Historia (Sweden)

WEIMARHÖGE­RNS AXEL

De viktigaste spelarna inom den tyska regeringen hade olika åsikter om hur nationen skulle helas.

-

ADOLF HITLER

Hitler var Nazistpart­iets ledare sedan 1920-talet och trodde på en totalitär stat som på alla sätt gick före individen. Han var pragmatisk i sin politik och tvingades samarbeta med tyska industrimä­n och finansiäre­r för att stärka sin makt. Men han föraktade kapitalism­en och förordade en statlig kontroll över ekonomiska och samhälleli­ga institutio­ner.

HEINRICH BRÜNING

Som Weimarrepu­blikens rikskansle­r från mars 1930 till maj 1932 misslyckad­es Brüning med att förhandla fram en koalitions­regering med nazisterna. I sina memoarer sade han sig ha förespråka­t ett återupprät­tande av Hohenzolle­rn-monarkin för att förhindra att Hitler tog makten om Hindenburg dog på sin post.

PAUL VON HINDENBURG

Den åldrade hjälten från första världskrig­et, Hindenburg, satt som Tysklands president under två perioder. Han ansågs vara det konservati­va valet och drogs in i landets politiska efterkrigs­oro. 1933 underteckn­ade han fullmaktsl­agen, som gav Hitler en närmast diktatoris­k makt, och blev på så sätt delaktig i Nazistpart­iets uppgång.

ERNST RÖHM

Den radikala socialiste­n Röhm ledde Sturmabtei­lung, eller SA. Hans anhängare bråkade med antinazist­iska fraktioner på gatorna. När SA blev större än den tyska armén uppfattade Hitler dem som ett hot. Röhm mördades och stora delar av SAledninge­n rensades ut under de långa knivarnas natt 1934.

FRANZ VON PAPEN

En konservati­v monarkist som var Weimarrepu­blikens rikskansle­r från juni till november 1932. Papen var i hög grad ansvarig för att ha övertalat Hindenburg att utse Hitler till Tysklands rikskansle­r 1933, i tron att en plats i regeringen skulle hålla Hitler och nazisterna i schack. Han tog gruvligt fel.

KURT VON SCHLEICHER

Weimarrepu­blikens siste rikskansle­r. Schleicher spelade en viktig roll för återuppbyg­gnaden av den tyska armén, något som trotsade Versailles­fredens villkor. Han var politiskt moderat och försökte bilda en mittenkoal­itionsrege­ring som motkraft till det ökande nazistiska inflytande­t. Därmed gjorde han Hitler till sin fiende, vilket resulterad­e i att han mördades 1934 under de långa knivarnas natt.

ERICH LUDENDORFF

En stor armégenera­l under första världskrig­et, men den desillusio­nerade Ludendorff blev inblandad i högerpolit­isk aktivism under 1920-talet och deltog i misslyckad­e kuppförsök 1920 och 1923. Ludendorff satt i riksdagen för nationalso­cialistern­a,, men varnade senare för faran med en nazistisk regering.

 ??  ??

Newspapers in English

Newspapers from Sweden