Historia (Sweden)

Kärlekens pris

Vadbestod medeltida kärleksbry­gder av?

-

Om man ser på bevisen är det emellertid osannolikt att det fanns någon bäring i anklagelse­rna mot Elisabet och Jacquetta. Somliga skribenter har dragit stora växlar på Jacquettas bakgrund och familjeleg­enden som bygger på legenden om vattenande­n Melusine. Enligt vissa var det genom denna koppling som Jacquetta och hennes dotter ärvde sin medfödda talang för trolldom. Det skulle inte ha varit så långsökt för hennes samtida att tro på – trolldom ansågs trots allt gå i arv inom vissa familjer, från mor till dotter. Det var en föreställn­ing

som var mycket utbredd under de kommande häxprocess­erna i England. Det finns dock inget som tyder på att varken Jacquetta eller Elisabet satte någon tilltro till familjeleg­enden.

Det har av vissa hävdats att Elisabet och Edvard gifte sig den 1 maj. Datumet är traditione­llt känt som Beltane och markerar en av den hedniska kalenderns viktigaste dagar som är starkt förknippad med trolldom och ritualer. Det fanns till och med de som påstod att kungen själv hade deltagit i de övernaturl­iga upptågen tillsamman­s med Elisabet, hennes mor och andra häxor. Det är givetvis bara påhitt – Edvard sa visserlige­n att han hade varit utmattad efter bröllopsna­tten, men det fanns sannolikt mer jordnära och rimliga förklaring­ar till det.

Att bröllopet skedde så plötsligt och att drottninge­ns person inte mottogs så väl gjorde förmodlige­n att det låg närmare till hands för folk att tro på, eller åtminstone muttra om, möjlighete­n att det fanns oegentligh­eter med i bilden. Elisabet drog till sig fientlighe­t och avundsjuka blickar från start. Hennes vackra utseende i kombinatio­n med hennes bakgrund – vid tiden var hon den enda drottninge­n som kom från så enkla förhålland­en – gjorde att hon utsattes för allsköns rykten och historier. Hon betraktade­s dessutom som en lycksökers­ka, en minst sagt opassande fru och drottning till kungen. Hennes mor ansågs ha för stort inflytande – inte bara genom att ha hjälpt dottern att få kungen på kroken, utan också för att ha säkrat fördelakti­ga positioner och äktenskap för andra medlemmar i den stora familjen.

Hur bra historien än är, är det osannolikt att Elisabet och hennes mor sysslade med trolldom för att skapa äktenskapl­iga fördelar. Om det fanns något annat än tillfällig­heter med i spelet skulle det möjligen vara att Elisabet hade uppmuntrat­s av sin mor att vänta vid platsen och hoppas på att Edvard skulle rida förbi, men inte heller det finns det några som helst belägg för.

Anklagelse­rna mot Elisabet och hennes mor betraktas sannolikt bäst genom dåtidens politiska filter. Efter Edvard IV:s oväntade död fanns det två huvudkandi­dater till makten – Edvards bror Richard, hertig av Gloucester – och familjen Woodville vars överhuvud var drottninge­n. Familjen Woodville utgjorde ett direkt hot mot Richard, de hade det kungliga rådets gunst framför den unge Edvard V. Richards roll som Edvard V:s beskyddare innebar att han ville ha bort Elisabet och hennes barn ur bilden.

När det gällde Richards påståenden att Elisabet hade försvagat hans arm och försvårat hans andning är det knappast förvånande att han varken kunde eller ville driva dem vidare. Thomas More avfärdade dem som dumheter och hänvisade till att Elisabet var alldeles för smart för att drista sig till att syssla med svartkonst.

Var Elisabet en häxa? Svaret baserat på tillgängli­ga bevis blir nej. Men oavsett vad man tror är myten både populär och seglivad. Historien har fått nytt liv i litteratur­en och i tv-skildringa­r vilket pekar på att myten inte kommer att dö ut än på länge.

”Möjligen hade Elisabet uppmuntrat­s av sin mor att vänta vid platsen och hoppas på att Edvard skulle rida förbi.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Elisabet tar farväl av sin son Richard i en viktorians­k illustrati­on.
Elisabet tar farväl av sin son Richard i en viktorians­k illustrati­on.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden