Historia (Sweden)

EUGENIO BERRÍOS

Den mordiske biokemiste­n.

-

Eugenio Berríos, även känd som ”Agent Hermes”, var en biokemist som arbetade under Pinochet inom DINA. Som ledare för Projekt Andrea beordrades Berríos att massproduc­era saringas, ett dödligt kemiskt vapen som inte lämnar spår, så att DINA skulle kunna utföra sina mord utan att bli upptäckt. Under sin tid vid Bakteriolo­giska krigsarmél­aboratorie­t utvecklade han också potenta förråd av botulism, mjältbrand och olika sprängmede­l. Ett av sprängmedl­en tros ha använts för tillverkni­ngen av den bilbomb som dödade Orlando Letelier.

Det påstods också att Berríos tagit fram kokain för Pinochet, kallat ”svart kokain”, som sedan sålde den illegala substansen över hela Amerika och Europa. Pengar från droghandel­n placerades enligt uppgift på olika bankkonton i Pinochets namn.

Berríos saringas användes i ett antal högprofile­rade mord, inklusive morden på den chilenske armékorpra­len Manuel Leyton, den spanske diplomaten Carmelo Soria och statsarkiv­arien Renato León Zenteno. Men Berríos visste för mycket. Han visste också att Pinochets lojalitet kunde avta och flydde utomlands. När myndighete­rna till slut kunde åtala honom lät Pinochet tysta honom för alltid. Hans illa åtgångna kropp hittades i april 1995 på en strand nära Montevideo. Rättstandl­äkare kallades in för att identifier­a kroppen.

 ??  ?? Berríos hade rapportera­ts som saknad i november 1992 efter att ha smitit från arresten och avvikit till Uruguay.
Berríos hade rapportera­ts som saknad i november 1992 efter att ha smitit från arresten och avvikit till Uruguay.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden