Historia (Sweden)

Tidslinje över förföljels­en

-

Häxeri och häxprocess­er genom tiderna

Fulda var ingen idealisk plats att leva på för den som stack ut från mängden, och det var definitivt ingen bra plats för Merga Bien. Hon är mest känd av de påstådda häxor som avrättades under häxprocess­erna i Fulda åren 1603–1605.

Historien är bekant – en religiös fanatiker (furstebisk­open Balthasar von Dernbach) deklamerad­e att häxor låg bakom allt som inte var bra och initierade en häxjakt. I det här fallet var det dock en smula ironiskt eftersom Dernbach hade tvingats i exil på grund av opassande uppförande. Hans första handling när hans tid i exil var till ända var att dra igång häxjakten, nu skulle ha utrota all ogudlig aktivitet.

Bien hade oturen att också återvända till Fulda, rakt in i händelsern­as centrum. Hon återvände inte bara till en plats full av rädsla och misstänksa­mhet, hon upptäckte dessutom att hon var gravid. Det var ingen stor nyhet i sig själv, men hon hade varit gift med sin make i 14 år utan att lyckas bli gravid. När det nu inträffade efter en så lång tid, drog invånarna i staden den enda rimliga förklaring­en – djävulen måste ha gjort henne gravid.

Bien arresterad­es och tvingades erkänna att hon hade dödat sina andre make och barn, sin nuvarande makes arbetsgiva­res barn och att hon hade närvarat vid svarta mässor. Hon tvingades också erkänna att hon hade Satan att tacka för graviditet­en.

Bien fanns skyldig och brändes på bålet hösten 1603. Hon blev en av över 200 människor som anklagades och avrättades under häxprocess­erna i Fulda.

 ??  ?? Det här tornet användes som fängelse för de misstänkta under häxprocess­erna i Fulda.
Det här tornet användes som fängelse för de misstänkta under häxprocess­erna i Fulda.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden