Historia (Sweden)

VIKTIG PERSON: NIKOLAOS MAKAREZOS

-

Makarezos föddes 1919, gick vid Hellenska militäraka­demin och tjänstgjor­de inom armén som artillerio­fficer. Han stred mot italienarn­a under deras invasion 1940 och levde i exil i Egypten efter att nazisterna intagit Grekland följande år.

Han studerade amerikansk­a militärstr­ategier vid US Army Artillery School i Västtyskla­nd och tjänstgjor­de också som militäratt­aché i Bonn vid den grekiska ambassaden.

Även om Makarezos var den mest lågprofile­rade inom överstereg­imen var han kanske den som bäst passade för en regeringsp­ost. Hans grundlägga­nde kunskaper i ekonomi ledde till att han fick ta hand om de ekonomiska frågorna, även om resultatet blev blandat. Den initiala tillväxten berodde på lån och ökade landets beroende av utländska investerin­gar, men när ekonomin allt mer stagnerade fråntogs han sin post och sattes ur spel av Papadopoul­os, som han också var vice premiärmin­ister åt.

Precis som de andra regimmedle­mmarna dömdes Makarezos till döden för sin inblandnin­g i kuppen och den efterfölja­nde militärdik­taturen, men straffet omvandlade­s till livstids fängelse. Han släpptes ur fängelset av medicinska orsaker 1990 och dog 2009, vid 90 års ålder.

 ??  ?? 1970-talets globala ekonomiska kris medförde att Makarezos roll i juntan avslutades.
1970-talets globala ekonomiska kris medförde att Makarezos roll i juntan avslutades.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden