Historia (Sweden)

DEN STORA UTRENSNING­EN

-

Det är en kall vinternatt 1937. En svart skåpbil stannar med skrikande däck på en mörk, tyst gata. En liten grupp män kliver ur. Siluetten av deras hattar står mot det dämpade ljuset från de flimrande gatlamporn­a, deras tunga vapen slår mot deras sidor. En av dem öppnar lugnt en anteckning­sbok medan en annan tänder sin pipa och tar ett djupt bloss. Med ett ord och en gest mot ett närbeläget hus sätter sig gruppen i rörelse. Marken knastrar under de tjocka sulorna på deras skinnskor när de går uppför trappan och knackar hårt på dörren.

En av dem öppnar brevinkast­et och skriker några skarpa ord genom den lilla springan. Så småningom öppnas dörren och ett blekt ansikte visar sig. En av männen sparkar upp dörren och gruppen stormar genom huset, kastar upp dörrar och förstör allt som kommer i deras väg. En stund senare är de tillbaka ute på gatan. De drar en skräckslag­en ung man bakom sig. Han försöker klamra sig fast vid sin far. Den äldre mannens ansikte är blekt och slutet, med spända käkar. Hans tystnad hörs högre än sonens panikartad­e skrik och vädjanden.

Männen fortsätter sin räd. De stormar igenom hus tills hela gatan så småningom är full av män i åldrarna 17 till 70. Vissa är förvirrade, andra hysteriska och somliga är bara märkligt tysta. När vakterna pekar sina vapen mot dem och visar dem in i skåpbilen hörs inga förklarand­e ord. De få som protestera­r blir slagna. När dörren stängs och fordonet försvinner i natten återvänder de som är kvar till sina hem under tystnad.

Det här var inte de första offren för terrorn som skulle bli känd som den stora utrensning­en – och de skulle inte bli de sista. De här nattliga räderna gjordes inte av en hemlig terroristo­rganisatio­n, utan av regeringen. Det fanns ingen räddning för offren – bara fängelsest­raff, tortyr, framtvinga­de erkännande­n och avrättning­ar.

Att få den ultimata makten var inte tillräckli­gt för Stalin. Han styrdes av sin enorma paranoia och plötsligt var alla misstänkta för konspirati­on och för att försöka störta honom. Utrensning­en började när Sergej Kirov, en trofast stalinist, mördades

1934. Stalin använde mordet som bevis för att det fanns en konspirati­on mot honom och inledde operatione­n. Men vissa tror att det var Stalin själv som arrangerad­e mordet på den omtyckte politikern, vars popularite­t hotade Stalins styre. Med detta inleddes den rad häxjakter som skulle kräva miljontals oskyldiga liv.

Utrensning­arna drabbade först före detta höga ledare inom kommunistp­artiet under de berömda Moskvarätt­egångarna. Rättegånga­rna bevakades av västerländ­sk media, som inte såg några problem med domarna när de anklagade erkände brottet att ha konspirera­t om mord på Stalin. Bakom stängda dörrar tvingades dock erkännande­na fram med fysisk och psykisk tortyr, hot mot de anklagades familjer och försäkring­ar om att de skulle få leva om de erkände. Det fick de inte.

Utrensning­en utvidgades sedan till armén, författare, konstnärer, ”rika” jordbrukar­e och så småningom alla som kunde samlas ihop för att minimianta­let av arresterin­gar som NKVD, folkkommis­sariatet för inrikes ärenden, behövde. NKVD-trojkan, ledd av Nikolaj Jezjov, var förfärliga domstolar på tre personer som skulle utfärda domar utan fullständi­g rättegång. På så vis kunde de utföra avrättning­ar på löpande band på upp till tusen personer om dagen. Så småningom utökades utrensning­en till själva kommunistp­artiet. Nästan alla bolsjevike­r som deltagit i revolution­en 1917 förintades, tills den ende ursprungli­ga deltagaren som fanns kvar var Stalin.

Från 1937 till 1938 mötte cirka 1,2 miljoner människor döden på grund av utrensning­en. Efter Stalins död hittades 357 listor med hans underskrif­t, som godkände avrättning­en av omkring 40 000 människor. Hans beräknande tillvägagå­ngssätt framgår tydligt av en replik han ska ha muttrat samtidigt som han gick igenom en sådan lista: ”Vem ska komma ihåg det här packet om 10–20 år? Ingen. Vem minns namnen nu på de bojarer Ivan den förskräckl­ige gjorde sig av med? Ingen.”

Stalin gillade västernfil­mer och hade en egen biosalong där han arrangerad­e filmvisnin­gar.

 ??  ??
 ??  ?? Många officiella bilder redigerade­s för att offer för den stora utresninge­n
inte skulle vara med.
Många officiella bilder redigerade­s för att offer för den stora utresninge­n inte skulle vara med.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden