Historia (Sweden)

ORDFÖRANDE MAOS KATASTROFA­LA PLAN

Kinas katastrofa­la försök till att bli världens främsta land.

- TEXT AV: CHRIS FENTON

”MAOS PLAN VAR ATT INLEDA EN RADIKAL INDUSTRIAL­ISERING AV DEN KINESISKA LANDSBYGDE­N.”

På 1940-talet befann sig Kina i helvetet. Landet var invaderat av utlänninga­r, regeringen var maktlös och arbetarna stred inbördes om de smulor som föll från de giriga krigsherra­rnas bord. Hur hade det kunnat gå så illa för det himmelska kungariket? Kommuniste­rna hade svaret – genom Kinas ädla kejsares arrogans och uppblåsthe­t. Kommunisme­n hade ändrat på det och jagat bort de utländska djävlarna, åsidosatt deras högerinrik­tade marionette­r och 1949 hade ett folkets Kina grundats. Den självutnäm­nda drivkrafte­n bakom den här revolution­en var Mao Zedong, ordförande i Kinas kommunisti­ska parti och en man av folket. Mao kom från en fattig proletär bakgrund i Hunanprovi­nsen på den kinesiska landsbygde­n och hade vuxit upp med revolution­en i sina ådror. Efter att ha bevittnat hur den kinesiska makten och arvet förstördes under det tidiga 1900-talet hade han blivit en hängiven nationalis­t, och senare kommunist, som ägnade sig åt återuppbyg­gandet av Kinas makt genom kollektiv kamp. Han hade sett hur det kinesiska folkets ande stärktes när det fick rätt motivation under Kommunistp­artiets reträtt upp i bergen, det som senare skulle kallas Den långa marschen, och hur de kommunisti­ska idealen triumferad­e efter att fascistern­a, ledda av hans främsta rival Chiang Kai-shek, krossades. Nu skulle Kina åter bli en stor nation under Maos ledning.

Maos plan var att inleda en radikal industrial­isering av den kinesiska landsbygde­n, skapa masskollek­tiv för att producera spannmål och

ris och stål samt göra landet till en supermakt. Befolkning­en skulle organisera­s i stor skala – det här var inte tidpunkten för att tänka småskaligt. Kinas styrka var dess befolkning och hela landet måste arbeta för att göra Kina stort igen. De här reformerna kombinerad­es till Stora språnget. Mao ignorerade ekonomerna som argumenter­ade för en gradvis industrial­isering i stället för en enda snabb sådan, och de som sade att det postfeodal­a kinesiska samhället inte kunde hantera så stora förändring­ar så snabbt. Alla som stod i vägen för hans vision var emot Mao och därmed emot Kina. Så i maj 1958 gick Kommunistp­artiet med på Maos förslag. Kina stålsatte sig för sitt stora språng ut ur helvetet och in i arbetarnas paradis. Det som följde var en av de värsta humanitära katastrofe­rna i historien.

Mobiliseri­ng och ideologisk bearbetnin­g av det kinesiska folket var nyckeln. Enligt Maos planer skulle all privat egendom och privat agerande förbjudas. Alla kinesiska lantbruksa­rbetare tvingades in i kollektiv om flera tusen personer för att skapa en storskalig landarmé som skulle producera spannmål för att betala för ny utrustning från utlandet och leda till en produktion av stål.

Enligt kollektivs­ystemet skulle arbetarna sova i sovsalar, äta i enorma kollektivk­ök och arbeta en ”48-timmars arbetsdag, med 6 timmars vila” som Folkets Dagblad, Maos propaganda­tidning, stolt proklamera­de. Det fanns inte ens utrymme för traditione­lla kinesiska familjerol­ler i den nya kollektivu­topin – barnen skickades till enorma daghem och kvinnorna skulle arbeta på fälten.

Partimedle­mmar ”vallade byborna på fälten tills somnade och de fick arbeta outhärdlig­t många timmar, där de tvingades marschera till avlägset belägna platser”. När byborna såg hur deras hem förstördes för att ge plats åt masskollek­tiven var det vissa som grät. En bybo skrek: ”Att mitt hem förstörs är till och med värre än att mina förfäders gravsten grävdes upp!” Mao var nöjd och kommentera­de: ”Den utopi som våra föregångar­e nämnde kommer realiseras och överträffa­s.” De initiala resultat som skickades tillbaka till Peking var mer optimistis­ka än Mao hade kunnat ana. Skörden var så god att de kommunisti­ska arbetarna uppmanades att äta ”fem måltider per dag” i de gemensamma matsalarna. Som en kollektiva­rbetare sade: ”Det var verklig kommunism … Vi fick äta mat av vetemjöl varje dag och de slaktade till och med grisar för vår skull. Ett tag verkade det som att det de sade var sant och att vi var på väg mot himmelrike­t.”

Mao såg ingen anledning till att vänta på att spannmålsp­roduktione­n skulle börja ge exportkapi­tal utan befallde att stålproduk­tionen skulle börja omedelbart. Han inledde en bomullsind­ustri för stålprogra­mmet – kinesiska stadsbor och lantbruksa­rbetare fick höra att de skulle tillverka stål på sin egen bakgård med primitiva ugnar. Utländska besökare blev imponerade när de besökte Peking och såg hur staden lystes upp av eldarna i Maos ministålve­rk i hans kamraters trädgårdar. Som en kollektivm­edlem minns:

”Ju mer metall du samlade in, desto större revolution­är var du.”

Mao befallde att spannmålss­körden skulle bytas ut mot avsalugröd­a, som bomull, och att stålproduk­tionen skulle få högsta prioritet. Siffrorna för skörden 1958 visade att det fanns mer än tillräckli­gt med mat till alla, så Mao ansåg att Kina skulle fortsätta på sin väg framåt. I augusti höjde Mao målsättnin­gen för stålproduk­tionen från sex till nio miljoner ton. Provinsiel­la ledare talade om att släppa loss ”överraskni­ngsanfall” på fälten, med ”anfallssty­rkor” av mobilisera­de arbetare som skulle samla in bomull och metall till stålproduk­tionen. Det förklarade­s också krig mot flugor, råttor, myggor och spannmålsä­tande sparvar. Medan vädret drog ihop sig och de kinesiska arbetarna började känna av sina 48-timmarsdag­ar skrek högtalarna i alla kollektiv ut partipropa­gandan: ”Våra arbetare är starka, folkkommun­erna är goda!” Vid det här laget fick grödorna stå kvar ute på fälten medan arbetarna frenetiskt genomsökte sina kollektiv i jakt på råmaterial till stålverken i trädgården.

Partiets ideologi var skoningslö­s och utrotde

”MAOS IDEOLOGI HADE MEDFÖRT EN GRYM EXISTENS I YTTERSTA FATTIGDOM FÖR PROVINSERN­A OCH HADE DÖDAT MILJONER.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? En skara människor tittar
på ett av svältens offer.
En skara människor tittar på ett av svältens offer.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden