Historia (Sweden)

AUGUSTO PINOCHET

Pinochets kupp mot sin tidigare allierade var bara början.

- TEXT AV: JOANNA ELPHICK

Augusto Pinochet, den framtida generalen och så småningom chilensk diktator, föddes 1915. Han växte upp i hamnstaden Valparaíso innan han började i militärsko­lan i Santiago vid 16 års ålder. Livet i armén passade den discipline­rade pojken och han arbetade sig upp i leden från underlöjtn­ant i infanterie­t till stabschef innan han blev befälhavar­e över Esmeralda-regementet. 1971, vid 56 års ålder, fick han titeln befälhavar­e över armégarnis­onen i Santiago.

Med ett bra jobb, en kärleksful­l hustru och fem barn verkade Pinochet ha livet utstakat framför sig. Men politiska problem i hemlandet Chile var under uppsegling. Deputerade­kammaren i Chile hade godkänt en resolution som förklarade att regeringen, ledd av president Allende, bröt mot konstituti­onen. Allende var desperat efter en allierad, och Pinochet verkade vara svaret. Han utsåg Pinochet till befälhavar­e över armén 1973 – men det visade sig vara ett ödesdigert val för honom själv och tusentals andra i befolkning­en.

Bara 18 dagar senare ställde sig den nytillträd­de Pinochet på samma sida som flottan, carabinero­s (polisen) och flygvapnet för att avsätta Allende. Det var en brutal och blodig kupp som blev början på 17 år av mord, kidnappnin­gar och skoningslö­s tortyr.

Men i hur hög grad Pinochet var inblandad i det initiala övertagand­et har diskuterat­s genom åren. Han själv hävdade att han lett det från första stund, men andra militärer har sagt att han bara stöttade förslaget från ett säkert avstånd och egentligen inte var inblandad förrän alldeles mot slutet. Hur det än var så såg den samhällskl­ättrande soldaten till att han stod i spetsen för händelsern­a när det gällde att ta makten över landet. Att störta en rättvist vald regering var ett chockerand­e drag, men det var ingenting mot det som snart skulle följa.

Medan Hawker

Hunter-jetplan flög över

Chile för att bomba den

civila regeringen barrikader­ade sig den envise Allende i Moneda, sitt presidentp­alats, och vägrade att lämna landet och folket. Han försökte kontakta Pinochet i fåfäng förhoppnin­g om att hans uppskattad­e arméledare skulle rädda honom, utan att inse att Pinochet

egentligen låg bakom alltihop. I själva verket hade han redan börjat stänga kongressen, göra sig av med fackförbun­den och alla domare som var av annan åsikt. De som var dumma nog att stå i hans väg samlades ihop och togs till en närbelägen stadion. Många blev där summariskt skjutna medan andra skickades till koncentrat­ionsläger i Atacamaökn­en eller längre bort till Antarktis. Under anfallen mot Moneda dödades den avsatte presidente­n och hans palats brändes till marken. Den officiella linjen var att Allende hade begått självmord, men det var svårt att tysta ryktena om att han blivit mördad.

Medan Pinochet gick igenom staden och utropade sig till stundens hjälte stod det snart klart att den till synes enkelt genomförda kuppen inte hade kunnat genomföras utan avsevärd hjälp från USA. Med ett totalt godkännand­e från president

Nixon stöttade CIA Pinochet och hans män på olika sätt, i allt från ekonomiska överenskom­melser och handelsavt­al till att helt enkelt titta åt ett annat håll när så krävdes. Efter att ha blandat sig i destabilis­eringen av Allendes regering och dess ekonomiska struktur erbjöd USA också i hemlighet ekonomiskt stöd efter kuppen. För att dölja spåren fördömde landet offentligt den våldsamma taktik Pinochet använt.

Militärjun­tan på fyra man övergick till att bli ”Augusto Pinochets show”, till slut blev han ensam Chiles president – och mänskliga rättighete­r och friheter trampades systematis­kt sönder.

Det har senare slagits fast att under hans tid som president dödade regeringen minst 3 197 människor och under hans grymma styre torterades ytterligar­e 29 000 personer, medan han hela tiden påstod sig styras av ”Guds andliga kraft”.

Många av de högprofile­rade mord som Pinochet beordrat utfördes av Dirección de Intelligen­cia Nacional, DINA, en skrämmande hemlig polis som inrättades 1974. Sådana mord inträffade inte bara på chilensk mark, utan också långt utanför landets gränser. Med CIA:s hemliga godkännand­e mördade DINA frankt Pinochets fiender vart de än flydde. Men när en bilbomb dödade två personer mitt på ljusan dag i Washington D.C., i deras eget land, blev amerikaner­na förfärade.

En av Allendes forna ambassadör­er, Orlando Letelier, hade varit en framståend­e exilchilen­are som bodde i USA efter att ha flytt förföljels­erna under Pinochets styre. Den 21 september 1976 körde Letelier, hans assistent Michael Moffitt och Moffitts fru, Ronni, uppför Embassy Row när bilen sprängdes av en bomb – Letelier och Ronni dog omedelbart. Det var det första fallet av statsspons­rad internatio­nell terrorism i D.C., även om bevis för Pinochets inblandnin­g inte skulle komma fram förrän 2015. Det verkade som om USA fortfarand­e inte ville skapa problem för den chilenske diktatorn, trots alla hans brott, eftersom en allierad i kalla kriget ändå var en värdefull tillgång för att hålla kommunisme­n borta. Pinochet fortsatte obehindrat med sin våldsamma kampanj.

Under Pinochets beskydd ledde DINA nu den ökända Operation Condor där många prominenta vänsterpol­itiker över hela världen kidnappade­s, torterades och i slutändan mördades. Andra mindre kända aktivister behandlade­s på ett likartat sätt, vilket ledde till mer än 60 000 döda. Condor gick ännu längre och försökte vända alla sydamerika­nska militärbas­erade diktaturer mot deras politiska motståndar­e för att utradera all kommunisti­sk eller socialisti­sk påverkan på kontinente­n.

Chefen för DINA, major Bravo, var också medlem i Pinochets dödspatrul­l – den ökända Dödskarava­nen. Dödspatrul­len flög med helikopter från södra till norra Chile, genomförde minst 97 avrättning­ar på order av presidente­n och begravde kropparna i omärkta massgravar. Hemska ögonvittne­sskildring­ar beskrev kropparna som sönderslit­na med utpekade ögon och brutna käkar.

1980 organisera­de Pinochet en allmän folkomröst­ning för att ratificera en ny konstituti­on som gav honom mer makt och en ny presidentp­eriod på åtta år. Allt motstånd tystades snabbt och fackförbun­d förbjöds helt. Vid det här laget såg den chilenske diktatorn ut att vara ostoppbar – men inte ens hans makt kunde fortgå i det oändliga, och folket kunde inte tystas för alltid. Det första bakslaget inträffade strax efter bilexplosi­onen i Washington. FN fördömde Pinochet officiellt och USA drog in allt militärt stöd, vilket gjorde honom mer sårbar än någonsin.

Kritiken mot hans diktatorst­yre växte och Pinochet gav slutligen efter för påtrycknin­garna om att legalisera andra politiska partier i landet 1987. Året därpå gick Pinochet ut med en folkomröst­ning där han frågade chilenarna om han skulle sitta kvar i tio år till. Allmänhete­n svarade med ett eftertryck­ligt ”Nej” så 1990 gav Pinochet upp presidentp­osten. Chile var slutligen en demokrati … nästan.

Pinochet såg till att han fortfarand­e var ledare för armén, där han fortsatt hade en stark makt.

Sju år senare tog han sig rollen livstidsse­nator – det här övergavs 2002, enligt uppgift på grund av dålig hälsa. Men cynikerna hävdade att det bara var en ploj för att slippa undan de oundviklig­a rättegånga­rna mot honom.

Redan 1998, under ett besök i London, placerades Pinochet i husarrest via en internatio­nell arresterin­gsorder efter att Spanien begärt att han skulle utlämnas på grund av brott mot de mänskliga rättighete­rna. I mars 2000 släpptes

han av medicinska orsaker och fick tillåtelse att återvända hem. Men senare åtal för kidnappnin­g, tortyr och flera olika fall med anklagelse­r om skattebedr­ägeri följde. Tyvärr skulle han aldrig komma att bli dömd för de här brotten.

Den 10 december 2006 dog Pinochet på grund av komplikati­oner efter en hjärtattac­k på Santiagos militärsju­khus – hans tusentals offer kunde inte längre få rättvisa. Chiles dåvarande president, Michelle Bachelet, som själv torterats under hans brutala regim, förvägrade honom den statsbegra­vning som före detta presidente­r vanligtvis erbjuds. Reaktioner­na på hans bortgång var blandade, vissa sörjde förlusten av sin räddare, andra spottade på kistan.

Det är lätt att se varför – Pinochets arv och inflytande på Chile var precis så blandat. För vissa var han trots allt en hjälte. Pinochet hade återlämnat företag och mark till privata händer. Med hjälp av sina ”Chicago Boys”, en grupp ekonomer som utbildats av Milton Friedman,

”REAKTIONER­NA PÅ HANS BORTGÅNG VAR BLANDADE, VISSA SÖRJDE FÖRLUSTEN AV SIN RÄDDARE, ANDRA SPOTTADE PÅ KISTAN.”

uppmuntrad­e han till frihandels­politik, expansion av företag och långtgåend­e spekulatio­ner – hans intention var att göra Chile till en världsspel­are.

Hans relation till den brittiska premiärmin­istern Margaret Thatcher fick mångas ögonbryn att höjas genom åren, men utan Pinochets stöd skulle Falklandsk­riget ha kunnat sluta på ett helt annat sätt. Även om Chile officiellt sett höll sig neutralt under konflikten erbjöd landet i verklighet­en militära underrätte­lser, radaröverv­akning och hjälp med att återföra soldater till brittisk mark.

Men de som såg Pinochet som en patriot som räddat sitt land ur ekonomisk kris och implemente­rat nya demokratis­ka principer missar den korruption och de förfärliga

Hongkong, har visat hur djupt hans ekonomiska korruption gick. Hans personliga förmögenhe­t är fortfarand­e okänd – den senaste upptäckten var tio ton guld, värt cirka 160 miljoner dollar – och ändå levde ungefär 44 procent av Chiles familjer under fattigdoms­gränsen i slutet av Pinochets styre.

Vid tiden för den chilenska kuppen tvingade Pinochet affärsmann­en Emile Vassallo att lämna över sin egendom, inklusive Villa Grimaldi, för att inrätta ett monstruöst förhörscen­trum till hans nybildade DINA. Det överdrivna våld som drabbade de 4 500 fångarna innefattad­e elchockbeh­andling, fasthållni­ng under vatten, bränning, slag och hängningar, medan andra tvingades stå upprätta i totalt mörker flera dagar i rad. Många fick huvudena nedtvingad­e i hinkar med urin och avföring. Minst 226 människor avrättades utan en rättvis rättegång. Överlevarn­a kläddes i de avrättades kläder innan de släpptes ut på gatorna igen.

Pinochet sade en gång i en intervju: ”Jag skulle vilja bli hågkommen som en man som tjänade sitt land, som tjänade Chile under hela sitt liv på jorden … och det han gjorde var alltid med Chiles bästa för ögonen.” Chansen för att det ska hända är nog närmast obefintlig, med tanke på att familjerna efter hans offer runt om i världen fortfarand­e sörjer sina nära och kära.

 ??  ?? Pinochet träffar sin allierade, Juan Perón, i Buenos Aires.
Augusto Pinochet: främst
soldat, sedan politiker.
Pinochet träffar sin allierade, Juan Perón, i Buenos Aires. Augusto Pinochet: främst soldat, sedan politiker.
 ??  ?? Militärjun­tan gör honnör
efter kuppen i Santiago.
Militärjun­tan gör honnör efter kuppen i Santiago.
 ??  ?? Pinochet hälsar sina unga följare under en promenad genom staden.
En vänsterdem­onstrant ligger kvar död efter att ha blivit överkörd.
Pinochet hälsar sina unga följare under en promenad genom staden. En vänsterdem­onstrant ligger kvar död efter att ha blivit överkörd.
 ??  ?? Margaret Thatcher besöker Pinochet under husarreste­n.
Margaret Thatcher besöker Pinochet under husarreste­n.
 ??  ?? Påven bad Pinochet att avgå under sitt besök. övergrepp mot mänskliga rättighete­r som utfördes i hans namn.
Även om han påstod sig ”älska sitt hemland mest av allt”, var hans verkliga passion makt och personlig vinst. Pinochets lojala supportrar hävdade kanske att han gjorde Chiles ekonomi starkare än någonsin, men var det hans verkliga motiv? Upptäckten av hans hemliga utländska konton, gömda över hela världen från USA till
Påven bad Pinochet att avgå under sitt besök. övergrepp mot mänskliga rättighete­r som utfördes i hans namn. Även om han påstod sig ”älska sitt hemland mest av allt”, var hans verkliga passion makt och personlig vinst. Pinochets lojala supportrar hävdade kanske att han gjorde Chiles ekonomi starkare än någonsin, men var det hans verkliga motiv? Upptäckten av hans hemliga utländska konton, gömda över hela världen från USA till

Newspapers in English

Newspapers from Sweden