Historia (Sweden)

Historiens kungliga häxor

Eleanor Cobham var varken den första eller sista kungliga kvinnan som anklagades för häxeri.

-

Isabella av Angoulême

1188–1246

Isabella av Angoulême anklagades för att ha förhäxat sin make kung John så att han negligerad­e sina kungliga plikter. Påståenden­a kom från munken Roger av Wendover som hävdade att hon använde trolldom för att förhindra John att försvara mark i Frankrike vilket ledde till kris i riket. Isabella var betydligt yngre än sin make som var mycket fäst vid henne. I denna tid av misstänksa­mhet tolkades hans åtrå som ett tecken på trolldom.

Påföljd

Ingen, men Isabella blev aldrig kvitt sitt dåliga rykte.

Joan av Navarra

1370–1437

Joan hade varit drottnings­ällskap åt Henrik IV, men efter hans död anklagades hon för häxeri av sin styvsvåger Henrik V.

Han beundrades för berömda militära segrar, exempelvis Agincourt, och hade stått sin styvmor nära. Hon erhöll dock en rejäl hemgift som betraktade­s som ett välkommet tillskott till de kostsamma krigen i Frankrike.

Påföljd

Joan fängslades i Pevensey Castle och hennes pengar gick till kronan. På sin dödsbädd beordrade Henrik V att hon skulle befrias och återfå sina tillgångar.

Jacquetta av Luxembourg

1415–1472

Jacquettas dotter Elizabeth Woodville blev Englands drottning när hon gifte sig med Edvard IV. När huset York tillfällig­t tappade makt 1469 ställdes Jacquetta inför rätta för att ha använte trolldom för att få till stånd giftermåle­t mellan Elizabeth och Edvard. Under rättegånge­n förevisade­s en liten modell av en man som hon påstods ha använt till sin magi. Ett vittne påstod att han hade sett två bilder som skulle föreställa brudparet.

Påföljd

Jacquetta av Luxembourg friades från alla anklagelse­r.

Elizabeth Woodville

1437–1492

Elizabeth beskylldes för att ha använt trolldom för att få Edvard IV av York att äkta henne. Enligt legenden träffades de vid ett träd nära hennes hem och gifte sig i lönndom vilket skapade stort rabalder. Efter Edvards död tog Richard III över kronan och stämplade Elizabeths barn som oäkta för att hon hade använt trolldom för att förmå Edvard att gifta sig med henne.

Påföljd

Hon bodde i en tillflykts­ort under en stor del av Rikard III:s styre och förlorade två söner.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in English

Newspapers from Sweden