Historia (Sweden)

EN FILIPPINSK DYNASTI

-

Sedan Marcos död har Imelda kunnat återuppta sin politiska karriär i hemlandet.

Men familjen Marcos har en makt som sträcker sig bortom Imelda, för två av parets fyra barn har stärkt den här politiska dynastin, skapat en myt om en gyllene era för Filippiner­na under Marcos styre och använt sig av nostalgin för att samla stöd för politikern­a i släktens yngre generation.

Ferdinand Marcos Jr, 61, allmänt känd som Bongbong, är parets ende son. Han utbildades vid Oxford och i USA, och var guvernör över Ilocos Norte innan familjen flydde. Efter återkomste­n till Filippiner­na fortsatte karriären – han valdes in i representa­nthuset och blev sedan senator. Men han förlorade valet till posten som vice president 2015.

Även hans syster Imee – tidigare inblandad i tortyr och mord av en ung man på 1970-talet – är politiker. Hon har suttit i representa­nthuset i tre perioder och har även hon varit guvernör över Ilocos Norte – den post som både hennes bror och far tidigare haft. Hon blev senator i valet 2019, med målet att ”en dag återföra Marcosätte­n till Malacañang­palatset”.

 ??  ?? Imee Marcos ställer upp som kandidat i valet till senaten i oktober 2018, bredvid brodern, Bongbong Marcos.
Imee Marcos ställer upp som kandidat i valet till senaten i oktober 2018, bredvid brodern, Bongbong Marcos.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden