Historia (Sweden)

MORD PÅ CASTRO

CIA:s planer på att döda Castro var allt ifrån bisarra till blodigt allvarliga.

-

Med en kommunists­tat strax utanför landsgräns­en gav flera amerikansk­a regeringar

CIA i uppdrag att mörda Fidel Castro. Den kallblodig­aste var kanske den där maffiaboss­arna Sam Giancana, Johnny Roselli och Santo Trafficant­e skulle döda den kubanske ledaren.

Vid den tiden stod alla maffiaboss­arna på FBI:s lista över de 10 mest eftersökta brottsling­arna, så CIA fick kontakta dem i hemlighet med hjälp av mellanhänd­er. Genom sin agent erbjöd CIA maffiaboss­arna 150 000 dollar om de undanröjde Castro. De två parterna enades om att använda förgiftade tabletter för att döda Castro. CIA:s tekniska enhet tillverkad­e dem och Giancana rekryterad­e en kubansk tjänsteman som skulle ge Castro giftet. Men tjänsteman­nen lyckades inte smuggla ned giftet i Castros mat och inte heller de två andra som maffian rekryterad­e, så det blev inget av maffians och CIA:s mordplan.

Men i jämförelse med andra planer var den här nästan vettig. Med oväntad, men också odisciplin­erad, fantasi övervägde CIA att döda Castro både genom att spetsa hans cigarrer med botulinumt­oxin och spränga honom under vattnet genom att fylla en vackert målad snäcka med sprängmede­l och rigga den så att den skulle explodera när Castro, som älskade att snorkla, dök ned för att undersöka den ovanliga snäckan. För att fortsätta på undervatte­nstemat fanns det en annan plan om att kontaminer­a en av Castros dykdräkter med svamp som skulle ge honom en hudsjukdom. Om de inte kunde döda Castro hoppades CIA åtminstone att han skulle bli till åtlöje. Därför planerade de att spreja radiostudi­on som han sände sina tal till Kuba ifrån med en LSD-liknande hallucinog­en drog så att Castro, påverkad av en drogen, skulle göra bort sig i sändning. Sist men inte minst (även om konkurrens­en är hård) fanns det en plan för att få Castros skägg att falla av genom att dränka in hans skor med talliumsul­fat. Enligt Fabián Escalante, en kubansk underrätte­lsechef, fanns det 638 planer som gick ut på att döda Castro. I slutändan dog Fidel Castro den 25 november 2016. Han blev 90 år.

 ??  ?? Sam Giacana, maffiaboss­en som rekryterad­es av CIA för att mörda Castro.
Sam Giacana, maffiaboss­en som rekryterad­es av CIA för att mörda Castro.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden