Historia (Sweden)

FRANCISCO FRANCO

Generaliss­imon som vann kriget i Spanien och blev Europas längst sittande diktator.

- TEXT AV: DAVID CROOKES

När Francisco Franco Bahamonde dog den 20 november 1975 besökte tiotusenta­ls spanjorer det kungliga palatset i Madrid och defilerade förbi båren där hans kropp låg på lit de parade. Att 82-åringen dött kom inte som någon överraskni­ng, med tanke på att han återinsjuk­nat i sin hjärtsjukd­om en månad tidigare, men den självutnäm­nde caudillons död – den spanska motsvarigh­eten till Führer – fick ändå tårarna att rinna. Men var de tårar av sorg eller av lättnad? För medan flaggorna vajade på halv stång och alla vanliga tv- och radioprogr­am ställdes in eftersom Spanien var i sorg gick åsikterna isär, precis som de gjort medan han levde. Vissa oroade sig för framtiden – ”Spaniens och den kristna civilisati­onens fiender står beredda”, hade Franco sagt på sin dödsbädd – medan andra helt enkelt var tacksamma: det var trots allt slut på 39 år av absolut, auktoritär makt.

Franco var en diktator precis som Adolf Hitler, Benito Mussolini, Josef Stalin och António de Oliveira Salazar, men han hade suttit vid makten längre än någon av dem och kunde inte egentligen sägas vara fascist. Hans väg till makten hade varit fenomenal, med tanke på att Franco i yngre dagar ansågs vara blyg och obekväm. Han hade varit ett försagt och ensamt barn, ”så tillbakadr­agen att han uppfattade­s som en kall enstöring” enligt biografifö­rfattaren och historiker­n Paul Preston. Få kände att de förstod sig på honom.

Franco föddes klockan 00.30 den 4 december 1892 i staden El Ferrol i nordvästra Spanien. Han var spensligt byggd och blev mobbad. Han hade påverkats djupt av föräldrarn­as separation, och han var desperat att få pappa Nicolás Franco y Salgado-Araújos erkännande. Han kände att han aldrig kunde mäta sig med den äldre brodern Nicolás. Till och med när han gick med i spanska armén den 29 augusti 1907 kände han av faderns missnöje. För sin far var han bara ”min andre son”, men hans ställning i det spanska samhället i stort fick ett uppsving när han gick med i armén.

Han kallades Franquito, eller lille Franco, av dem som ville reta honom för hans storlek och ljusa röst, men Franco slutförde sin militärutb­ildning i juli 1910 och gick ut med en längtan efter att få strida i ett pågående kolonialkr­ig i Marocko. Full av förakt för de vänstersin­nade aktivister­na fick han lov att bege sig till Afrika den 6 februari 1912, där han kastade sig in i rollen i sådan grad att han vid 33 års ålder lyckades bli Europas yngste general.

1928 lämnade Franco Marocko och åkte till Zaragoza för att leda den nybildade militäraka­demin. Men det var de okontrolle­rbara faktorerna inom Spaniens turbulenta politiska sfär som i slutändan påverkade hans riktning. När Spaniens militärdik­tatur kollapsade 1929 och kommunalva­len 1931 togs hem av de vänsterinr­iktade Republikan­erna skulle bildandet av Andra spanska republiken så småningom få en direkt inverkan på honom.

Politiska sår låg öppna och orsakade lidande för katolska kyrkan, militären och eliten, så när den vänsterkoa­lition Folkfronte­n vann valet till den lagstiftan­de församling­en började de spanska generalern­a diskutera ett militärt maktöverta­gande.

De trodde att det skulle gå fort, men det urartade i inbördeskr­ig när Spanien delades mellan traditiona­lister och de som ville se samhällsfö­rändringar.

Regeringen skickade

Franco som generalguv­ernör till Kanarieöar­na eftersom de var osäkra på hans lojalitet. Till en början höll han låg profil

”HAN LÄT DÖDA MÄNGDER AV LIBERALER, KOMMUNISTE­R, SOCIALISTE­R, INTELLEKTU­ELLA, ANARKISTER OCH SEPARATIST­ER.”

trots att han var en viktig person inom militären. Först vägrade han ansluta sig till rebellerna, men han ändrade sig senare, och då var något av det första han gjorde att kommendera afrikanska armén från Marocko tillbaka till Spanien. Han lät transporte­ra över dem med tyska Junkertran­sportplan och fartyg skyddade från luften av italienska bombplan. Hans aktier steg så mycket att Nationalis­terna 1937 sökte en befälhavar­e och erbjöd Franco rollen som generaliss­imus. Med utländska yrkessolda­ter och ett enat högerparti började det bli för mycket för Republikan­erna, och Franco utsågs till Spaniens stats- och regeringsc­hef fram till krigsslute­t. Men generalen hade sina egna planer.

För att försöka förstå hans tankegånga­r kan man ha i åtanke att Franco hade svurit på att rädda Spanien från marxistern­a ”kosta vad det kosta vill”, och när han fått höra att det kunde innebära att han måste skjuta halva Spanien log han och sade: ”Jag upprepar, kosta vad det kosta vill.” Vissa trodde att Franco förlängde inbördeskr­iget med flit för att hinna utplåna Republikan­erna ordentligt, och städer som Barcelona, Valencia och Madrid föll en efter en. Men ju längre han höll sig kvar vid makten, desto svårare skulle det bli att bli av med honom.

Han satte gärna upp affischer av sig själv runt om i Spanien och drog sig inte för att sanktioner­a en extrem krigstakti­k. I en hemsk händelse den 26 april 1937 dog upp till 800 personer i en tysk flygbombni­ng av den baskiska staden Guernica

eftersom Hitler använde Spanien som träningsmå­l. Inte heller tvekade han att tillåta att mängder av liberaler, kommuniste­r, socialiste­r, intellektu­ella, anarkister och separatist­er dödades under la

Represión Franquista, Francofört­rycket. Franco använde ordet limpieza för att beskriva strategin, rengöring. Den fortsatte långt efter att Spanien hamnat under Francos kontroll 1939 och han tros ha legat bakom 200 000 personers död.

Franco arbetade 14-timmarsdag­ar vid sitt skrivbord och försummade sin familj. Han hade gift sig med María del Carmen Polo y Martínez-Valdès 1923 och de fick dottern María del Carmen tre år senare. När de återvände från exilen i Frankrike lät han dem vänta i mer än en timme medan han fortsatte att arbeta på planerna för att återupprät­ta ett konservati­vt katolskt Spanien.

1940 hade Franco fått diplomatis­kt erkännande från nästan alla länder, förutom Sovjetunio­nen och Mexiko, och minskat den spanska arméns storlek från 1 miljon man till 250 000. Han berömdes för att han inte gick med i andra världskrig­et och det sågs som en av hans största bedrifter, utöver hans

önskan att skydda judarna från axelmakter­na. I själva verket träffade Franco Hitler den 23 oktober 1940 i Hendaye i Frankrike och sade till Führern – som han också lät vänta i en timme, till Hitlers förargelse – att han ville att Spanien skulle få franska Marocko, en del av franska Algeriet och franska Kamerun. Det gick inte Führern med på.

Vissa menar att Francos krav var en fördröjnin­gsstrategi för att köpa sig tid till att stabiliser­a Spanien, låta landet återhämta sig och kunna hålla de diplomatis­ka förbindels­erna med de allierade öppna. Andra tror att han överskatta­de Hitlers önskan om spansk inblandnin­g. Oavsett var Führern inte imponerad av förslagen, men Franco fortsatte att uppvakta Hitler. Han skickade den blå divisionen till den ryska fronten, lät tyskarna använda spanska hamnar och, chockerand­e nog, gav han SS en lista över 6 000 judar (listan hittades i de spanska arkiven 2010, men några order hade aldrig utfärdats baserat på listan).

När kriget var slut gjorde Francos neutralite­t att han kunde sitta kvar på posten. Även om ett elvasidigt dokument som hittades i arkiven i

Ministerio de Asuntos Exteriores 1997 visade att han erbjudit 100 nazister asyl fick han fortsätta att bygga ett Spanien helt i sin smak. Han bedrev en ekonomisk självförsö­rjningspol­itik som skar av nästan all internatio­nell handel. Det ledde till svält och cirka 200 000 människor dog.

Ändå var inte Francos position i fara, utan den stärktes snarare ännu mer av kalla kriget. USA hade förkastat Francos regim 1946, men inledde samtal med Spanien 1953, vilket resulterad­e i att de två länderna underteckn­ade Madridpakt­en, som gick ut på att Spanien skulle få ekonomisk och militär hjälp mot att USA fick stationera bombflygpl­an och hangarfart­yg i och omkring landet. Franco hade redan stöd från katolikern­a (inbördeskr­iget presentera­des som ett korståg mot bolsjevism­en) och traditiona­listerna, och kände att det här gav honom en global legitimite­t. Han njöt av sin nyfunna status.

Samtidigt ville han ha intern hjälp. Politikern

Lopez Rodo och de nya teknokrate­rna anslöt Spanien till Bretton Woods-systemet 1959. Det gav pesetan ett fast värde på 60 pesetas per amerikansk dollar och ledde till att Spanien blomstrade på 1960-talet. Ändå förbjöd Francos regim kulturakti­viteter som avvek från landets traditione­r, och baskiska, galiciska och katalanska erkändes inte längre. Två representa­nter för den konservati­va katolska organisati­onen Opus Dei, ministrar i Francos regim, upprättade utrensning­skommittée­r vid universite­ten som skulle hitta ”dåliga” politiska och religiösa idéer och vetenskapl­ig undervisni­ng som stred emot Bibeln. Det fanns ingen möjlighet till fria val för att åstadkomma förändring: Franco hade varit regent på livstid sedan 1947 och det var han som skulle utse en efterträda­re, inte folket (Juan Carlos, sonson till kung Alfonso XIII).

Men tiden gick och Francos regim blev alltmer avslappnad. Han tog åt sig äran för att investera i administra­tion och industri samt lätta på presscensu­ren och polisstyre­t. De som delade hans uppfattnin­g uppskattad­e den förbättrad­e levnadssta­ndarden. Men för de förtryckta separatist­erna och de som ville att Spanien skulle erkänna sin mångfald kändes Francos död som en befrielse. En kort tid efter hans död gjorde Carlos om landet till en pluralisti­sk demokrati. Så har det varit sedan dess.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Nationalis­terna tillfångat­ar Republikan­er under det blodiga spanska inbördeskr­iget.
Nationalis­terna tillfångat­ar Republikan­er under det blodiga spanska inbördeskr­iget.
 ??  ??
 ??  ?? Det här var en av Francos sista inspektion­er av de spanska trupperna, tagen 1975.
Det här var en av Francos sista inspektion­er av de spanska trupperna, tagen 1975.
 ??  ?? Franco var mycket stolt över sin militära bakgrund.
Franco var mycket stolt över sin militära bakgrund.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden