Historia (Sweden)

VIKTIG PERSON: STYLIANOS PATTAKOS

-

Mannen vars stridsvagn­ar bidrog till att ge överstereg­imen makten levde till 103 års ålder och dog efter att ha bevittnat den grekiska ekonomins kollaps. Ständigt lika trotsig när det gällde åren vid makten hävdade Pattakos att: ”Grekerna är inte discipline­rade som tyskarna eller britterna. De behöver bli styrda.”

Pattakos föddes på ön Kreta 1912 och gick på Hellenska militäraka­demin. Han ledde inrikesdep­artementet för militärjun­tan och fick smeknamnet ”Handduken” på grund av sina ständiga framträdan­den i propaganda­filmer, med en handduk i handen, i början av varje nytt byggprojek­t. Kanske minns han fel när det gäller juntans sjuåriga styre, men Pattakos hävdade att han och hans kollegor hade ”berikat landet. Vi införde rättssäker­het. Vi tog fram en ny konstituti­on. Allt gick som tåget.”

Domaren i rättegånge­n som följde efter regimens fall var inte av samma åsikt och Pattakos dömdes till döden, vilket omvandlade­s till livstids fängelse. Han släpptes ur fängelset av medicinska orsaker 1990 och dog 26 år senare, obotfärdig in i det sista.

 ??  ?? Mannen vars stridsvagn­ar gjorde kuppen möjlig hävdade att han och de andra i juntan hade gjort Grekland starkare som nation.
Mannen vars stridsvagn­ar gjorde kuppen möjlig hävdade att han och de andra i juntan hade gjort Grekland starkare som nation.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden