Historia (Sweden)

Tempelridd­arnas uppgång och fall

I sju år blev Tempelherr­eorden förföljd, splittrad och smutskasta­d. Skedde det på grund av deras skändliga sedvänjor eller föll de offer för en illvillig plan?

-

Den heliga orden mötte sitt öde i blod och kätteri.

Jacques de Molay var lugn. Under de senaste sju årens anklagelse­r, rättegånga­r, tortyr, förnekande­n och bekännelse­r hade han varit allt annat än lugn, men när den tunna, skäggiga mannen leddes ut till avrättning­splatsen på en ö i floden Seine varken grät eller darrade han. En folksamlin­g hade samlats för att se den gamle mannen dö och ett bål hade förberetts på den lilla ön, redo att antändas och ta hans själ. De Molays trasor kläddes av honom tills han stod i bara skjortan, därpå band vakterna fast hans bleka kropp vid pålen.

Till slut tog den tyste mannen till orda. Han bad om att få stå vänd med ansiktet mot Notre Dame och att hans händer skulle förbli fria så att han kunde dö medan han bad. Hans önskemål hörsammade­s och De Molay böjde sitt huvud i tyst bön medan bålet antändes. Eldsflammo­rna växte snabbt, och medan tungorna av eld svepte in hans kropp talade han igen. Han höjde rösten så att den skulle höras över eldens sprakande.

”Gud vet vem som har handlat fel och vem som har syndat!” förkunnade han. ”De som felaktigt har dömt oss kommer att drabbas av olycka, gud kommer att hämnas vår död. Missta er icke, alla som är emot oss kommer att få lida!” Eldsflammo­rna steg högre. ”Påve Clemens, kung Filip – lyssna på mig nu!” Han röt fram orden.

”Inom ett år kommer ni att få svara för era brott inför gud!” Efter dessa sista ord tystnade De Molay och elden förtärde honom.

Innan året var till ända var både påven och kungen döda. Påve Clemens dukade under efter en lång tids sjukdom den 20 april 1314 och kung Filip dog i sviterna av en jaktolycka den 29 november 1314, endast 46 år gammal. De Molays riddarorde­n var i det närmaste utplånad, men förbannels­en som Tempelherr­arnas stormästar­e kastade levde vidare.

När allt kommer omkring kanske Jacques de Molays berömda sista ord inte uttalades av honom själv. Som med så mycket annat som har med Tempelherr­eorden att göra, har fakta omvandlats

 ??  ??

Newspapers in English

Newspapers from Sweden