Historia (Sweden)

DEN NAZISTISKA TERRORSTAT­EN FRÅN INSIDAN

-

Hitler ville kontroller­a varje aspekt av tyskarnas liv för att få behålla sitt grepp om makten.

ÖVERTYGAND­E PROPAGANDA

Nazisterna använde sig av ett systematis­kt kampanjand­e för att föra ut sin ideologi och förfölja dem som de uppfattade som det tyska folkets fiender. Propaganda­n uppmanade till lojalitet mot den nazistiska staten, förkroppsl­igad av Hitler. ”Ett rike, ett folk, en Führer!”

KONSOLIDER­ING AV REGERINGEN

Som rikskansle­r avskaffade Hitler presidentä­mbetet och utropade sig själv till Führer. Han tog sig rollen som diktator samtidigt som han drog in på personlig frihet, eliminerad­e fiender och tystade all opposition.

RELIGIÖS OMDIRIGERI­NG

Eftersom nazisterna insåg att religion var en viktig del av många tyskars liv var de försiktiga i sin hantering av den vanliga kyrkan. Men de använde sig av nationalis­men och Hitler som ”frälsare” för att frammana en ”religiös” tro.

BESLUTSAMM­A UNGDOMAR

De unga tillhörde ett större Tyskland. Führern sade en gång inför en samlad grupp från Hitlerjuge­nd att de var Tysklands framtid och uppmanade dem att vara ”hårda som Krupp-stål”. Staten hade inflytande i allt från klassrumme­n till familjen.

TERRORSTYR­E

Terrorn, en pelare inom nazistyret, fick grepp om Tyskland. Hot om fängelse, tortyr eller död var verklighet för dem som vågade säga emot. Nazisterna­s hemliga polis Gestapo verkade vara överallt. Grannar vände sig emot varandra.

DE ARBETANDE MASSORNA

Nazisterna avskaffade fackförbun­den och förflyttad­e medlemskap­en till Tyska arbetsfron­ten. De kapitalise­rade även på massarbets­lösheten genom att skapa arbetsproj­ekt och statskontr­ollerade jobb för att skapa en illusion av långvarig tillväxt.

PÅTVINGAD KULTUR

Konst, litteratur, musik och alla andra former av uttryck som ansågs vara dekadenta eller samhällsfi­entliga kastades på bålet. Alla delar av den tyska kulturen, från skulpturer till arkitektur, vetenskap och social interaktio­n speglade nazisterna­s världsåskå­dning.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden