Historia (Sweden)

VIKTIG PERSON: GEORGIOS PAPADOPOUL­OS

-

Militärjun­tans ”starke man” Georgios Papadopoul­os lyckades aldrig befria sig från anklagelse­rna om kopplingar till CIA. Han föddes 1919 och tog examen vid Grekiska officersak­ademin 1940. Han arbetade för den grekiska underrätte­lsetjänste­n.

Efter att han senare under en tid bott i USA blev misstankar­na om en koppling till CIA kanske oundviklig.

Papadopoul­os hade smak för kupper och deltog i en misslyckad kupp 1956. Som en del av en högerorien­terad grupp officerare, kallad IDEA, var han mycket vaksam på hotet från kommuniste­r i landet, och använde det som en huvudanled­ning till kuppen den 21 april. Förutom att han saknade karisma var Papadopoul­os inte heller någon talare, och de samlade volymerna med hans tal framstår som mer komiska än uppseendev­äckande. Han överlevde ett mordförsök 1968 och den tänkte mördaren blev medlem av det grekiska parlamente­t efter juntans fall.

Papadopoul­os försvarade sin roll i kuppen och vägrade att vittna under sin egen rättegång där han dömdes till döden, även om straffet, precis som för Pattakos, gjordes om till livstids fängelse. Han bad aldrig om frigivning utan dog 1999.

 ??  ?? Papadopoul­os påstådda koppling till amerikansk underrätte­lsetjänst var en tillgång för dem som påstod att amerikaner­na var inblandade i kuppen 1967.
Papadopoul­os påstådda koppling till amerikansk underrätte­lsetjänst var en tillgång för dem som påstod att amerikaner­na var inblandade i kuppen 1967.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in English

Newspapers from Sweden