Historia (Sweden)

FRÅN KRIMINELL TILL KRIGSHJÄLT­E

-

Även om han fortfarand­e ville ha en revolution 1941 kom Titos svar på axelmakter­nas invasion av Jugoslavie­n snabbt. Han bildade en militärkom­mitté inom det jugoslavis­ka kommunistp­artiet, utsågs till befälhavar­e för de kommunisti­ska partisanmo­tståndarna och gav ut ett flygblad där han uppmanade folk att enas mot ockupanter­na. Men partisaner­na drabbade snart samman med rivalisera­nde motståndsr­örelser, četnikerna, som föredrog ett begränsat samarbete med de ockuperand­e axelmakter­na tills en allierad landstigni­ng kunde äga rum.

Titos partisaner var till en början dåligt utrustade och kunde bara få nya vapen från ockupanter­na, men med sin skoningslö­sa gerillakri­gföring tog de långsamt tillbaka delar av de jugoslavis­ka områdena. Till skillnad från četnikerna, som bara rekryterad­e serber, var Tito ledare för en multietnis­k organisati­on och fick därför stöd från hela landet.

Axelmakter­na insåg vilket växande hot han utgjorde och genomförde därför sju olika offensiver för att försöka slå ut partisaner­na, men ingen av dem dödade Tito. När de allierade bytte från att stötta četnikerna till partisaner­na började en ostoppbar våg växa fram. I slutet av kriget var partisaner­na fler än 800 000 män och kvinnor och de hade tryckt bort axelmakter­na från den jugoslavis­ka gränsen. Den före detta fången hade befriat landet som fängslat honom.

 ??  ?? Tito, med ena skadades armen i mitella,
i slaget vid
1943, men Sutjeska
ledde i juni ur en ändå tysk partisaner­na
omringning.
Tito, med ena skadades armen i mitella, i slaget vid 1943, men Sutjeska ledde i juni ur en ändå tysk partisaner­na omringning.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden