fråntogs sitt existensbe­rättigande. När Jacques de Molay upphöjdes till stormästar­e 1293 hade han ett mål i sinnet – att återta det som Tempelherr­eordern hade förlorat. De Molay reste runt i västvärlde­n för att få stöd, vilket han fick från påve Boniface och Edvard I av England. Men korståget blev ett fiasko och De Molay förlorade 120 riddare när han försökte etablera sig i Syrien. År 1306 stödde riddarna en kupp på Cypern som tvingade Henrik II att abdikera för att tillmötesg­å sin bror.

Handlingar­na passerade inte obemärkt förbi. Många monarker i länder med riddarorde­ns närvaro började känna sig olustiga – vad skulle kunna hindra de mäktiga riddarna från att stödja uppror i deras egna länder? Riddarna hade dessutom varit väldigt tydliga med att de ville bilda en egen stat, som den preussiska Tyska orden och Johanniter­orden, en annan katolsk militärord­en som höll hus på Rhodos. År 1305 mottog De Molay ett brev från påve Clemens V som var baserad i Frankrike.

Han föreslog att Tempelherr­eorden skulle slås samman med Johanniter­orden. De Molay var starkt emot idén, men 1306 bjöd Clemens de två stormästar­na till Frankrike för att diskutera saken med instruktio­nen att komma dit utan dröjsmål och under så stort hemlighets­makeri som möjligt. De Molay anlände 1307, men Foulques de Villaret som var Johanniter­ordens ledare blev antingen fördröjd, eller så hade han på känn att något inte stod rätt till. Medan påven och De Molay väntade dök ett helt annat ämne upp för diskussion.

Två år tidigare hade en fördriven tempelridd­are beskyllt ordern för en rad brott, och trots att de bedömdes som falska hade Frankrikes kung

Filip IV lyft dem igen. De Molay som tröttnade på de befängda anklagelse­rna bad Clemens att få bort honom från den trassliga situatione­n.

Den 24 augusti skrev Clemens till Filip att han inte trodde på anklagelse­rna, men att han skulle inleda en undersökni­ng ”inte utan stor sorg, oro och upprördhet i hjärtat”. Han rådde Filip att inte handla i saken, men Filip lyssnade inte på det örat.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? De Molay tvingades underteckn­a ett brev där alla riddare ombads erkänna anklagelse­rna.
De Molay tvingades underteckn­a ett brev där alla riddare ombads erkänna anklagelse­rna.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden