Historia (Sweden)

Häxprocess­erna i Salem

Den sanna berättelse­n bakom myten.

-

Den sanna historien bakom myten.

Spänningen gick att ta på när människorn­a i Salem, Massachuse­tts, USA, samlades på Gallows Hill för att bevittna den senaste uppvisning­en i rättvisa. De åtta männen och kvinnorna som hade förts dit i en kärra var grannar, till och med vänner och familj. Men det gjorde bara deras svek än större. De åtta personerna – Martha Corey, Alice Parker, Mary Parker, Margaret Scott, Mary Eastey, Ann Pudeator, Wilmot Redd och Samuel Wardell Sr – hade nämligen gjort sig skyldiga till en av de mest avskyvärda och oförlåtlig­a synderna: häxeri.

Det fanns ingen tvekan om deras skuld. Kärran som hade fört dem dit hade råkat ut för problem. Djävulens verk, muttrade folk. Men inte ens djävulen kunde rädda sina egna nu. Martha Corey bad innerligt innan hon mötte sitt öde, och Mary Easteys rörande farväl till dem hon lämnade efter sig rörde flera av åskådarna till tårar innan repet lades runt hennes hals. Men många av de andra förblev opåverkade och ansåg att de bara fick vad de förtjänade.

Den samlade gruppen visste inte om det, men det här skulle bli den sista gången som häxor avrättades i galgen i Salem. Det måste ha varit flera bland både de anklagade och de anklagande som undrade hur det hade blivit på det här viset.

Allt började i byn Salem samma år när den 11-åriga Abigail Williams och hennes kusin, 9-åriga Betty Parris, blev sjuka. Barn blev sjuka hela tiden, men det här var ingen vanlig sjukdom. Flickorna drabbades av anfall som var så kraftiga att personer som betraktade dem föll i tårar. Ibland blev de alldeles stumma, ibland tappade de andan som av en osynlig kraft. Som om inte det var illa nog klagade de på att de blev nypta

Folket i Salem var övertygade om att djävulen fanns, vilket gjorde att anklagelse­rna togs på så stort allvar av så

många.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden