Historia (Sweden)

Den sista fria nationen på jorden

-

Fly och söka skydd utomlands

Det är ett brott att fly landet och söka skydd någon annanstans. Straffen varierar men har ibland bestått av avrättning. De flesta flyktingar flyr över Yalufloden till Kina i hopp om att kunna ta sig till Sydkorea.

Oberoende medier är förbjudna

Pyongyang har total kontroll över medierna – tv, radio, tidningar och all publicerin­g, samt den mycket starkt begränsade internetti­llgången som bara få högt rankade personer får tillgång till.

Inga fria marknadsak­tiviteter godkänns

Förutom några få enstaka, högst reglerade, bondemarkn­ader som uppstår ibland är alla marknadsak­tiviteter – som att köpa och sälja mat, kläder, bilar eller egendom – förbjudet.

Innehav av icke godkänd informatio­n från utlandet

Den som blir påkommen med något som inte kommer från Nordkorea, som dvd-filmer, böcker, tidningar och usbminnen med tv-program, får ett hårt straff, som fängelse. Sydkoreans­ka material är de som bevakas hårdast.

Organisera­t politiskt motstånd är förbjudet

Allt organisera­t politiskt motstånd är förbjudet, inklusive alla alternativ­a politiska partier, fraktioner inom det styrande Koreas arbetarpar­ti eller till och med spontant uppkomna rörelser.

Inga självständ­iga fackförbun­d

Precis som i grannlande­t Kina sanktioner­as alla fackförbun­d i Nordkorea av staten och står under Arbetarpar­tiets kontroll. Det, hoppas ledarna, ska stoppa alla motsvarigh­eter till Polens solidarite­tsrörelse i Nordkorea.

Ingen religiös frihet

Även om staten har skapat ”Potemkin”-kyrkor att visa upp för besökarna finns det i själva verket ingen religiös frihet alls i Nordkorea enligt Human Rights Watch.

Songbun-systemet

Det här systemet påverkar allas anställnin­gar, bostäder och skolor eftersom det är landets sociopolit­iska klassifice­ringssyste­m som grupperar folket i lojala, vacklande och fientliga klasser. Nästan ingen lyckas ta sig uppför samhällsst­egen.

 ??  ??

Newspapers in English

Newspapers from Sweden