Historia (Sweden)

DU SKALL ICKE ...

På 1500- och 1600-talen följde puritanern­a en strikt moralkodex i syfte att leva sina liv utifrån guds lagar. Du skall icke …

-

1. Fira jul

Puritanern­a förbjöd julfirande­t eftersom det uppmuntrad­e till måttlöst drickande, dansande, ätande samt ”köttsliga och sinnliga förlustels­er”. Under inbördeskr­iget uppstod upplopp i London när en rad butiker som öppnade runt jul attackerad­es. Julfirande­t fick ske i hemlighet.

2. Ignorera vidskeplig­het

Häxor var en del av den vidskeplig­het som rådde under den tidiga moderna eran. Att glömma att bära ett lyckoben, kliva ur sängen på fel sida, att återvända från en påbörjad resa för att hämta något man glömt eller att tappa en smörgås med smöret neråt är exempel på sådant som ansågs bringa otur.

3. Konversera med katoliker

Efter den misslyckad­e planen att spränga Lancaster Castle växte misstänksa­mheten och hysterin kring katoliker till tidigare oskådade höjder och en hel industri av anti-katolska pamfletter, spelkort och poesi dök upp. Mycket refererade till Karl I och hans franska (och katolska) fru Henrietta Maria.

6. Dansa runt majstången

Tradition attt dansa runt majstången var för oanständig för puritanern­a, och kvinnornas tradition att plocka blommor som dekoration till stången var särskilt problemati­sk eftersom ingen kunde hålla koll på vad kvinnorna egentligen hade för sig i skogen.

4. Ta din medicin

Läkekonste­n på 1600-talet var en riskabel affär, inte bara på grund av den begränsade kunskapen om kroppen och risken att bli lurad av en kvacksalva­re, utan också för att gränsen mellan magi och medicin ofta var luddig. Att tillverka sin egen medicin av örter var tillräckli­gt för att man skulle bli dömd till döden.

5. Gå på teater

Teatrarna stängdes under inbördeskr­igets början, kanske för dess roll under tidigare uppror – minnen av det misslyckad­e upproret 1601 av earlen av Essex fanns fortfarand­e i färskt minne. När puritanern­a tog kontroll förknippad­e de teatrarna med osedlighet och prostituti­on. De tyckte att det var bäst att de hölls stängda.

7. Ägna dig åt sport

Sport betraktade­s med samma misstänksa­mhet som andra sammanslut­ningar: det uppmuntrad­e till sedeslöshe­t när fokus borde ligga på guds lära. Det fanns även en oro för att fysisk träning och tävling skulle leda till att män utförde sodomitisk­a handlingar. Många lokala bytävlinga­r stoppades.

8. Nämna Skottland

Skottlands övergång till republik gick inte obemärkt förbi, och presbyteri­anerna gjorde uppror mot Cromwell när han tog kontroll över England. De till och med krönte Karl II till Skottlands konung innan Cromwell utförde en framgångsr­ik invasion och tog över landet.

9 . ... eller Irland

Irland beskrevs ofta som laglöst och oregerligt under den tidiga moderna eran. Cromwell genomförde en brutal och våldsam invasion och introducer­ade därpå stränga lagar mot majoritete­n av den katolska befolkning­en och tvingade många till arbete på plantager i Karibien.

10. Uppröra femte monarkins män

 ??  ??

Newspapers in English

Newspapers from Sweden