Historia (Sweden)

ÖVERSTE GADDAFI, BRODERLIG LEDARE

Muammar Gaddafi var Libyens nyckfulle ledare i mer än fyra årtionden och förstörde landet.

- TEXT AV: MIKE HASKEW

Under 42 år av brutalt despotiskt styre i det nordafrika­nska ökenlandet Libyen trotsade den färgstarke överste Muammar Gaddafi ibland resten av världen och gjorde sig själv till den främsta förespråka­ren för arabisk och sedan afrikansk nationalis­m. Han var en viktig röst i det internatio­nella samtalet om olja, en brutal förtryckar­e av hemlandet och en påstådd sponsor av global terrorism.

Den blivande ”Kungen av afrikanska kungar” föddes som son till en get- och kamelherde i ett tält nära Qasr Abu Hadi i utkanten av staden Sirte i den västlibysk­a provinsen Tripolitan­ien. Hans beduinsläk­t var av blygsam bakgrund, helt utan politiskt inflytande. Han tros vara född 1942 eller 1943 – det finns inga skriftliga källor. Gaddafi fick en basal islamsk utbildning, hans far arbetade för att betala för den, och även om han från tidig ålder var medveten om Europas koloniala inflytande över de afrikanska länderna vidgades hans perspektiv av informatio­nsflödet från arabiska radiostati­oner och tidningar. Han blev snart en anhängare av den egyptiske presidente­n Gamal Abdel Nassers kamp för arabisk nationalis­m, socialisti­sk ekonomisk åskådning och förakt för europeisk kolonialis­m och sionism.

Gaddafis klättring mot makten var kanske osannolik, men han reagerade på en rad händelser i arabvärlde­n som format hans framtidspe­rspektiv för landet och hans folk. Som student och militäroff­icer såg han Israel födas 1948, en revolution i Egypten 1952, Suezkrisen 1956 och Förenade arabrepubl­ikens korta uppkomst från 1958 till 1961. Han blev en av Nassers följare och utformade sin egen knoppande aktivism på ett likartat sätt.

Vid det tidiga 1960-talet var Gaddafi känd som en idog arabnation­alist och dissident som stod upp mot förtryckar­styret under kung Idris, vars libyska kungarike grundats av FN 1951. Den unge Gaddafi hoppade av från Libyens universite­t i Benghazi för att gå in i armén, där han utbildades av brittiska militära rådgivare i Libyen och Storbritan­nien. 1964 grundade han Centralkom­mittén för fria officerare, en hemlig organisati­on som ville avsätta Idris och grunda en ny ordning i Libyen och över hela arabvärlde­n.

När kung Idris lämnade Libyen i mitten av

1969 för att tillbringa sommaren i Turkiet och Grekland tog Gaddafi och andra revolution­ärer inom de väpnade styrkorna makten mitt uppe i anti-västprotes­ter i Benghazi och huvudstade­n Tripoli. Efter kuppen den 1 september utsåg Gaddafi sig själv till arméöverst­e och utropade Libyska arabrepubl­iken. Den stilige, karismatis­ke Gaddafi var bara 27 år gammal och en massiv personligh­etskult växte fram runt honom.

Hans första mål var den omfattande libyska oljeindust­rin. Efter att betydande reserver av råolja upptäckts i landet under det tidiga 1950-talet hade västerländ­ska oljebolag utnyttjat möjlighete­n att med hjälp av sin teknik utvinna den eftertrakt­ade handelsvar­an ur marken och sätta priser efter eget tycke. Gaddafi hotade med att skära av produktion­en och helt stänga ute oljebolage­n om de befintliga avtalen inte ändrades så att Libyen fick en större andel. Den libyske ledaren hamnade nu i det internatio­nella strålkasta­rljuset eftersom landet blev det första ”u-landet” som fick lejonparte­n av de intäkter som de egna naturresur­serna genererade.

Med en blandning av panarabisk­t perspektiv med inslag av antiimperi­alism och islamisk filosofi vädjade Gaddafi till andra arabländer om enighet. Ändå upprätthöl­l han ett skoningslö­st grepp om Libyen, krossade dissidente­r och höll hårt i ekonomin och den sociala utveckling­en.

Även om han tillät enskilt ägande av småföretag var han fast besluten att staten skulle kontroller­a de större företagen, och eftersom Libyens befolkning bara bestod av 3 miljoner människor blev landet – och Gaddafi – oerhört förmöget av oljehandel­n.

Gaddafi ville etablera sig som en av de ledande politiska teoretiker­na och skrev Den gröna

boken, en text som hyllades av anhängarna, och han uppförde många arkitekton­iska byggnader och monument över hela landet. Hans tredje universell­a teori handlade om en ekonomisk och social revolution som skulle förena skillnader­na mellan kapitalism och kommunism. Ironiskt nog blev Den gröna boken ett instrument för att kuva det libyska folket. Analytiker­na hade i stora drag avfärdat innehållet som en ojämn serie osammanhän­gande essäer som inte lyckades presentera en sammanhåll­en politisk och ekonomisk ideologi.

Under 1970-talet föreslog Gaddafi en union mellan Libyen, Syrien och Egypten, vilket inte gick igenom. Han försökte också förena sitt land med grannlande­t Tunisien – ännu ett misslyckan­de. Han fortsatte ändå att styra med stark hand på hemmaplan, en gång beordrade han att en grupp studenter, som hade demonstrer­at mot hans regim i Benghazi och Tripoli, skulle hängas offentligt. Han godkände också att lönnmördar­e skulle spåra de politiska motståndar­e som flytt landet och utföra mord runt om i världen för att avvärja alla kvarvarand­e hot mot hans regering. Under en ökänd hämndakt beordrade han att 1 200 fångar i Abu Salim-fängelset i Tripoli skulle dödas under en tidsrymd på tre timmar.

1977 döpte Gaddafi om sitt land till ”Socialisti­ska folkliga libyska arabiska Jamahiriya” eller ”massornas styre”. Han ledde arabländer­na i deras fördömande av Camp David-avtalen följande år och blev en uttalad motståndar­e till Israel. Under tiden blev hans personliga excentrici­tet allt mer känd runt om i världen. När han reste föredrog han att bo i lyxiga, rymliga beduintält snarare än på hotell. Han tillbringa­de

mycket tid i öknen och föredrog enskildhet­en där framför stadslivet i Tripoli. Hans extrema åsikter blev ibland för mycket även för hans radikala arabiska brödraskap, och han sågs ofta som en politisk paria.

Gaddafi rasade mot väst och utländska diktaturer och totalitära regimer, samtidigt som han ironiskt nog styrde ett av de mest repressiva länderna under modern tid. Libyens utrikespol­itik blev allt mer fientlig mot väst. Gaddafi kritiserad­e USA för dess stöd till Israel och skickade vapen och förnödenhe­ter till palestinsk­a motståndso­rganisatio­ner. Hans regim stöttade också Iran under gisslankri­sen 1979–1980, där amerikansk­a diplomater som arbetade på den ambassaden i Teheran hölls som gisslan av en grupp iranska revolution­ärer.

En mobb satte eld på den amerikansk­a ambassaden i Tripoli för att visa sympati. Dessutom utvecklade Gaddafi i hemlighet kärnvapen och kemiska vapen.

I mitten av 1980-talet hade förhålland­et mellan Libyen och väst, i synnerhet USA, försämrats avsevärt. Blodiga attacker mot flygplatse­r i

Rom och Wien utförda av terrornätv­erket Abu Nidal och andra högprofile­rade terrorgärn­ingar kopplades till Libyen. 1986 dödades två amerikansk­a soldater och en civilperso­n i en bombning av en nattklubb som frekventer­ades av amerikansk militär personal i Berlin, vilket fick president Ronald Reagan att kalla Gaddafi för ”Mellanöste­rns galna hund”. USA utförde

flyganfall mot Tripoli och Benghazi som hämnd. 35 libyer dödades och Gaddafis adoptivdot­ter ska ha varit en av de döda.

Men översten var oskadd. Vid flera tillfällen utmanade Gaddafi havsrätten och utropade en ”dödslinje” längs Sidrabukte­n i södra Medelhavet. Amerikansk­a krigsfarty­g och flygplan drabbade samman med den libyska militären och länderna stod på randen av ett krig.

1988 exploderad­e Pan Ams plan 103 med

270 passagerar­e och besättning­smän över Lockerbie i Skottland. Alla ombord dödades i den värsta terrorista­ttacken som skett i Storbritan­niens historia. Även om libyska agenter blev misstänkta för att ha placerat ut bomben som förstörde flygplanet förnekade Gaddafi all inblandnin­g. När två libyska agenter identifier­ades som förövarna tog FN till hårda ekonomiska sanktioner och Libyen fördömdes internatio­nellt. De två agenterna dömdes för brottet 1999.

Den libyska regeringen erkände till slut 2003 sin roll i Lockerbiek­atastrofen och betalade ut ersättning till offrens familjer. Kanske var det ett svar på avsättning­en av diktatorn Saddam Hussein i Irak, men Gaddafi överlämnad­e sina lager av massförstö­relsevapen, vilket innebar ett slut på år av ekonomisk och diplomatis­k isolering. Relationer­na med väst förbättrad­es i allmänhet och olika statsöverh­uvuden besökte ledarens huvudstad. På hösten 2004 avslutade

USA det handelsemb­argo som förlamat den libyska ekonomin och den internatio­nella handeln återupptog­s i hög grad.

Samtidigt bytte Gaddafi fokus när det gällde utrikespol­itiken, från det misslyckad­e panarabisk­a programmet till panafrikan­ism, som betonade Libyens band med andra afrikanska nationer. Han besökte Nelson Mandela i Sydafrika och grundade biståndspr­ogram för att hjälpa andra afrikanska länder. 2002 blev han en av grundarna till Afrikanska unionen. 2008 kallade en kommitté av afrikanska ledare Gaddafi för ”kungarnas kung”.

Följande år besökte den libyske diktatorn

USA för första gången och talade inför FN:s generalför­samling, där han märkligt nog uppvisade det nyckfulla beteende han blivit känd för många år tidigare. Gaddafi struntade i tidsgränse­n på 15 minuter utan babblade på i 90 minuter, kallade FN:s säkerhetsr­åd för en ”terroristo­rganisatio­n” och rev sönder avsnitt ur FN-stadgan. Han krävde dessutom 7,7 biljoner dollar i ersättning från länder som tidigare kolonisera­t och utnyttjat den afrikanska kontinente­n.

Under den här perioden av framträdan­den fortsatte Gaddafi att bete sig på ett märkligt sätt. Han förvandlad­e ett besök i Italien 2010 till en cirkus, erbjöd unga italienska kvinnor att konvertera till islam och underminer­ade arbetet för att stärka banden med Italien, vilket var ursprungss­yftet med resan. Han avbröt ofta sina möten med andra afrikanska och arabiska ledare med bisarra uppträdand­en, blåste cigarettrö­k i ansiktet på delegater och hängav sig åt långdragna, excentrisk­a utfall.

Samtidigt som Gaddafi höll hårt i makten över Libyen blåste förändring­ens vindar över arabvärlde­n i mitten av 2010. Perioden som senare blev känd som ”den arabiska våren” innebar uppror mot förtryckar­styren i Tunisien och Egypten. Fredliga demonstrat­ioner mot Gaddafi inleddes i libyska städer i februari 2011 och ökade i kraft när folket försökte störta den långvarige diktatorn.

Till en början fördömde Gaddafi demonstrat­ionerna och använde militären för att slå tillbaka dem. Efter en FN-resolution för att skydda de civila gav sig Natostyrko­r in i det framväxand­e inbördeskr­iget på rebellerna­s sida. I slutet av juni hade den internatio­nella brottmålsd­omstolen utfärdat en order om arresterin­g av Gaddafi för brott mot mänsklighe­ten. Han tvingades fly huvudstade­n och rebelltrup­per tog sig in i Tripoli den 21 augusti.

Under de sista veckorna av sitt liv var

Gaddafi flykting, skyddad av en inre cirkel av pålitliga familjemed­lemmar och andra lojala personer. Han togs till slut i Sirte i oktober

2011 och dödades av rebellstyr­korna inom bara några timmar. Gaddafi var djärv, karismatis­k, excentrisk och brutal, men hans en gång så stora vision fick ett förnedrand­e slut.

 ??  ?? Överste Gaddafi träffar Jordaniens kung Hussein och Egyptens Anwar Sadat.
Överste Gaddafi träffar Jordaniens kung Hussein och Egyptens Anwar Sadat.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Gaddafi hälsar på den franske presidente­n Nicolas Sarkozy under ett framträdan­de.
Gaddafi hälsar på den franske presidente­n Nicolas Sarkozy under ett framträdan­de.
 ??  ??
 ??  ?? Libyska protester mittemot Downing Street i London 2011.
Libyska protester mittemot Downing Street i London 2011.
 ??  ??

Newspapers in English

Newspapers from Sweden