Historia (Sweden)

VAD GJORDE KUNGEN?

-

1922 var det en man som stod emellan Benito Mussolini och rollen som premiärmin­ister.

Det enda kung Victor Emmanuel III (Vittorio Emanueli på italienska) behövde göra för att stoppa Mussolini var att underteckn­a ett dekret om militärt undantagst­illstånd – istället gav han efter för Mussolinis krav och erbjöd honom att få skapa en regering. Men med en fascistisk diktator i ledningen, vad hände med den italienske monarken?

Victor blev en marionett. Han fanns där för syns skull, men hade egentligen inget verkligt syfte. Till en början var inte italienarn­a särskilt oroade – Mussolini verkade kunna erbjuda allt de ville ha och kungen hade gjort rätt som satt honom till makten. Men med tiden började de inse att det något impopulära enväldiga styret kanske borde ha gett bättre resultat. Med det sagt, hans brist på motstånd mot Mussolinis antisemiti­ska lagar gjorde att han förlorade ett visst stöd runt om i landet.

Men Mussolinis styre medförde vissa fördelar för monarken. När diktatorn intog Abessinien 1935 blev Victor Emmanuel kejsare. Kungen lyckades dock hålla den mycket känsliga politiska balansen och när britterna befriade Abessinien 1941 avsade han sig omedelbart titeln. Det var också Victor Emmanuel som beordrade att diktatorn skulle arresteras 1943, men det var för sent för att rädda hans rykte. Han hade alltför länge passivt låtit Mussolini komma undan med allt, så han abdikerade till förmån för sin son Umberto 1946.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden