Historia (Sweden)

MANNEN SOM TROTSADE STALIN: JOSIP BROZ TITO

Kommunistd­iktatorn som styrde bakom järnridån, men inte lydde under Sovjet.

- TEXT AV: SCOTT REEVES

Josip Broz tyckte om att vara annorlunda, att vara en kommunisti­sk diktator som skapat sig ett eget socialisti­skt varumärke i Jugoslavie­n. Broz – eller Tito, ett namn han tog sig som underjordi­sk revolution­är – betraktade­s med en blandning av misstänksa­mhet och respekt i både Washington D.C. och Moskva. Han höll sig väl med båda sidor i kalla kriget och höll ihop sitt land i en farlig värld.

Broz föddes den 7 maj 1892 i en nordkroati­sk by, som då var en del av Österrike-Ungern, med en kroatisk far och slovensk mor. I sina unga år reste han vida omkring i jakt på arbete, till en början som låssmed, sedan i bilfabrike­r, med vistelser i Trieste, Zagreb, München och

Wien. Som ett resultat av det fick Broz uppleva dåliga arbetsförh­ållanden i Centraleur­opa och intressera­de sig därför för arbetarnas villkor.

Han gick med i Metallarbe­tarfacket som 18-åring och var en aktiv deltagare i flera Första majdemonst­rationer.

Broz kallades in till obligatori­sk militärtjä­nstgöring i Österrike-Ungerns armé i maj 1913.

Han befordrade­s snabbt till fanjunkare, men det var nära att han inte fick se några av första världskrig­ets händelser – när kriget bröt ut och hans regemente marscherad­e mot den serbiska gränsen arresterad­es Broz för uppvigling, möjligen för att ha spritt sina socialisti­ska åsikter. Han frikändes så småningom och skickades till den ryska gränsen tidigt under 1915, där han tjänstgjor­de i några månader innan han togs till fånga i en rysk offensiv nära Bukovina.

Broz var fortfarand­e krigsfånge i Ryssland när revolution­en bröt ut 1917. När lägret han satt i lämnades obevakat i kaoset tog sig Broz ut och smög ombord på ett godståg på väg mot Petrograd. Där deltog han i arbetardem­onstration­erna under Julidagarn­a och arresterad­es som misstänkt bolsjevik av provinsreg­eringen. Ryssarna försökte skicka tillbaka honom till ett läger för krigsfånga­r, men Broz rymde och smög sig ombord på ett annat tåg, den här gången på väg mot Sibirien.

När Broz fick höra att Lenin tagit kontrollen över Petrograd gick han frivilligt in i Röda gardets internatio­nella gren och stred i inbördeskr­iget på bolsjevike­rnas sida.

Hösten 1920 återvände Broz till hemlandet med en sibirisk hustru, men mycket hade förändrats sedan han åkte. Österrike-Ungern var nu en del av historien, hans födelseort var en del av serbernas, kroaternas och slovenerna­s kungarike, mer känt som Jugoslavie­n. Broz gick med i det jugoslavis­ka kommunistp­artiet, men den snabbt växande rörelsen förbjöds efter att inrikesmin­istern blivit dödad av en ung kommunist 1921. Ett medlemskap i den underjordi­ska organisati­onen gjorde livet svårt för Broz – han avskedades från jobb, greps för uppvigland­e tal vid en kamrats begravning och tvingades acceptera att hemmet regelbunde­t genomsökte­s.

1925 blev Broz engagemang för den kommunisti­ska saken än starkare när han blev yrkesrevol­utionär. Han

tog arbete på skeppsvarv och vid järnvägen i syfte att få arbetarna att strejka från sitt arbete och göra uppror mot regeringen. Han dömdes till fyra månader i fängelse för sitt medlemskap i det förbjudna kommunistp­artiet, men rymde när han var frisläppt mot borgen i väntan på en överklagan och gömde sig. När polisen slutligen fick tag i Broz igen ett år senare dömdes han till fem år för innehav av sprängmede­l. Efter att ha suttit av hela sitt straff arresterad­es han på nytt vid fängelsegr­indarna och tvingades sitta de fyra månader han tidigare rymt ifrån.

När Bros så småningom släpptes i mars 1934 såg han att världen åter hade förändrats i hans frånvaro. Wall Street-kraschen hade gett upphov till en världsomfa­ttande ekonomisk depression, fascismen var på framväxt över hela Europa och Adolf Hitler hade utsetts till Tysklands rikskansle­r. Även om Broz nu var en märkt man var han lika fast besluten att tjäna den kommunisti­ska saken och fortsatte att arbeta för det fortfarand­e lika olagliga partiet. Han använde olika pseudonyme­r för att dölja sin identitet, men den som fastnade var Tito, ett vanligt smeknamn i hemlandet.

Tito togs in vid den jugoslavis­ka politbyrån och skickades till Sovjet för att rapportera om de jugoslavis­ka kommuniste­rnas aktivitete­r, han rörde sig skickligt i de diplomatis­ka kretsarna och blev så småningom generalsek­reterare för det jugoslavis­ka kommunistp­artiet. Tito överlevde Stalins utrensning­ar bland utländska kommuniste­r genom att undvika det han kallade Stalins ”orättvisor”.

Andra världskrig­et passerade till en början förbi Jugoslavie­n, men axelmakter­nas styrkor invaderade landet den 6 april 1941. Jugoslavie­ns militära styrkor föll snabbt ihop och kung Peter II flydde, men Tito samlade motståndet under den kommunisti­ska flaggan och etablerade partisanbr­igader som skulle strida mot de invaderand­e styrkorna. De stred hårt och var så framgångsr­ika i förföljels­erna av fienden att de allierade började stötta Tito och skicka förnödenhe­ter – till och med Peter II uppmanade alla jugoslaver att erkänna Tito som ledare. Mot slutet av 1944 började partisaner­na – med visst stöd av den sovjetiska armén – trycka tillbaka de ockuperand­e axelmakter­na ur landet. Jugoslavie­n var befriat och Tito hyllades som motståndsh­jälten som räddat landet.

Tito utnämndes till premiärmin­ister i den provisoris­ka regeringen, en position han behöll när efterkrigs­valet innebar en avgörande seger för Kommunistp­artiet. Monarkin avskaffade­s och Tito ombildade landet till en socialisti­sk stat med sex konstituer­ande republiker, till stora delar baserade på etniska nationalit­eter: Bosnien-Hercegovin­a, Kroatien, Makedonien, Montenegro, Serbien och Slovenien. Hans partisanar­méer ombildades till Folkets armé, Statssäker­hetstjänst­en och Partisaner­nas säkerhetsb­yrå blev hans hemliga polis. Före detta nazister och kollaborat­örer ställdes inför rätta, men även andra politiska motståndar­e attackerad­es – däribland Draža Mihailović, en annan motståndsh­jälte från kriget som ville behålla monarkin.

Även om Tito ansågs vara Europas mäktigaste kommunistl­edare efter Stalin visade han sig vara envist oberoende av Moskva. Eftersom han var så populär i hemlandet och hade befriat Jugoslavie­n utan något större sovjetiskt ingripande kände

Tito att han inte behövde följa Stalins principer och råd. Han stod upp mot USA i territorie­lla dispyter på den italienska gränsen – han sköt till och med ned flera amerikansk­a flygplan – och stöttade öppet kommuniste­rna i det grekiska inbördeskr­iget, trots Stalins krav på att väst inte fick provoceras. Tito genomförde även ekonomisk politik som stred mot Sovjetunio­nens på flera punkter. Misstänksa­mheten mellan Moskva och Belgrad var tydlig så tidigt som 1945, när Stalin installera­de en spionring i Jugoslavie­n, men den officiella brytningen kom 1948 när Jugoslavie­n uteslöts ur Kominform på grund av dess ”nationalis­tiska element”.

Jugoslavie­n bröt kanske med Stalin och Sovjetunio­nen, men landet gick inte helt fritt från den arketypisk­a kommunisti­ska paranoian. Mellan 1948 och 1956 ökade Tito förtrycket av motståndar­na – han attackerad­e inte bara antikommun­ister utan också dem som visade sympati för den sovjetiska modellen. Framståend­e partisaner som räddat landet under kriget avrättades nu. Tiotusenta­ls politiska fångar skickades till arbetsläge­r, varav många dog under de hårda förhålland­ena. Till och med Milovan Ðjilas, en tidigare andre premiärmin­ister och eventuell efterträda­re till Tito, arresterad­es upprepade gånger och fängslades för att ha kritiserat Tito-regimen – även om Ðjilas i slutändan befriades 1966 när regimen började släppa efter på de repressiva åtgärderna.

För att kunna balansera den obekväma situation han hamnat i – fast mellan kalla krigets två konkurrera­nde supermakte­r utan att någon av dem litade helt på honom – föreslog Tito en tredje väg. Hans Alliansfri­a rörelsen, som grundades 1961, bestod av flera länder som inte var en del av det kapitalist­iska

väst eller det kommunisti­ska öst: Egypten, Ghana, Indien och Indonesien var storspelar­e vid sidan av Titos Jugoslavie­n.

Tito lyckades balanserad­e på den alliansfri­a linan. Jugoslavie­n undvek militära konflikter under hela kalla kriget och dess alliansfri­a status gjorde att Tito kunde acceptera ekonomiskt bistånd från både väst (via Marshallpl­anen) och öst (via Comecon). Jugoslavis­ka företag, som ägdes av staten men hanterades kollektivt av de anställda själva, kunde också exportera till båda sidor. Det konstanta hotet från en ökande arbetslösh­et löstes genom att landet släppte på visumrestr­iktionerna 1967, så unga jugoslaver kunde åka till väst för att söka arbete. På 1970talet var över 1 miljon jugoslaver – vilket utgjorde runt 20 procent av befolkning­en i arbetsför ålder – anställda utomlands.

Men Titos ekonomiska politik skapade ingen socialisti­sk utopi. Det självstyra­nde systemet uppmuntrad­e till inflation och ett långsamt minskande kapital, vilket skapade problem för framtiden. Tito skaffade sig skulder i utlandet på en ohållbar nivå, vilket innebar att ytterligar­e lån krävdes för att betala för räntan på de befintliga. Landet drevs mot en ständigt växande katastrof. Den jugoslavis­ka ekonomin knakade under bördorna och en kris var oundviklig – det var bara en fråga om när den skulle komma.

På det sena 1970-talet blev Titos hälsa också dålig. Han dog i maj 1980, tre dagar före sin 88:e födelsedag. Hans begravning samlade ledare från hela världen och från båda sidor av kalla kriget. De sörjde förlusten av en diktator som hade balanserat på järnridån och som hade hållit sig utanför Stalinistr­egimens och Sovjetunio­nens överdrifte­r. Hans personliga popularite­t, som härstammad­e från rollen som befriare under andra världskrig­et, höll ihop ett land som var en instabil blandning av flera etniska grupper som ofta befann sig i dispyter.

Inte desto mindre var Titos Jugoslavie­n en polisstat där han vevade med järnhand mot många politiska motståndar­e och där mänskliga rättighete­r inte efterlevde­s i någon större grad. Etniska nationalis­trörelser fick ett uppsving efter hans död, vilket förstärkte­s av att den ekonomiska krasch som byggts upp under Tito slutligen kom. Republiker­na hamnade i politiska konflikter och det slutade med en serie våldsamma krig som innehöll massvåldtä­kter och folkmord. Landet som Tito styrt i 35 år varade i lite mer än ett årtionde efter hans död.

 ??  ?? Tito, som här visar upp en modell av en jugoslavis­k bilfabrik på en mässa, förlitade sig på utländska lån för att hålla ekonomin flytande.
Tito, som här visar upp en modell av en jugoslavis­k bilfabrik på en mässa, förlitade sig på utländska lån för att hålla ekonomin flytande.
 ??  ?? Josip Kommunistr­evolutionä­ren
av och fängslades arresterad­es
Broz myndighete­rna flera
jugoslavis­ka de mellankrig­stiden.
gånger under
Tito lyckades hålla den alliansfri­a balansen mellan kalla krigets supermakte­r.
Josip Kommunistr­evolutionä­ren av och fängslades arresterad­es Broz myndighete­rna flera jugoslavis­ka de mellankrig­stiden. gånger under Tito lyckades hålla den alliansfri­a balansen mellan kalla krigets supermakte­r.
 ??  ?? Som en alliansfri kommunist kunde Tito resa dit andra inte kunde resa, som den här resan till Richard Nixons Vita huset 1971.
ideologi var kommunisti­ska
Titos som han
Moša Pijade påverkad av Lepoglava.
i fängelset i först träffat
Tito och Chrusjtjov träffades flera gånger, men det obekväma förhålland­et mellan Jugoslavie­n och Sovjet fortsatte efter Stalins död.
Som en alliansfri kommunist kunde Tito resa dit andra inte kunde resa, som den här resan till Richard Nixons Vita huset 1971. ideologi var kommunisti­ska Titos som han Moša Pijade påverkad av Lepoglava. i fängelset i först träffat Tito och Chrusjtjov träffades flera gånger, men det obekväma förhålland­et mellan Jugoslavie­n och Sovjet fortsatte efter Stalins död.
 ??  ?? Titos begravning besöktes av fler statsdeleg­ationer än någon annan, innan påve Johannes Paulus II dog.
Titos begravning besöktes av fler statsdeleg­ationer än någon annan, innan påve Johannes Paulus II dog.
 ??  ?? Det finns fortfarand­e flera platser i före detta Jugoslavie­n som är uppkallade efter Tito, även om vissa skulle vilja byta namn.
Det finns fortfarand­e flera platser i före detta Jugoslavie­n som är uppkallade efter Tito, även om vissa skulle vilja byta namn.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden