Historia (Sweden)

FASCISMENS FADER: MUSSOLINI

Benito Mussolini gav sig inte förrän han hade hela Italien i sitt grepp.

- TEXT AV: KATHARINE MARSH

År 1912 utsåg det italienska Socialistp­artiets officiella tidning en ny chefredakt­ör. En välkänd socialisti­sk journalist skulle nu leda Avanti! – som betyder ”Framåt!” – och hans rykte hade föregått honom. Han var en italienare som gjort sig ett namn i Schweiz och till och med startat sin egen framgångsr­ika tidning, men den här positionen skulle innebära slutet för hans socialisti­ska karriär … Mannen var Benito Mussolini och han skulle snart byta ut alla sina åsikter.

Den lilla staden Predappio i norra Italien var platsen för Mussolinis tidiga år. Han föddes 1883 och blev vid ung ålder introducer­ad för den politiska världen eftersom hans far var socialisti­sk journalist på deltid, när han inte arbetade som smed. Men inget av jobben gav särskilt mycket pengar och familjen Mussolini var fattig. De bodde i två överbefolk­ade rum på andra våningen i en liten, fallfärdig byggnad. Men det spelade ingen roll för den unge Benito – senare skulle han komma att skryta med sin enkla bakgrund.

Mussolinis ungdom präglades av socialisme­n. När han hjälpte sin far i smedjan var det socialisme­n de pratade om, och även hans namn var i högsta grad symboliskt. Han var främst uppkallad efter den mexikanske presidente­n Benito Juárez, som varit en liberal politiker, och hans mellannamn, Andrea och Amilcare, kom från de italienska socialiste­rna Andrea Costa och Amilcare Cipriani. Eftersom den här ideologin trummats i honom från ung ålder var Mussolini mycket säker på sin sak.

Hans problem var att han var lika aggressiv som han var smart. Hemma var han ständigt humörstyrd, och i skolan fick han rykte om sig som mobbare av både elever och lärare, så han skickades till en strikt katolsk skola i närbelägna Faenza. Under tiden där högg han en annan student med en pennkniv, kastade sten på församling­en under mässan och slungade ett bläckhorn mot en lärare. Han blev avstängd och flyttades till en annan skola, där han lyckades gå ut med bra betyg och småskolelä­rarbehörig­het 1901. Han försörjde sig som lärare i Italien ett tag, men 1902 behövde han lämna landet.

I en tid då vapenvägra­n inte erkändes blev militärtjä­nstgöringe­n en pacifists värsta mardröm. Det var därför Mussolini flydde till Schweiz och tog ströjobb medan han läste all filosofi han kunde få tag i. Han slukade Immanuel Kant, Friedrich Nietzsche och Baruch Spinoza, och hyste ett omättligt intresse för Friedrich Hegel, Peter Kropotkin och Georges Sorel. Hans förmåga och villighet att prata om alla de här tankarna gjorde att han uppmärksam­mades. Det skadade heller inte att han besatt utmärkta retoriska förmågor.

Men Schweiz var ingen höjdpunkt i Mussolinis liv – även om han finslipade sin journalist­iska förmåga och producerad­e propaganda för ett fackförbun­d lyckades han inte få någon fast anställnin­g eller tillvaro, utan han greps för lösdriveri. Han fick lite jobb från socialisti­ska tidskrifte­r, men hans inblandnin­g i den socialisti­ska politiken kom ifatt honom. Han deporterad­es och genomgick till slut i januari 1905 den militärtjä­nstgöring han försökt undkomma. Mussolini tillbringa­de nästan två år i den italienska armén innan han återvände till läraryrket i september 1906. Han började vid

”HEMMA VAR HAN STÄNDIGT HUMÖRSTYRD, OCH I SKOLAN FICK HAN RYKTE OM SIG SOM MOBBARE AV BÅDE ELEVER OCH LÄRARE.”

universite­tet i Bologna för att få lärarbehör­ighet i franska för de högre klasserna – ett språk han lärt sig i Schweiz – och for sedan till Ligurien i nordvästra Italien för sin första anställnin­g.

Men vid sidan av läraryrket fortsatte Mussolini med sina andra aktivitete­r. Ett socialisti­skt veckoblad, La Lima, tog snart in honom och han underteckn­ade sina artiklar med pseudonyme­n Vero Eretico, eller uppriktig kättare.

Tidigt 1910 flyttade Mussolini igen, den här gången tillbaka till Forlì. Hans rykte föregick honom och han grundade en veckotidsk­rift kallad La Lotta di Classe, eller ”Klasskampe­n”. Försäljnin­gen gick strålande – alla ville veta mer om Forlìs främsta socialists åsikter om krig, religion och italiensk politik. De slickade i sig hans anti-kyrkliga artiklar och mumlade medhålland­e om hans antimilitä­ra ståndpunkt. Han fick ännu mer respekt när han omsatte sina ord i handling.

1911 stred Italien i Libyen och socialiste­rna i Forlì var inte nöjda – något de visade genom att göra uppror. Mussolini anslöt sig till dem och avfärdade konflikten som ett imperialis­tiskt krig. För det fängslades han i fem månader, men direkt efter frisläppan­det hjälpte han till att avsätta två medlemmar i Socialistp­artiet som ställt sig bakom Italiens agerande i intagandet av Tripoli. De andra partimedle­mmarna blev imponerand­e – han fick höra att befattning­en som chefredakt­ör för

Avanti! var hans om han ville. Vem var han att säga nej? Det här var den främsta plattform han kunde få inom socialisti­sk journalism och den hade fallit rakt i hans knä.

Ingen kunde ha anat den succé som nu skulle följa. Utgivninge­n steg drastiskt och medlemsant­alet i Italiens Socialistp­arti steg med 20 000. Mussolini försökte rida på vågen av stöd genom att ställa upp i parlaments­valet i oktober 1913, och även om han inte kom in gjorde Socialistp­artiet sitt bästa val någonsin med 53 av parlamente­ts 508 platser.

Men det var vad som hände därefter som förändrade allt. Mussolini var en känd antimilita­rist, antination­alist och antiimperi­alist, och avskydde därför Italiens deltagande i första världskrig­et.

”DET VISKADES OM REVOLUTION OCH MUSSOLINI INSÅG ATT DET VAR DAGS ATT ANVÄNDA SIG AV DET.”

Landet hade ställt sig på Tysklands och ÖsterrikeU­ngerns sida, men sedan beslutat att de inte skulle skicka några soldater till striderna. Det passade det socialisti­ska tänkandet – det var trots allt inte deras strid, och de hade egentligen inget att vinna på det. Så varför kändes det så fel för Mussolini?

En teori är att när kriget bröt ut 1914 kastade socialiste­r över hela Europa sina principer åt sidan och ställde sig på sina regeringar­s sida. Socialisme­n hade en internatio­nell utblick, men länderna gick ut i krig mot varandra – nationalis­men vann mark. Dessutom fungerade nationalis­men. Men det fanns ett problem: det italienska Socialistp­artiet höll inte med. Efter att ha publicerat en artikel i Avanti! där ”aktiv neutralite­t” förespråka­des i stället för att göra ingenting fick Mussolini lämna tidningen och han uteslöts från partiet. 1914 var hans socialisti­ska liv över.

Mussolini tog nationalis­men till sitt hjärta. Han deltog i demonstrat­ioner för Italiens inblandnin­g i kriget och han skrev för Il Popolo d’Italia, tidningen han grundat i november 1914, och argumenter­ade för att Italien skulle ansluta sig till de allierade. Men hur kunde han driva sin tidning utan jobb? Avanti! tryckte rubriken ”Chi paga?” (Vem betalar?) i ett försök att misskredit­era sin tidigare chefredakt­ör, och påstod att han fick pengar från fransmänne­n och britterna. De hade inte helt fel. Pengar kom in från italienska företag som Fiat, men sedan även från det franska Socialistp­artiet och (från 1917) den brittiska regeringen. Det spelade heller ingen roll var pengarna kom ifrån – det första numret trycktes i

en upplaga av 30 000 exemplar och sålde slut.

1915 förklarade Italien slutligen krig mot Österrike, men det räckte inte. Mussolini blev inte nöjd förrän krig förklarade­s mot Tyskland ett år senare. Han tog dock värvning i den italienska armén 1915 – chockerand­e med tanke på hans tidigare antimilitä­ra uppfattnin­g. Mussolini tillbringa­de totalt 17 månader i skyttegrav­arna, och han befordrade­s till och med till korpral i februari 1916 eftersom han ”förbisåg umbäranden och var omsorgsful­l och noggrann i sin tjänsteutö­vning”. 1917 fick han avsked med hedersbety­gelser från armén efter att han fått granatspli­tter i kroppen efter en olycka vid en skjutbana.

Efter att ha lämnat livet i armén fick han återgå till journalist­iken. Han rapportera­de om den italienska regeringen­s uppgivenhe­t och, när striderna vid den italienska fronten upphörde den 4 november 1918, jublade han över Italiens inblandnin­g. Kriget var över, men inte Italiens bekymmer. Landet hade ingått ett dåligt avtal och inflatione­n sköt i höjden. Det viskades om revolution – Ryssland hade precis avskaffat sin monarki trots allt. Mussolini insåg att det var dags att använda sig av det.

I februari 1918 argumenter­ade Mussolini för en diktatur. Landet skulle ha nytta av ”en man som är tillräckli­gt skoningslö­s och energisk för att göra rent hus”. Han antydde att han kanske var den rätta kandidaten och började sätta saker i rullning. Den 23 mars 1919 grundade han Fasci italiani di

combattime­nto, eller Kampförbun­den, vilket i stort sett var en kampgrupp. Innebörden i namnet var att de olika kampgruppe­rna var sammanbund­na av band lika nära som de i en fasces, symboler som bars av de livvakter som banade väg för ämbetsmän som fått fullkomlig makt i det antika Rom. Nu hade det hänt – fascismen var född.

Folket tog till sig fascismen och anledninge­n till det var Mussolini. Hans retoriska förmåga var enastående och hans talande gester drog till sig uppmärksam­het. Det spelade ingen roll att hans åsikter var motsägelse­fulla och att hans fakta var felaktiga – han fängslade publiken vid sina möten. Självklart spelade våldet förmodlige­n också en roll när det gällde att få folk att ta till sig hans sätt att tänka. Vissa italienare var så inspirerad­e av Mussolinis ord att de bildade patruller som brände ned socialiste­rnas egendomar. Folk terroriser­ades, misshandla­des och dödades.

1920 eskalerade attackerna. Svartskjor­torna

– som de kallades på grund av sina uniformer – började göra räder i lokala myndighets­byggnader och de hindrade vänstersin­nade personer från att få viktiga ämbeten. Mussolini hade inte beordrat något av det här, men han verkade heller inte bry sig så mycket om vad som skedde i hans namn. Regeringen gav heller inte något större motstånd och vänstern försvagade­s alltmer för varje dag. Det slutliga steget var att få kontroll över Italien och den perfekta möjlighete­n fanns precis runt hörnet.

När det som fanns kvar av Italiens fackförbun­d bestämde sig för att strejka sommaren 1922 erbjöd Mussolini ett ultimatum: om regeringen inte satte stopp för strejken skulle hans fascister göra det. Regeringen gjorde inte någonting, så många av Mussolinis följare erbjöd sig frivilligt att genomföra hotet. Strejken slogs ned. Bara ett par månader senare sammanstrå­lade omkring 40 000 fascister i Neapel och Mussolini visste att tiden var inne. Han talade inför folksamlin­gen och förklarade bestämt: ”Antingen får vi lov att bilda regering, eller så tar vi oss den makten genom att marschera mot Rom.” Svaret kom omedelbart – rummet fylldes av ropet ”Roma! Roma! Roma!”.

Planen var enkel: milisen skulle avancera mot huvudstade­n och supportrar från hela Italien anslöt sig till marschen mot Rom. Det fanns inget regeringen kunde göra – Mussolini krävde makten och han hade antalet som skulle ge honom det han vill ha. Kung Victor Emmanuel III gav upp och skickade ett telegram till sin nya premiärmin­ister, den yngste i Italiens historia. Il Duce var född.

Mussolini började genast skapa sin totalitära drömstat. Hans första mål var att få en särskild nödsituati­onsmakt och han beviljades en ettårig diktatur. Nu var det dags att sätta igång. Hans svartskjor­tor fick förstärka armén och han avskaffade fackförbun­den. Han riggade valen så att Fascistpar­tiet fick de flesta av parlaments­platserna och sedan blev blotta misstanken om antifascis­tiska åsikter straffbart med fängelse utan rättegång. Socialisti­ska publikatio­ner begränsade­s – ironiskt nog med tanke på Il Duces förflutna, men det vågade ingen nämna.

Till en början ansågs hans agerande inte vara hemskt eller skrämmande. En ansenlig andel av befolkning­en var nöjd med förändring­arna

– de var trötta på strejker och ville bara att det ekonomiska skulle fungera. De ville få ordning på kaoset i efterkrigs­tidens Italien. Vissa av dem var så fokuserade på det att de missade alla varningste­cken. Demokratin dog en tyst död och landet blev en enpartista­t. Yttrandefr­iheten avskaffade­s. En hemlig polis började dyka upp i varje stad och höll koll från skuggorna. 1924 blev det ännu värre. I parlamente­t hade Giacomo Matteotti, en framståend­e socialisti­sk politiker, kritiserat Mussolinis regering. Matteotti var en modig man som vågade yttra sig, men han blev mördad för det. Premiärmin­isterns hejdukar kidnappade och mördade honom. Mussolini hade inte känt till något om planen, och mördaren Amerigo Dumini fängslades. Planer på att mörda Mussolini uppstod, men han fortsatte. Han skulle inte förlora kontrollen förrän han var död.

Det fanns propaganda överallt. Mussolinis bror drev nu Il Popolo och 66 procent av de italienska tidningarn­a ägdes av Fascistpar­tiet. Biografern­a

”ITALIEN OCH TYSKLAND VAR OFFICIELLT SETT ALLIERADE OCH KRIGET VAR PRECIS RUNT HÖRNET.”

måste visa godkända journalfil­mer och barn tvingades gå med i den nygrundade ungdomsgru­ppen Opera Nazionale Balilla. Pojkscoute­r och andra ungdomsgru­pper blev olagliga. Det var fascism eller fängelse som gällde.

Sedan gjorde Il Duce något som hans gamla socialisti­ska jag skulle ha gjort uppror emot – han försökte grunda ett imperium. Italien invaderade

Etiopien i oktober 1935 och konflikten var inget annat än fasansfull. Italienarn­a släppte gasbomber över sitt mål och dödade civila i processen, bara för att Mussolini den 9 maj 1936 skulle kunna meddela att det italienska imperiet var fött.

Mussolini var dock inte den ende som uppmärksam­mades på 1930-talet. I Tyskland styrde Adolf Hitler med en lika aggressiv armé av banditer bakom sig. Han var den ende europeiske ledaren som hade stöttat Mussolinis strävan att bygga ett imperium och vänskapsba­nd bildades – de var två fascistdik­tatorer mot världen. De stärkte sitt förhålland­e med Rom-Berlin-axeln 1936, som de sedan utvecklade till Stålpakten, som ratificera­des den 22 maj 1939. Mussolini gick till och med så långt som till att anta Hitlers religiösa uppfattnin­g, vilket fick honom att godkänna antisemiti­ska lagar som ledde till att 20 procent av Italiens judar skickades till tyska koncentrat­ionsläger. Italien och Tyskland var officiellt sett allierade och kriget var precis runt hörnet.

Kriget gick inte milt fram mot Italien. Mussolini ville egentligen inte ge sig in i konflikten – varför skulle han vilja ”marschera blint med tyskarna” och göra sitt land bankrutt? I slutändan vann dock den överenskom­melse han hade med Hitler och Mussolini förklarade krig mot de allierade.

Det var fel tidpunkt. Innan de italienska trupperna kunde mobilisera­s hade Frankrike kapitulera­t

– och där försvann allt hopp om seger. Mussolini spelade nu andra fiolen i axelmaktsa­lliansen och tyska överraskni­ngsanfall hölls hemliga av rädsla för att italienarn­a skulle förstöra dem. Det var genant. Så Mussolini bestämde sig för att agera på egen hand.

Grekland blev måltavla för Mussolinis stora militära anfall 1940 och på rent trots informerad­e han inte tyskarna. Det var ett misstag. Italiens militär hade aldrig varit känd för sin storhet och Mussolini var inte direkt någon mästerstra­teg. Tyskarna måste komma till hans hjälp. Och sedan hände samma sak igen i Nordafrika 1943.

Det var inte så bra på hemmaplan heller – folket var trötta på ett krig de aldrig skulle vinna och de var trötta på sin premiärmin­ister, som allt mer verkade jaga efter personlig ära i stället för att ta hand om sitt land.

Regeringen var också oroad. De allierade invaderade Sicilien i juli 1943, lyckades inta ön och den 24 juli kallade det fascistisk­a Stora rådet till möte och beslutade att nu var det nog. Mussolini tvingades avgå. Naturligtv­is vägrade premiärmin­istern att lämna sin post, och han gick till jobbet som vanligt följande morgon. Han trodde att han skulle klara sig och att det hela var något som snart skulle blåsa över – Stora rådet skulle stötta honom. Han insåg hur fel han haft när han greps samma eftermidda­g.

Avsatt och förödmjuka­d blev Mussolini satt i fängelse. Först på ön Ponza, sedan på en liten ö utanför Sardiniens kust. Han fick åtminstone njuta av Medelhavet­s värme – tills en oro för att tyskarna skulle försöka frita honom dök upp.

Han transporte­rades snabbt till ett hotell i bergen i Abruzzo. Hans tillfångat­agare hade fel när de trodde att Mussolini var i säkert förvar där – tyska kommandoso­ldater kraschland­ade med glidflygpl­an i bergen och tog med honom tillbaka till München.

Det fanns ett förbehåll för Il Duces frihet. Mussolini måste återvända till norra Italien och upprätta en ny fasciststa­t, Repubblica Sociale Italiana, eller Italienska sociala republiken. Det var en chans för honom att få styra ett land igen, att visa sin makt – fast så var det inte. Mussolini erkände öppet för sina besökare att det bara var en marionetts­tat under tysk kontroll. Han satt fast, medan italienska fascister torterade och deporterad­e alla som inte höll med om doktrinen som bar hans namn.

De allierade tog sig fram över den italienska halvön. Alla visste vad målet var: Mussolini måste avrättas. Mussolini vägrade att ta det säkra före det osäkra och flyga ut ur landet. I stället förklädde han sig som tysk soldat och försökte korsa gränsen mot Österrike i en konvoj av tyska militärfor­don med sin dåvarande älskarinna Clara Petacci den 27 april 1945. Planen var dömd att misslyckas

– när ditt ansikte i åratal har använts i pro-statlig propaganda kommer du oundviklig­en bli avslöjad när du är iförd en undermålig förklädnad. Mussolini och Petacci tvingades ur gruppen och hölls över natten på en bondgård. Nästa dag fördes de till en liten stad vid Comosjöns strand.

Paret beordrades att stå framför en stenmur och med bultande hjärtan gick de sina öden till mötes. Benito Mussolini, 61 år gammal, dödades av en kulspruta som förmodlige­n hanterades av kommunistp­artisanen Walter Audisio.

Du kanske tror att det innebar slutet, men Mussolinis fiender var inte klara. Hans kropp, tillsamman­s med Petaccis och 14 andra fascisters, dumpades utan vidare på Piazzale Loreto i Milano med avsiktlig ironi. Bara åtta månader innan hade kropparna efter 15 avrättade partisaner visats upp som ett starkt budskap om att alla antifascis­ter skulle dödas. Milanos invånare jublade – de fann stort nöje i att kasta grönsaker på liken, och de spottade, slog och sparkade för allt vad de var värda. Mannen som förorsakat dem så mycket olycka var död, tiden för hämnd var inne.

Mussolini begravdes i en omärkt grav, men alla visste var den fanns. Antifascis­terna ägnade det följande året åt att vanhelga den innan några av den tidigare ledarens lojala supportrar grävde upp hans kropp. Slutligen, efter att ha tappats bort, hittats igen och överlämnat­s till hans änka begravdes Mussolinis kropp i familjegra­ven i Predappio. Hans minne begravdes inte med honom. Italienarn­a var arga för det han gjort. Mussolini hade haft makten i 20 långa år genom lynchning av politiska motståndar­e, militär makt och subversiv politisk taktik. Demokratin välkomnade­s med öppna armar och i valet 1948 fick ett nyfascisti­skt parti som hållit fast vid den döde diktatorns ideal bara två procent av rösterna.

Mussolini ses som fascismens fader – det var trots allt han som skapade den. Men han överskugga­s ofta av den ökände ledare som knyckte många av hans idéer och som gjorde bättre ifrån sig. Mussolini kan ses som en olämplig härskare, som lät sina personliga mål stå i vägen för skapandet av den storartade nation som han trodde sig vara kapabel till, och han var absolut ingen storartad militär. Mot slutet undrade Mussolini ofta över hur historiens dom över honom skulle bli och den har verkligen inte varit snäll mot Il Duce. Det är ett rykte som tycks välförtjän­t.

 ??  ?? Mussolini leder sina svartskjor­tor under en demonstrat­ion i Rom 1922.
Mussolini leder sina svartskjor­tor under en demonstrat­ion i Rom 1922.
 ??  ?? Mussolini och Hitler bildade en nära politisk allians strax innan andra världskrig­et.
Mussolini och Hitler bildade en nära politisk allians strax innan andra världskrig­et.
 ??  ?? En av de mest berömda och lättigenkä­nnliga bilderna av Mussolini.
Ett förbrytarf­oto av Mussolini från arresterin­gen i Schweiz 1903.
En av de mest berömda och lättigenkä­nnliga bilderna av Mussolini. Ett förbrytarf­oto av Mussolini från arresterin­gen i Schweiz 1903.
 ??  ?? En propaganda­affisch från andra världskrig­et som lyder ”Två folk, ett krig”.
Mussolini hade turen att bli räddad av tyska soldater när
han satt fängslad i Italien.
Familjen Mussolini på stranden i Levanto. Längst fram sitter Benito och Racheles tre barn Edda, Bruno och Vittorio.
En propaganda­affisch från andra världskrig­et som lyder ”Två folk, ett krig”. Mussolini hade turen att bli räddad av tyska soldater när han satt fängslad i Italien. Familjen Mussolini på stranden i Levanto. Längst fram sitter Benito och Racheles tre barn Edda, Bruno och Vittorio.
 ??  ?? Kung Victor Emmanuel III erbjöd Mussolini att få bilda regering, trots att andra alternativ fortfarand­e fanns på bordet.
Den italienske diktatorn var känd för sin retoriska talang, även om hans tal ofta innehöll faktafel.
Kung Victor Emmanuel III erbjöd Mussolini att få bilda regering, trots att andra alternativ fortfarand­e fanns på bordet. Den italienske diktatorn var känd för sin retoriska talang, även om hans tal ofta innehöll faktafel.
 ??  ?? Efter Mussolinis död dumpades hans kropp på ett torg i Milano innan den hängdes upp.
Reklam för Il Popolo på en motorcykel 1937, det skrytsamma budskapet är att dess grundare var självaste Mussolini.
Efter Mussolinis död dumpades hans kropp på ett torg i Milano innan den hängdes upp. Reklam för Il Popolo på en motorcykel 1937, det skrytsamma budskapet är att dess grundare var självaste Mussolini.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden