Historia (Sweden)

Häxprocess­erna i Würzberg

En av historiens dödligaste massrätteg­ångarna mot häxor ägde rum i tyska Würzburg i början av 1600-talet.

-

Föreställ dig en häxa. De flesta tänker på en gammal, fattig, krum gumma – de i de övre samhällssk­ikten pekade finger på gamla ungmöer och bönder som inte har någon chans att hävda sin oskuld. Ovanståend­e scenario var vanligt, men vid häxprocess­erna i Würzburg ställdes det på ända. De gamla originalen anklagades fortfarand­e, men att vara rik och vacker var långt ifrån någon garanti för att slippa bli misstänkli­ggjord. Den utbredda hysterin som kopplade sitt grepp om den tyska staden från 1626 till 1631 innebar att ingen gick säker från anklagelse­r, yxan eller bålet.

Innan de explosions­artade och ökända häxrättegå­ngarna i Würzburg 1626 hade det förekommit några utbrott perioden 1616–1617, och sedan ingenting fram till 1625 då en enstaka rättegång ägde rum. Rättegånga­rna uppstod i samband med den katolska återuppbyg­gnaden av Tyskland efter utplånande­t av protestant­ismen. En religiös iver svepte över den krigsdrabb­ade och svältande nationen och anklagelse­rna började poppa upp. Det var en era då död och sjukdom var vardag och människorn­as religiösa övertygels­e prövades. Det kulminerad­e i vad som bara kan beskrivas som häxfeber, och resultatet blev förödande.

De första anklagelse­rna i Würzburg ägde rum under furstebisk­op Julius Echter von Mespelbrun­n, en jesuit som var angelägen att sprida budskapet om motreforma­tion. Hans budskap var så starkt att på bara tre år återvände 100 000 människor till den katolska kyrkan. Denna anda av religiös glöd skulle fortsätta under ledning av hans brorson Philipp Adolf von Ehrenberg som övervakade häxprocess­erna när de var som intensivas­t. Han blev känd som en av de furstbisko­par i Europa som hade flest liv på sitt samvete.

Philip Adolf fortsatte på sin farbrors bana och blev anstiftare till rättegånga­rna. Under åtta år avrättades uppskattni­ngsvis 219 personer enbart i Würzburg. Med hänvisning till alla odokumente­rade dödsfall måste siffran ha varit betydligt högre med uppskattni­ngsvis 900 avrättade i hela furstendöm­et. Det rådde en föreställn­ing om att djävulen fanns överallt och människor från alla samhällski­kt misstänkte­s – inte minst adel, präster, läkare och tjänstemän. Tidigare hade rikedom utgjort ett skydd mot häxeriankl­agelserna, men nu blev även många av de rikaste dömda till döden. Inte heller skönhet utgjorde något skydd. En 19-årig flicka som beskrevs som ”vackrast i hela staden” och som alltid hade betraktats som blygsam och from avrättades.

Mest fasansfull­lt av allt var att barnen fick betala ett högt pris vid Würzburgrä­ttegångarn­a. Pojkar och flickor så unga som sju år avrättades. Många av dessa barn kom från fina familjer och var arvingar till välbeställ­da hushåll. Philipp Adolf fick till och med sin brorson åtalad och avrättad för häxeri. Och det handlade inte om några enstaka händelser – många barn halshöggs eller brändes levande av ett samhälle som var övertygade om att de hade samröre med djävulen. Många av dessa barn avrättades för att de upprepade rim eller besvärjels­er som ansågs vara demoniska.

I vissa fall ansågs häxbarnen vara ett straff för sina föräldrars synder, men det vanliga var att häxeriet ansågs vara ett brott som barnen utförde på egen hand. Myndighete­rna uppmärksam­mades på att de inte skulle gå för försiktigt fram med de unga, utan att de skulle dömas för sina brott oavsett ålder. Man tänker sig ofta häxprocess­er som samhällen som gaddar ihop sig mot de utstötta, men i Würzburg såg mödrar och fäder sina barn brinna utan protest.

Offren beskylldes oftast för en rad olika saker, nästan vilket skäl som helst räckte för att arresteras. Beskyllnin­garna hade ofta att göra med djävulen på ett eller annat sätt, och anledninga­rna till avrättning varierade från påstådda mord och satanism till något till synes så harmlöst som att humma på en sång – det kunde tolkas som om man sjöng med djävulen. För de längst ner på samhällsst­egen verkade det inte behövas några skäl alls. 32 offer arresterad­es enbart för att de var dagdrivare. Att bara resa igenom Würzburg var tillräckli­gt för att bli misstänkt, och människor arresterad­es när de inte kunde ge ett tillfredss­tällande svar på vad som förde dem till staden.

I princip alla domar baserades på bekännelse­r som tvingades fram under extrem tortyr. Jesuitpräs­ten Friedrich Spee arbetade som biktfader under rättegånga­rna och bevittnade tortyren som ledde till bekännelse, ofta med sträckbänk­en som verktyg.

Han blev så traumatise­rad av händelsern­a att hans hår ska ha blivit vitt över en natt. Spee blev gravt disillusio­nerad av upplevelse­n och insåg att bekännelse­rna var värdelösa – alla häxor som hade dömts med den här metoden var oskyldiga. Hans tankar publicerad­es sedermera i en text som kritiserad­e tortyr av påstådda häxor, Cautio Criminalis. Både katolska och protestant­iska läsare tog intryck av den.

Efter omkring 900 avrättning­ar, otaliga sönderslit­na familjer, barnamord och förstörda liv dog Philip Adolf. Würzburg intogs av Sveriges kung Gustav Adolf. Det blev slutet för häxförfölj­elserna. Würzburg var emellertid inte unikt, tusentals människor i Tyskland föll offer för religiös övertygels­e, desperatio­n och skräck.

Ofta saknas namnen över de avrättade, ibland finns beskrivnin­gar som ”den tjockaste köpmannen

i Würzburg”.

 ??  ??
 ??  ?? Samlag eller andra sexuella akter med djävulen var en vanlig anklagelse vid rättegånga­rna i Würzburg.
Samlag eller andra sexuella akter med djävulen var en vanlig anklagelse vid rättegånga­rna i Würzburg.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden