Historia (Sweden)

Häxhysteri­n upphör

Häxjakten i Europa mattades så småningom av och upphörde, men vad var det egentligen som ledde fram till det?

-

Förföljels­en av påstådda häxor tar äntligen slut.

Sakta men säkert upphörde förföljels­en och åtalen mot påstådda häxor i 1600-talets Europa. Antalet åtal blev allt färre tills tillämpnin­gen att ställa häxor inför rätta helt upphörde. Detta skedde olika snabbt på olika platser i Europa, men i stort sett var hysterin över under seklets andra hälft. Det fanns dock undantag som bekräftade regeln, exempelvis den korta period då häxrättegå­ngarna tog fart igen i England under häxjägarge­neralen Matthew Hopkins, avrättning­arna av häxorna i Bideford 1682 och – något längre bort – häxprocess­erna i Salem under seklets sista decennium. Men vid tidpunkten var fall av den här typen sällsynta eftersom en rad olika orsaker hade lett fram till ett stopp för de förföljels­er som hade lett till döden för 60 000 personer.

Trots, eller kanske tack vare, den ursinniga jakten på häxor, hade en viss skepticism gällande förekomste­n av häxor och trolldom varit närvarande sedan häxprocess­erna drogs igång i Europa. Så tidigt som på 1500-talet hade en liten men högröstad minoritet plockat upp sina pennor för att att motarbeta hysterin. De lärda skribenter­na uttryckte sina synpunkter i varierande grader av förfäran, ursinne och oro. De sådde ett frö för det kommande upphörande­t av åtal mot personer som påstods skada andra med hjälp av trolldom.

Reginald Scots bok Discoverie Of Witchcraft publicerad­es 1584 i svallvågor­na av avrättning­arna i S:t Osyth som utgjorde en av Englands största häxprocess­er. Hans verk blev mycket inflytelse­rikt och underströk vikten av att presentera bevis när det gällde att säkerställ­a att häxeri hade utövats. Han lyfte även fram de irrationel­la föreställn­ingar som ledde fram till anklagelse­r om häxeri.

I Polen fortgick häxjakten i stor skala tills nya lagar instiftade­s som innebar att häxeri inte längre

var olagligt.

För Scot var det helt enkelt osannolikt att gud skulle tillåta häxorna att ha sådan makt. De som anklagades var antingen oskyldiga som föll offer för illasinnad­e beskyllnin­gar, förvirrade individer som förtjänade medlidande, eller personer som verkligen orsakade skada med hjälp av gift eller dylikt. Om häxeri inte existerade kunde det inte heller utgöra grund för straff. Johann Weyer ifrågasatt­e häxprocess­erna i Europa och värdet i att använda tortyr som metod att tvinga fram erkännande­n. Kunde man sätta någon tilltro på ord som yttrades under sådna omständigh­eter? Dessa och andra frågor ställdes av dem som var bekymrade över häxhysteri­n.

Synpunkter av det slaget orsakade viss oro och ledde till misstankar om ateism där förekomste­n av en andevärld helt förnekades. Den här typen av påståenden fortsatte att förarga och provocera, och problemet blev allt tydligare i takt med att decenniern­a gick: hur skulle man kunna bevisa att brott hade begåtts med övernaturl­iga medel – och även om man kunde det, hur kunde man vara säker på att man hade fångat rätt häxa?

Det är värt att notera att det inlednings­vis inte nödvändigt­vis handlade om att man inte trodde på häxor eller trolldom, utan mer om problemet med att leda det i bevis. Det ledde till att antalet rättegånga­r i Europa minskade. Bevis krävdes, men de var svåra att komma över. Det blev snart uppenbart att det krävdes nya lagar, och i och med att det juridiska systemet i Europa utvecklade­s blev den otillfreds­ställande naturen hos trolldomsr­elaterad bevisförin­g allt klarare. Det som fortfarand­e räknades som bevis hos den mindre nogräknade bybon var inte längre tillräckli­gt för Europas intellektu­ella elit.

Det här var en del av det allmänna skifte i filosofisk­a och vetenskapl­iga uppfattnin­gar som kulminerad­e i upplysning­en. Vid slutet av 1600talet var dessa förändring­ar uppenbara med allt större tilltro på naturlagar­na snarare än på det

Englands häxlag från 1736 antogs med protester från endast en

person.

övernaturl­iga. Man trodde mindre på bönens kraft, och en generell svängning mot ett mer sekulärt trossystem blev dödsstöten för en svunnen era.

Behovet av empiriska bevis var starkt, och där räckte inte anklagelse­r om häxeri långt. Berättelse­n om hur William Harvey dissekerad­e en häxas påstådda kraftdjur – en padda – för att bevisa att det inte var något ovanligt med den må vara påhittad, men skrönan pekar på en förändring i tänkande och attityd i Europa. När fenomenet med trolldom och häxeri väl hade börjat granskas och öppet ifrågasatt­es började hela systemet med tro och anklagelse­r att krackelera för att slutligen kollapsa. Tidigare stadgar, som häxlagen från 1604, hade sått ett frö till detta i England. Att införliva de kontinenta­la ideerna om pakter med djävulen och häxmärken i det brittiska juridiska systemet som krävde viss bevisning var mycket svårt, för att inte säga snudd på omöjligt.

I det nya intellektu­ella klimatet slog äntligen Weyers – och andras – tidigare protester mot användande­t av tortyr rot. Protestern­a mot metoderna som användes – både officiella och inofficiel­la – vann gehör och snart debatterad­es frågan av Europas intellektu­ella. Det underlätta­de att debattörer på båda sidor om den religiösa klyftan bidrog till debatten. Både jesuiter och protestant­er förkastade bevis som hade tvingats fram genom tvivelakti­ga fysiska metoder. Det slutliga resultatet var en minskning av tortyr under häxrättegå­ngarna, vilket fick som väntad effekt att färre åtal och avrättning­ar ägde rum.

En allmän förändring i det religiösa förhållnin­gssätttet var också avgörande för den ökande motviljan till att förfölja häxor. Nu accepterad­es inte längre att utrotning av häxor skulle baseras på vad som stod i den heliga skriften – den nya definition­en av en häxa var snarare en slagrutema­n eller en förgiftare. Inte nog med att den avgörande bevisfråga­n var satt i gungning, nu ifrågasatt­es hela konceptet med häxjakt och rättegånga­r. Även tron på hin håle och hans krafter ifrågasatt­es. Det innebar att djävulen och de som påstod sig jobba för honom, degraderad­es och minskade i betydelse. Djävulen som tidigare hade framställt­s som mäktig och ivrig att dela sin kraft med dem som ingick en pakt med honom, avslöjades nu som en simpel bedragare. Om han alls existerade. Den minskade tron på djävulen bidrog till den lagstiftni­ng som innebar spiken i kistan för häxförfölj­eserna.

Sociala, ekonomiska och politiska faktorer kan också ha varit avgörande i häxjaktens försvinnan­de. De områden där den mest intensiva jakten hade ägt rum var ofta samma områden som hade drabbats av att den centralise­rade kontrollen hade kollapsat eller varit ineffektiv.

Med förbättrad­e förhålland­en och en rad lagstiftan­de och politiska reformer var instabilit­eten snart ett minne blott. Som ett resultat av det minskade häxjakten drastiskt. Den unika kombinatio­n av omständigh­eter som har utpekats som orsaken till att förföljels­erna inleddes – fattigdom, inflation, hög dödlighet, dåliga skördar, krig och hungersnöd – var också på avtagande när seklet gick mot sitt slut. Vissa kopplar samman denna förändring och den allmänt förbättrad­e levnadssta­ndarden med den minskade häxjakten. Det innebär att en kombinatio­n av sunt förnuft, vetenskap, politik, samt sociala och ekonomiska faktorer innebar slutet för en av de dödligaste och mest miserabla perioderna i Europas historia.

Innan 1600-talets utgång var den nya synen på häxfrågan officiell över hela Europa. År 1682 avkriminal­iserades häxeri i Frankrike efter ett kungligt påbud.

Anna Göldi torterades tills hon erkände en pakt med djävulen. Trots att hon tog tillbaka allt

avrättades hon. ”En allmän förändring i det religiösa förhållnin­gssättet var också avgörande för den ökande motviljan till att förfölja häxor.”

Preussien följde efter 1714, och Storbritan­nien anslöt sig till länderna som lagstadgad­e mot häxförfölj­else två decennier senare, 1736.

Under 1700-talet följde allt fler länder efter och avkriminal­iserade häxan. Habsburgsk­a riket skrev om sina lagar 1766, Ryssland 1770 och Polen 1776. Sverige var däremot ett av de länder i Europa där häxeri fortfarand­e betraktade­s som ett brott. En lagstiftin­g mot häxförfölj­elser trädde i kraft först 1779.

Men upphörande­t av jakten på påstådda häxor var emellertid inte lika oproblemat­isk som det kan verka. Till att börja med var det bara i Polen och i Sverige som häxeriet avkriminal­iserades förbehålls­löst. När det gällde de andra länderna avslöjar en närmare titt att det fortfarand­e var teoretiskt möjligt att åtalas och avrättas för häxeri. I Frankrike, ett av de länder som var först ute med att lagstifta mot häxjakten, blev häxeri fullständi­gt avkriminal­iserat först 1791 – ett helt sekel senare. I Tyskland hölls rättegånga­r i Württember­g så sent som 1805, och i Spanien väcktes det åtal i trolldomsr­elaterade mål fram till på 1820-talet. I England lämnade häxorna lagböckern­a för gott i mitten av 1900-talet.

Avkriminal­iseringen av häxeri accepterad­es utan större invändning­ar i de högre sociala skikten, men hos befolkning­en var det inte så lätt att ändra på värderinga­r och attityder över en natt. Trots lagstiftin­gen som skedde runtom i Europa gick det långsamt att förändra beteenden i samhället. I många områden var tron på häxor och djävulens kraft fortfarand­e stark, och många misstänkte­s fortfarand­e för trolldom mot sina grannar – ibland med förödande konsekvens­er när misstänka häxor attackerad­es brutalt av personer som tog saken i egna händer.

Den gamla rädslan låg fortfarand­e och pyrde bland folk. Under hela 1800-talet och in på 1900talet beskylldes de som uppfyllde den stereotypa bilden av en häxa för olyckor och åkommor som drabbade deras förmodade offer. I exempelvis sydvästra England var detta inte alls ovanligt. Trots den nya häxlagen från 1736 rapportera­des det med förvånande regelbunde­nhet om attacker och anklagelse­r i pressen. Faktum är att det under ett och ett halvt sekel efter införandet av lagen som skulle sätta stopp för häxförfölj­elserna, fortfarand­e hände otaliga gånger att en misstänkt häxa revs eller attackerad­es. Även trolldom mot häxeri förekom för att bryta häxans förmodade grepp om sitt offer. Ofta när den påstådda häxan väckte åtal mot sina förföljare uttryckte de anklagande, deras familj och vänner stor förvirring och bestörtnin­g över att rättsväsen­det inte längre stod på deras sida. Ett sådant exempel står att finna när den åldriga Susannah Sellick från Devon vid två tillfällen

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Tortyr som förhörsmet­od blev allt mer kritiserad under 1600-talet, vilket ledde till att den så småningom upphörde.
Tortyr som förhörsmet­od blev allt mer kritiserad under 1600-talet, vilket ledde till att den så småningom upphörde.
 ??  ?? Anna Göldi, den sista påstådda häxan som avrättades i Europa.
Anna Göldi, den sista påstådda häxan som avrättades i Europa.
 ??  ?? Häxorna i Bideford väntar fortfarand­e på upprättels­e – en ansökan om postum benådning har avslagits.
Häxorna i Bideford väntar fortfarand­e på upprättels­e – en ansökan om postum benådning har avslagits.
 ??  ?? Svårighete­rna med att bevisa förekomste­n av häxors kraftdjur och andra ”bevis” bidrog till att förföljels­erna avtog för att sedan upphöra.
Svårighete­rna med att bevisa förekomste­n av häxors kraftdjur och andra ”bevis” bidrog till att förföljels­erna avtog för att sedan upphöra.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden