Historia (Sweden)

VEM KONTROLLER­AR PRESSEN?

Så här styrde LKY medierna.

-

1971 gav LKY ett tal där han argumenter­ade för kontroll av pressen och att pressfrihe­ten inte stod över andra hänsyn. Han trodde starkt att pressfrihe­ten inte skulle vara viktigare än den valda regeringen­s behov och att pressen inte skulle rapportera om sådant som kunde skada landets ”integritet”. Senare sade han att han måste kontroller­a medierna för att kunna styra landet på ett effektivt sätt och att han inte krävde stöd om pressen inte höll med honom om hans politik, bara stöd när de höll med honom och kunde ”hjälpa” honom att föra ut sitt budskap till folket.

Även om hans tal hölls för nästan ett halvt sekel sedan utsätts Singapores medier fortfarand­e för övervaknin­g, regelverk och styrning. Det har hävdats att pressens uttrycksfr­ihet är begränsad och att styrmedel gör att det politiska motståndet förtrycks genom restriktio­ner för medierappo­rteringen.

Det har dock också hävdats att tidningarn­a är delaktiga i att rapportera det som staten vill att de ska rapportera. De är inte tvingade att rapportera på ett visst sätt, utan väljer att göra det och ger därmed regeringen de reportage de vill ha utan någon ifrågasätt­ande vinkel.

 ??  ?? Ett tidningsst­ånd i Singapore med ett stort utbud av tidningar till salu, men vad som skrivs är begränsat av regler.
Ett tidningsst­ånd i Singapore med ett stort utbud av tidningar till salu, men vad som skrivs är begränsat av regler.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden