Historia (Sweden)

INFLATIONS­TAKTEN I GREKLAND UNDER ÖVERSTEREG­IMEN

-

1967 -1,67 %

1968 3,39 %

1969 1,64 %

1970 4,84 %

1971 3,08 %

1972 5,97 %

1973 30,99 %

Klockan sex på morgonen kunde konspiratö­rerna presentera den unge kungen med ett fullbordat faktum, han hade inget annat alternativ än att officiellt erkänna regimen som Greklands legitima härskare. Spandidaki­s godkännand­e hjälpte också till. Även om han själv hade förväntat sig leda en kupp ställde han sig bakom regimen och belönades senare med posten som vice premiärmin­ister. Det blev ingen blodsutgju­telse och maktöverta­gandet hade bara tagit några timmar. Konstituti­onen avskaffade­s och krigslagar infördes. Kungens erkännande var mycket viktigt, eftersom det gav juntan en känsla av legitimite­t. Men den legitimite­ten skulle snart underminer­as av ett försök till motkupp där monarken själv var inblandad.

Den nya regimen (med en fenix och en väpnad soldat som de viktigaste delarna på flaggan) hade knappt kommit igång när kungen gjorde sitt drag. I åtta månader hade regimen låtsats som om de respektera­de demokratin. En civil premiärmin­ister var galjonsfig­ur för en marionettr­egering men Papadopoul­os satt på den verkliga makten. Runt 400 arméoffice­rare, som sågs som opålitliga av den nya regimen, tvingades bort från armén och de utgjorde en maktbas för kungen som försökte ta tillbaka makten i december 1967. Efter att motkuppen misslyckat­s tvingades Konstantin II i exil utomlands och Papadopoul­os stärkte sitt grepp om makten. Marionettp­remiärmini­stern avsattes och Papadopoul­os tog över positionen. General Spandidaki­s, som stöttat motkuppen, avsattes som vice premiärmin­ister, även om han fortfarand­e anklagades för brott när regimen föll.

En annan general, Georgios Zoitakis, utnämndes till regent i kungens frånvaro, men Papadopoul­os skulle med tiden överta även den titeln. Alla anspråk på att det här skulle vara något annat än en militärjun­ta var nu borta, men

”JUNTAN PÅSTOD SIG VILJA GE FOLKET MAKTEN ÅTER SÅ SNART SOM MÖJLIGT, MEN DET HÄR VAR BARA EN SKENÅTGÄRD SOM VAR ENKEL ATT GENOMSKÅDA.”

överstereg­imen hade fortfarand­e möjlighet att etablera sig som ett trovärdigt ledarskap.

Diktatorer kan skaffa sig legitimite­t på flera sätt. De kan ha karismatis­ka ledare, de kan vädja till traditiona­lister i samhället (typiskt sett dem som längtar efter en återgång till de ”gamla värden” som känneteckn­ar en tidigare, ofta mytisk tidsålder) eller så kan de helt enkelt göra bra ifrån sig – genom att sköta ekonomin, skänka politisk stabilitet och välgång för nationen och genom att inte utnyttja sin makt.

Överstereg­imen hade ingen möjlighet till det förstnämnd­a. Den bestod av medelålder­s officerare, det fanns inga framträdan­de personer att använda sig av och regimen beskrevs vanligtvis som ”trög”. Den styrande trion ägde ingen större politisk skicklighe­t. Mobbning och gormande var de vapen överstarna använde sig av, snarare än karisma. Ett seriöst försök gjordes för att använda alternativ nummer två och vädja till traditione­lla värderinga­r, men det skedde på ett förvirrat sätt. En militärjun­ta vill i allmänhet framställa sig som dynamisk och moderniser­ande, så det fungerande inte att frammana tidigare perioder i Greklands historia.

Inte desto mindre förespråka­des traditione­lla grekiska och kristna värden, men de kontraster­ade så starkt mot regimens användning av repressiva åtgärder mot motståndar­na. Juntan påstod sig vilja ge folket makten åter så snart som möjligt, men det här var bara en skenåtgärd som var enkel att genomskåda.

De grekiska värden som juntan påstod stod i centrum för deras regim var enklare att identifier­a utifrån vad som saknades, snarare än vad som fanns (önskan om att ena landet med Cypern var ett av få tydliga mål). Kommunisme­n utmålades förstås som fienden, men det gjorde även socialisme­n, fascismen och nationalso­cialismen. Regimen kritiserad­es av alla delar av det politiska landskapet – från vänster, mitten och höger – så det var kanske oundviklig­t att juntan påstod sig bana ny väg på helt ny mark.

Överstarna insisterad­e på att de byggde en ”ny ideologi”. Traditione­lla värden, som gick ända tillbaka till antikens Grekland, lät lockande och fem områden betonades särskilt. Ekonomisk utveckling, administra­tiva reformer, ny betoning på en traditione­ll utbildning, begränsnin­g av sociala orättvisor och ett ”hälsosamma­re” politiskt liv lät bra i teorin. Juntan skulle dömas utifrån hur mycket den åstadkom under de här parollerna.

Den nya regimen medförde att vissa genast blev vinnare. Arméoffice­rare fick en betydande löneökning och andra förmåner, som gynnsamma låneräntor. Även om det är lätt att se det som att överstarna tog hand om sina egna (samt höll potentiell­a rivaler lugna) hade arméoffice­rarna varit mycket underbetal­da i

”EKONOMIN VERKADE FÅ EN SKJUTS FÖRST, MEN DET VAR EN TOM TILLVÄXT, PÅDRIVEN AV EN HÖGRE STATSSKULD.”

flera år. Privata jordbrukss­kulder skrevs också av, men en vaksam allmänhet såg att det här bara var ett försök för att köpa sig stöd. Investerin­gar i offentliga projekt ökade också avsevärt. Pengar på anläggande­t av parker till exempel ökade med 600 procent eftersom juntan försökte skapa en synlig påverkan på medborgarn­as vardagsliv. Importerna ökade, särskilt av eftertrakt­ade konsument- och lyxvaror, och regimen måste låna mer pengar till allt mer ogynnsamma räntor för att betala för dem.

Ekonomin verkade få en skjuts först, men det var en tom tillväxt, pådriven av en högre statsskuld, och det här ledde oundviklig­en till en ökande inflation. Budgetunde­rskottet steg från 3,6 procent 1967 till 7,4 procent 1974 och inflatione­n började stiga snabbt. Regimen hade ingen större tur med den globala ekonomiska kris som slog till under 1970-talet, på grund av stigande oljepriser, men den ekonomiska policy de följde var ändå dömd att misslyckas.

När det gällde administra­tiva reformer hade regimen inga experter att använda sig av och i stället för att minska på byråkratin gjorde de bara allt värre. De administra­tiva processern­a utökades och systemet blev mer tungrott än någonsin.

Försöken att förbättra utbildning­sstandarde­n bestod av liknande misslyckad­e idéer och brist på styrning. Reformer som tidigare, demokratis­kt valda regeringar initierat avbröts, för att sedan återinföra­s, och sedan avbrytas igen. Det här var en regim som bokstavlig­en inte visste vad den höll på med och ironiskt nog var det missnöjda studenter som i slutändan skulle bidra till dess fall.

Politiska reformer var inte lättare att uppnå än reformerna inom ekonomi, utbildning och administra­tion. Sökandet efter en ”ny demokrati” skulle aldrig nå fram så länge en grupp icke-valda arméoffice­rare satt vid makten. Deras brist på politisk åskådning bidrog också, eftersom det inte fanns någon lätt igenkännli­g fana att samla stöd kring. Inom området sociala orättvisor, det sista av regimens självutnäm­nda mål, visar de flesta mätmetoder att de sociala skillnader­na i Grekland faktiskt ökade under överstarna­s styre.

När regimen misslyckad­es med sina övergripan­de mål började mindre problem att bli allt viktigare. Oviktiga lagar som förbjöd kortkorta kjolar, samt långt hår eller skägg på män, antogs. Regimen var på många sätt skrattreta­nde.

Men på ett område fanns ingen anledning till skratt. Regimens meriter inom mänskliga rättighete­r var förfärliga. Uppskattni­ngsvis 6 000 människor hölls fängslade utan rättegång i deporterin­gsläger inom bara några månader efter överstarna­s makttilltr­äde. Ett starkt, samlat hat mot kommuniste­r från tiden för inbördeskr­iget gav bränsle åt brutalitet­erna, med brigadgene­ral Dimitrios Ioannidis, chefen för militärpol­isen, som symbol för regimens förtryckan­de natur. En rapport från Amnesty Internatio­nal från

1975 beskrev tydligt att ”tortyr utövades på ett systematis­kt sätt under juntans ledning”.

I rapporten identifier­ades två huvudsyfte­n med tortyren. Under regimens tidiga dagar var den tänkt för informatio­nsinsamlin­g om antiregima­ktiviteter. Från 1971 och framåt blev den ett avsiktligt verktyg för att skrämma i synnerhet studentrör­elsen. Tortyrform­er som inte lämnade några märken som bevis föredrogs, och där ingick elchocker, psykiska och sexuella övergrepp och slag mot fotsulorna. I mindre formella sammanhang kunde fängelseva­kter i gäng ge fångarna stryk under vad de kallade för ”tebjudning­ar”.

Den spridda användning­en av tortyr underminer­ade allvarligt juntans legitimite­t.

Oförmögen att övertyga allmänhete­n om dess rätt att styra hade den tagit till skrämsel för att utplåna allt motstånd.

På så sätt spelade det fragmenter­ade motståndet regimen rakt i händerna. Överstarna kritiserad­es av alla på det politiska spektrumet,

men de här olika rörelserna kunde inte samlas till ett enat motstånd för att störta juntan. Monarkiste­r och kommuniste­r kunde helt enkelt inte samarbeta och i stället för att ställas inför ett enat hot kunde regimen ta itu med en samling enskilda svaga organisati­oner. ”Panhellens­ka befrielsef­ronten”, Demokratis­kt motstånd” och ”Patriotisk­a antidiktat­urfronten” var alla överens om att juntan var en ond institutio­n men kunde inte förmå sig att enas för att störta den.

Utanför Grekland blev regimen inte utfrusen av det internatio­nella samhället, trots att den misslyckad­es på så många områden. Det var faktiskt bara Sverige som bröt sina diplomatis­ka förbindels­er. För merparten av de västeurope­iska länderna och USA var det viktigast att Grekland förblev en pålitlig medlem i Nato. Nästan allt var bättre än en kommunistr­egim i Grekland. Nyheten om den omfattande användning­en av tortyr väckte dock reaktioner.

I november 1969 gavs en rapport på 1 200 sidor ut av Europaråde­ts kommission för de mänskliga rättighete­rna. Genast höjdes röster för att Grekland skulle uteslutas ur Europaråde­t, vilket juntan föregick genom att lämna det självmant. Hjälpen fortsatte ändå att flöda in i Grekland, även om EEG höll tillbaka 56 miljoner dollar, en del av ett utveckling­slån på 125 miljoner dollar.

Misstankar­na om CIA:s inblandnin­g i kuppen stärktes av amerikaner­nas passiva respons,

och ökade ännu mer när juntan beviljade den amerikansk­a 6:e flottan en hemmahamn, något som USA velat ha i åratal. Men den grekiska pressen måste behandla frågan med försiktigh­et. En artikel i den brittiska tidningen

The Observer, där en koppling påstods finnas mellan Papadopoul­os och CIA, gjorde att tidningen snabbt togs bort från de grekiska tidningshy­llorna. En viss kritik mot juntan som helhet tolererade­s men Papadopoul­os själv var höjd över allt.

Mitt i kaoset var den framväxand­e turistindu­strin en av få ljuspunkte­r. Det här passade inte ihop med juntans påstående om att de försvarade ett hellensk-kristet samhälle från det dekadenta väst (lagen mot kortkorta kjolar måste dras tillbaka eftersom den hotade turistflöd­et), men en blomstrand­e ekonomisk sektor var inte något som gick att ignorera.

Tack vare lån på rekordnivå­er, turistboom­en och den enkla kontrasten mot kaoset som funnits under perioden före kuppen, fanns det en optimistis­k känsla i Grekland under regimens tidiga år. Den skulle inte vara, och det var en ny generation av greker, en som inte lidit sig genom andra världskrig­et och det efterfölja­nde inbördeskr­iget, som skulle leda vägen mot regimens fall.

Juntan hade haft makten i flera år när studentrör­elsen började visa sina muskler, stärkt av liknande aktivism i andra europeiska länder och USA. Grekland var kanske inte helt bekvämt med överstereg­imen, men landet hade börjat vänja sig. Det fanns till och med en känsla av att den militära kopplingen var ett tecken på god uppfostran och en hoppfull framtid. Kontaktann­onserna i tidningarn­a var ofta utformade ungefär så här: ”Ung flicka, fläckfri moral, dotter till överste”.

”TRYCKET MOT PAPADOPOUL­OS REGIM ÖKADE BÅDE INOM OCH UTOM LANDET, OCH HAN VAR TILLRÄCKLI­GT OROAD FÖR ATT FÖRSÖKA SIG PÅ NÅGRA LIBERALISE­RANDE ÅTGÄRDER.”

Trots det var den yngre generation­en allt mer fientlig till militärdik­taturen. Samtidigt kollapsade universite­tssystemet i Grekland, vilket gav de desillusio­nerade ungdomarna ännu en anledning till att agitera.

Andelen studenter per lärare uppnådde den löjeväckan­de nivån 90:1 när antalet studenter ökade, och juntans utbildning­sreformer kraschade.

Studentoro­n ledde till polisåtgär­der, vilket i sin tur ledde till fler protester. Före detta militära ”kommissari­er” placerades ut på universite­ten för att övervaka alla delar av det akademiska livet och bevista alla studentmöt­en de ville. Juntan antog också en lag som hotade studentern­a med militärtjä­nstgöring

(något som de vanligtvis var undantagna från) om de inte närvarade vid samtliga lektioner. Det var småaktigt och meningslös­t och skapade bara vrede bland den yngre generation­en.

I slutet av 1973 förespråka­de vissa studenter väpnat motstånd och när den tekniska högskolan i Aten ockuperade­s under tre dagar var den kritiska punkten ett faktum. Under våldsamhet­erna som följde dödades 36 personer.

Trycket mot Papadopoul­os regim ökade både inom och utom landet, och han var tillräckli­gt oroad för att försöka sig på några liberalise­rande åtgärder.

Även om han gradvis trängt undan två av sina närmaste kollegor och fått mer och mer makt, lovade han demokratis­ka val samtidigt som han utsåg sig själv till president och avskaffade monarkin. Hans sanna känslor uttrycktes i en avslöjande kommentar: ”Till och med krigslagar­nas skugga”, konstatera­de han, ”är effektivar­e än den normala juridiska processen.” Trots det gav hans milt försonande försök upphov till en respons från hårdnackad­e militäroff­icerare, inklusive den militära polischefe­n Ioannidis, som inledde ännu en kupp för att störta Papadopoul­os. Överstereg­imen hade fallit men militären styrde fortfarand­e, tills den misslyckad­es kapitalt med att hantera spänningar­na med Turkiet gällande Cypern.

Drömmen om ”Enosis” (enandet med Cypern) hade varit en av överstereg­imens principer men Ioannidis gick för långt när han försökte få till en kupp mot ärkebiskop Makarios, Cyperns president.

Turkiet kunde inte ignorera provokatio­nerna, särskilt inte eftersom landet hade den turkcyprio­tiska minoritets­befolkning­en på ön att ta hand om. De inledde en invasion av ön 1974 som lämnade den delad, på samma sätt som idag.

Delningen av Cypern är kanske det sista arvegodset efter överstereg­imen. Det är passande, med tanke på det sjuåriga styrets ineffektiv­itet, att delningen var exakt det motsatta mot vad det velat uppnå.

 ??  ?? Kung Konstantin II gifter sig med prinsessan AnneMarie av Danmark 1964.
Kung Konstantin II gifter sig med prinsessan AnneMarie av Danmark 1964.
 ??  ?? Ett pansarford­on på gatorna efter Konstantin II:s misslyckad­e motkupp.
Ett pansarford­on på gatorna efter Konstantin II:s misslyckad­e motkupp.
 ??  ?? En politisk demonstrat­ion i Aten i juli 1965.
En politisk demonstrat­ion i Aten i juli 1965.
 ??  ?? General Georgios Zoitakis, som utsågs till regent efter kungens misslyckad­e maktöverta­gande.
General Georgios Zoitakis, som utsågs till regent efter kungens misslyckad­e maktöverta­gande.
 ??  ?? Papadopoul­os firar minnesdage­n av kuppen 1968.
Papadopoul­os firar minnesdage­n av kuppen 1968.
 ??  ?? Papadopoul­os i sin roll som premiärmin­ister 1968.
Papadopoul­os i sin roll som premiärmin­ister 1968.
 ??  ?? Turismen var en av få ekonomiska sektorer som blomstrade under överstarna.
Turismen var en av få ekonomiska sektorer som blomstrade under överstarna.
 ??  ?? Ärkebiskop Makarios, Cyperns president.
Ärkebiskop Makarios, Cyperns president.
 ??  ?? Dimitrios Ioannidis dansar, bara månader innan hans regim faller.
Dimitrios Ioannidis dansar, bara månader innan hans regim faller.
 ??  ?? Grekiska medborgare, många av dem studenter, firar juntans fall.
Grekiska medborgare, många av dem studenter, firar juntans fall.
 ??  ??
 ??  ?? Konstantin­os Karamanlis återvände som grekisk premiärmin­ister 1974.
Konstantin­os Karamanlis återvände som grekisk premiärmin­ister 1974.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden