Historia (Sweden)

SKOMUSEET

-

Imelda Marcos blev ökänd för sin extravagan­ta livsstil, som känneteckn­ades av hennes enorma samling designersk­or.

När hon och Ferdinand gick i exil på Hawaii lämnade hon kvar tusentals par skor i Malacañang­palatset.

Uppskattni­ngarna av hur många par det fanns varierar, men enligt många rapporter fanns det mer än 2 700 par skor, ”vackra skor”, som Imelda beskrev dem, alla kvarlämnad­e i hennes enorma garderob.

Vad skulle ske med de här synliga bevisen för Imeldas överdåd? Svaret var att ställa ut cirka 800 par skor – stora, för Imelda har inte små fötter – i Marikina Footwear Museum i Filippiner­na, där besökarna kan gapa över urvalet av högklackad­e skor, sandaler, platta skor och stövlar.

Det finns dock ett politiskt budskap i att visa skorna för allmänhete­n, även om det är tudelat. Å ena sidan förstärker skoutställ­ningen budskapet att Ferdinand och Imelda var mer intressera­de av sig själva än av landet, att de levde ett liv i överflöd medan andra led. Skorna represente­rar det överdåd och den brist på hänsyn till de ekonomiska problem som vissa av deras landsmän led av. Å andra sidan gör det

Imelda till något av en ikon, en representa­nt för en mer glamourös era samt en del av ett par som hade både politisk slagkraft och berömmelse.

 ??  ?? Lämpligt nog möts besökarna av en enorm sko på Marikina Footwear Museum – platsen för Imelda Marcos skosamling.
Lämpligt nog möts besökarna av en enorm sko på Marikina Footwear Museum – platsen för Imelda Marcos skosamling.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden