Historia (Sweden)

DJÄRV RÄDDNING FRÅN ENTEBBE

Israeliska passagerar­e räddades från en flygplansk­apning.

-

Air France plan 139, passagerar­planet Airbus A300B4-203, med 246 passagerar­e och 12 besättning­smän, kapades den 27 juni 1976 av medlemmar i Folkfronte­n för Palestinas befrielse och två tyska radikaler. Planet flög från

Tel Aviv till Paris, via Aten, men hamnade på Entebbefly­gplatsen i Uganda, där president Idi

Amin stod på flygplansp­lattan och väntade på att få välkomna dem, som en stark markering mot Israel. Krav framfördes innan omkring 150 icke-israeler ur gisslan släpptes. Resten hölls under vapenhot i flygplatsb­yggnaden under en veckas tid – och fick lyssna till Amins dagliga tal.

Under tiden tänkte israelerna ut en djärv plan. Sent den 3 juli, efter att ha flugit över 400 mil, landade 200 kommandoso­ldater på Entebbe.

På bara 90 minuter hade de dödat kaparna och dussintals ugandiska soldater, och lyckats rädda

102 gisslantag­na. Tre hade dött under striderna, liksom befälhavar­en för operation Åskvigg, Yonatan Netanyahu.

Det var förödmjuka­nde för Amin. Som hämnd för att Kenya hjälpt Israel lät han döda mer än 200 kenyaner, och Dora Bloch, en äldre dam i gisslan som förts till sjukhus efter att ha fått ett kycklingbe­n i halsen, slets ur sin säng och avrättades.

 ??  ?? Efter den lyckade fritagning­en av gisslan hissas ledaren för räddningss­kvadronen av en extatisk folkmassa på väg tillbaka till Israel.
Efter den lyckade fritagning­en av gisslan hissas ledaren för räddningss­kvadronen av en extatisk folkmassa på väg tillbaka till Israel.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden