Historia (Sweden)

EN DIKTATORS SISTA TIMMAR

-

När libyska rebeller drog åt snaran runt staden

Sirte trodde många att de slutligen lyckats fånga i Muammar Gaddafi. ”Vi har flera gånger hört talas om något som kallas ’tillgången’ som har flyttats runt i staden”, sade en rebell. ”Tillgången” var i själva verket den despotiske härskaren, som var på flykt sedan Tripolis fall den 21 augusti 2011. Nu var det oktober och diktatorns tid var ute.

Även om Gaddafis sista timmar i livet bara är ett antagande, och det exakta skeendet för hans död är kontrovers­iellt, finns en tre minuter lång mobilfilm tagen av en rebell som dokumenter­ar delar av dramat. Bilderna är suddiga och förstahand­suppgifter av händelsen är motsägelse­fulla, men man ser Gaddafi blöda ymnigt från ett sår i huvudet. Omtumlad förs han bort från den kloak där han gömt sig. Blod från andra sår har fläckat hans kläder och rop om att ”Gud är störst” hörs.

Vissa rebeller vill att han ska hållas levande, andra har fått nog. Det har dykt upp stillbilde­r som visar Gaddafis livlösa kropp, till synes skjuten till döds, kastad på flaket av en pickup eller liggande på marken omgiven av en arg folkmassa. Bilderna är hemska, precis som hans skoningslö­sa årtionden vid makten.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden