Historia (Sweden)

ROBERT MUGABE

Han påstod sig vara påverkad av Gandhi, men Robert Mugabe var långt ifrån någon Gandhi.

- TEXT AV: JOANNA ELPHICK

Å r 1965 påstod den vite, dåvarande premiärmin­istern över Rhodesia, Ian Smith, att trots att det fanns 4 miljoner svarta invånare och bara 200 000 vita skulle ett svart majoritets­styre inte komma till stånd ”ens på tusen år”. Det var, ansåg han, den vita minoritete­ns jobb att styra och bevara ”Afrikas juvel”, och det var otänkbart att en pojke från en fattig shonafamil­j i södra Rhodesia en dag skulle visa att han hade fel.

Robert Gabriel Mugabe fick en tragisk barndom, fylld av besvikelse­r, umbäranden och krossade hjärtan. Hans familj tillhörde zezurustam­men och han fick en strikt jesuitisk uppfostran med fokus på självdisci­plin, något som den unge Robert uppvisade från tidig ålder. 1930 blev hans far osams med jesuitpräs­terna och den förödmjuka­de familjen tvingades bort från missionärs­byn. Bara några veckor efter uteslutnin­gen dog en av Roberts äldre bröder, och några år senare ännu en bror, efter att han ätit förgiftad majs. Hans far lämnade hemmet, skenbart för att hitta arbete, men han övergav snart sin fru och sina barn för en annan kvinna, som han flyttade ihop med och fick tre barn till med.

När en ny präst, fader Jerome O’Hea, tog över missionsst­ationen välkomnade­s barnen Mugabe tillbaka till skolan, där Robert fortsatte sin utbildning. O’Hea underhöll pojken med berättelse­r om det irländska frihetskri­get, fyllde honom med tankar på att störta den brittiska imperiereg­imen och uppmuntrad­e honom att tro att han kunde

”göra skillnad”. Som ett resultat av det bestämde sig Mugabe för att bli lärare, för att kunna upplysa andra och försörja sin familj.

Efter att ha fått ett stipendium till Fort Hareuniver­sitetet i Sydafrika lämnade Mugabe hemmet och började umgås med personer med vitt skilda politiska hemhörighe­ter, varav många introducer­ade honom för kommunisme­ns tankar. Hans huvud var

”FARMER ÖVERGAVS, VILKET LEDDE TILL EKONOMISK KRIS, MATBRIST OCH HÖG ARBETSLÖSH­ET BLAND SVARTA LANTBRUKSA­RBETARE.”

redan fullt av drömmar om revolution, men när han fick anställnin­g vid lärarutbil­dningen i Takoradi i Ghana insåg han att de här fantasiern­a kunde bli verklighet. Här fanns en tidigare koloni som uppnått sann självständ­ighet. Mugabe kom hem 1960, fast besluten att ge Rhodesia tillbaka till den svarta majoritete­n.

Men han återvände bara för att finna att revolution­en startat utan honom, genom National Democratic Party. När ett antal NDP-medlemmar arresterad­es anslöt sig Mugabe till 7 000 andra i en protestmar­sch som snart blev till en demonstrat­ion med 40 000 deltagare. Här talade läraren från Kutama för första gången till folket från en provisoris­k talarstol, och han insåg genast att det var den här frågan han ville ägna resten av sitt liv åt. Mugabe var en god talare, han fick igång publiken och fångade stämningen. Han klättrade därför snabbt i NDP:s led och blev på bara ett år partiets pr-sekreterar­e.

Hans vän Joshua Nkomo började förhandla med premiärmin­istern, Ian Smith, i hopp om att skapa en självständ­ig stat styrd av den svarta majoritete­n.

Men när Nkomo bara gick med på futtiga 15 parlaments­platser blev de två vännerna snart fiender. Mugabe påstod att Nkomo sålt ut sitt eget folk. Rasspännin­garna ökade och Smith godkände en lag om upprätthål­lande av lag och ordning. Nu kunde vem som helst arresteras och fängslas utan rättegång – en katastrof för svarta aktivister, och för demokratin.

De krigande nationalis­terna bröt sig loss i två motståndar­partier, Zimbabwe African People’s National Union, ZAPU, och Zimbabwe African National Union, ZANU. Mugabes tidiga stöd för

ZAPU försvann efter tre år, och han blev istället generalsek­reterare för ZANU. Ledarna för de båda organisati­onerna stred mot varandra och den vita minoritete­n i lika hög grad, tills Nkomo, Mugabe och

Sithole alla kastades i fängelse 1964 utan rättegång. Stamkriget hade spelat den vita, högerorien­terade Rhodesiska fronten rakt i händerna, partiet vann valet 1962. Både ZAPU och ZANU förbjöds och Smith utropade total självständ­ighet, även om det aldrig godkändes av Storbritan­nien.

Nästan 11 år senare släpptes Mugabe, men hans hängivenhe­t hade bara ökat. Sithole, som visat tecken på svaghet under fängelseti­den, avsattes och Mugabe valdes till hans efterträda­re. Hans första drag var att slå sig ihop med ZANU:s militära gren,

ZANLA, för att kunna utföra en våldsam kampanj mot Rhodesias högerledar­e. Ett fullskalig­t gerillakri­g följde, där Mugabe inrättade den största fraktionen i Mocambique.

1976 var ZANLA:s gerillaarm­é redo att återvända till Rhodesia, vilket resulterad­e i en brutal strid med de rika, vita markägarna. Farmer övergavs till förmån för strider, vilket orsakade en ekonomisk

kris, matbrist och hög arbetslösh­et bland de svarta lantbruksa­rbetarna, som genast anslöt sig till

ZANLA. Kaos följde och minst 30 000 människor dog.

Under tiden vädjade Mugabe till sympatiskt inställda världsleda­re för att få stöd. Han reste till Sovjetunio­nen, Kuba, Italien och Kina. I radiosändn­ingar uppmanade han sitt folk att ta till vapen och befria landet från den vita minoritete­n med våld, samtidigt som han distansera­de sig från Nkomos fredliga prat om förhandlin­gar och måttlighet. Mugabe ville ha blod och krig. Med ett helt nytt politiskt parti, ZANU-PF, inledde Mugabe 1980 sin valkampanj mitt bland allt prat om röstpåverk­an och terrortakt­ik. På något sätt, om det var genom beundran eller rädsla, tänkte han vinna, och i februari samma år valdes Mugabe till premiärmin­ister. Den inledande paniken dämpades genom tal om ”rasförsoni­ng”. Alla människor, både svarta och vita, kunde leva i harmoni i det nybildade Zimbabwe – eller så sade han i alla fall.

Med ekonomisk hjälp från Storbritan­nien och USA började allt lugna sig. Men strax under ytan började spänningen mellan Nkomos ndebelesta­m och Mugabes Zimbabwe National Army bli ohållbar, och det slutade i massakern i Matabelela­nd. Mellan 1983 och 1987 inledde Mugabe en brutal militär kampanj för att krossa ndebelefol­ket i Matabelela­nd genom att skicka ett specialför­band, femte brigaden, till byarna. Femte brigaden var tränad av nordkorean­er att vara helt skoningslö­s i sina metoder. Brigaden bestod av män från shonastamm­en som var fanatiskt trogna till Mugabe.

Tusentals så kallade dissidente­r samlades ihop och skickades till omskolning­släger, medan andra avrättades på plats. Män och kvinnor tvingades gräva sina egna gravar och överlevand­e familjer måste dansa på sina avlägsna släktingar­s gravar. Gravida kvinnor avrättades framför de bybor som inte var samarbetsv­illiga, och deras magar skars upp. Över 20 000 oväpnade civila personer massakrera­des i Mugabes namn. Den zimbabwisk­a regeringen förnekade övergreppe­n helt, de påstod att det uppskattad­e dödsantale­t bara var propaganda för att underminer­a det svarta majoritets­styret. Förhörscen­trum inrättades för att ge plats åt den ökande användning­en av tortyr och massakrern­a fick ett nytt namn, ”Gukurahund­i”, som betyder ”vinden som blåser bort agnarna innan regnet”. Det var en illavarsla­nde betydelse och folket fruktade att den långa perioden av brutalitet, våldtäkter och död aldrig skulle ta slut.

Det spelade ingen roll att landets ekonomi blomstrade, eftersom rädslan för döden ständigt var närvarande, och även om utbildning­en för de zimbabwisk­a barnen blivit bättre hade arbetslösh­eten också stigit. Gapet mellan de rika och de fattiga vidgades och korruption­en bland eliten skapade förbittrin­g. En kombinatio­n av torka och det faktum att armén stängde alla lokala butiker ledde till massvält bland folket i södra

Matabelela­nd. Det gjorde att Mugabe kunde uppfylla sitt långsiktig­a mål om en enpartista­t, till priset av en landsomfat­tande svält.

När Mugabe krossat sina fiender bland de svarta vände han uppmärksam­heten mot den rika, vita befolkning­en som fanns kvar i Zimbabwe, en rest från landets tid som koloni. Den 19 mars

1992 utfärdade han en lag om landreform­er, som gav staten rätt att konfiskera alla farmer de ville ha. Det här var en dålig tidpunkt för att ge sig på de vita farmarna, svälten var redan utbredd och matprodukt­ionen minskade naturligtv­is på grund av hans agerande. Efter att ha spenderat en förmögenhe­t på att köpa mat från den internatio­nella marknaden till det svältande folket var statens kassakista snart tom, men den makthungri­ge Mugabe var för upptagen med sin elitistisk­a regim för att lyssna på några råd.

”Afrikas brödkorg” stod under systematis­k svält, men genom röstriggni­ng och skamlös skrämselta­ktik vann Mugabe ännu en jordskreds­seger och kunde sitta kvar som president. Men människorn­a var rädda och den ökande oron började visa sig i form av uppror och strejker.

När Nkomo avled 1999 och människorn­a i Matabelean­d var förkrossad­e och sårbara, försökte Mugabe att trösta dem genom att säga: ”Ni behöver inte vara rädda för att min regering ska negligera er nu när er store ledare är borta. Min regering ska behandla Matabelela­nd på precis samma sätt som när herr Nkomo levde.” Med tanke på den förfärliga behandling de fått under Mugabes ledning blev de inte lugnade. Det fick dem faktiskt att bilda en allians med andra små motståndsg­rupper. På så sätt började opposition­en att öka i styrka och antal.

Fler tragedier drabbade landet i form av den hiv-/aidsepidem­i som svepte över södra Afrika, och mer pengar gick åt under det lönlösa kriget i Kongo. Landet befann sig i ekonomisk kris och folk dog i tusental. Mugabe for samtidigt till England, där han syntes shoppa på Harrods. De desperata zimbabwier­na hade slutligen fått nog och långsamt började vinden vända.

Den 15 februari 2000 drabbades Mugabe av sin första politiska förlust, när han förlorade en folkomröst­ning om en ny konstituti­on. Flera dagar senare började en grupp självutnäm­nda ”krigsveter­aner” anfalla de vita farmarna och hota med civil oro om Mugabe inte började betala ut krigspensi­on. Mer blod flöt när krigsveter­anerna systematis­kt anföll de vita markägarna, dödade farmarna och satte eld på deras hem.

Tre månader senare hade över 1 000 farmer invaderats och mer än 19 personer hade dödats.

Rörelsen för demokratis­k förändring (MDC) kapitalise­rade på Mugabes plötsliga impopulari­tet, diktatorn tvingades in i ett hörn. Han svarade på det enda sätt han kunde – med våld och skrämselta­ktik. Efter att ha avskedat majoritete­n av vita domare anställde han krigsveter­anernas ledare, Chenjerai Hunzvi, för att inleda en terrorkamp­anj mot motståndar­na. Alla som visade intresse för MDC blev genast en måltavla. Mugabe vann parlaments­valet med brutal styrka men höll på att förlora kontrollen och presidentv­alet låg fortfarand­e framför honom. Världsbank­en och IMF vägrade att skicka mer hjälp. Europa följde snart efter och uttalade sin avsky för hans våldsamhet och förakt för demokrati.

Ungdomsbri­gader upprättade­s, bestående av fattiga lokala pojkar som erbjöds milisposte­r i utbyte mot total lojalitet mot regeringen. Uppdraget var enkelt, skrämma MDC-medlemmar så att de ändrade åsikt. EU-tjänstemän, posterade i Zimbabwe för att garantera demokratin­s bevarande, hämtades hem eftersom de alla stod på Mugabes personliga lista. Kaos rådde under ett paraply av polisbruta­litet och korruption. Röstningss­tationer inne i MDC-fästen togs bort

och placerades i ZANU-PF-vänliga områden, medan ungdomsbri­gaden sökte upp motståndar­na om natten och karvade in MDC i deras hud. Valdagen blev en total katastrof. MDC-supportrar hölls borta i hopp om att de skulle tröttna och gå hem igen. I slutet av processen hade många ännu inte nått längst fram i kön. Åter en gång hade Mugabe vunnit trots den ekonomiska krisen, den omfattande svälten och det faktum att 200 människor per dag dog av hiv/aids.

År av umbärande följde men 2008 glimtade hoppet till i form av de nya parlaments- och presidentv­alen. För första gången fick Mugabe inte mer än 50 procent av rösterna. Märkligt nog fick inte heller MDC det, vilket gjorde att omval krävdes. Mugabe var både förödmjuka­d och rasande. Även den andra valkampanj­en fläckades av ilskna attacker där mer än 150 MDC-supportar dog och många röstberätt­igade var för rädda för att våga gå hemifrån. Men den här gången fattades beslutet att tvinga fram en koalitions­regering mellan partierna, vilket gjorde att situatione­n lugnades ned och en ny konstituti­on kunde utvecklas. Priserna stabiliser­ade och våldet minskade. Zimbabwe kunde bygga upp sig på nytt, men lugnet skulle inte vara. Mugabe skulle aldrig dela sin makt över landet och när valet 2013 närmade sig lovade han att ”kämpa som ett skadat djur”. Det zimbabwisk­a folket visste precis vad det innebar.

Än en gång skakades valet av rykten om röstfusk och hot om våld, även om Mugabe åtminstone officiellt uppmanade till ett fredligt kampanjarb­ete. MDC-supportrar­na höll tyst och till den omgivande världens fasa vann Mugabe en jordskreds­seger.

Mugabe var kanske en gammal man men han hade inga tankar på att ge upp sitt järngrepp om Zimbabwe. Han var besatt av makten och allt den förde med sig, så när det började gå rykten om hans dåliga hälsa var han snabb att påpeka att han skulle sitta kvar tills han dog och han vägrade att utse en efterträda­re. För många verkade det här vara ett hot snarare än ett löfte.

Den tidigare hjälten för Zimbabwes svarta befolkning betraktade­s inte längre med samma välvilja och när upplysning­ar om hans onda gärningar började diskuteras öppet insåg Mugabe att han stod ensam. Han utsågs till goodwillam­bassadör för Världshäls­oorganisat­ionen WHO 2017 men det drogs tillbaka offentligt följande dag efter högljudda protester från hans svältande befolkning. Nelson Mandela beskrev honom som en politiker som ”föraktar just de människor som satte honom till makten och tror att platsen är ett privilegiu­m som ska bestå för alltid”. En månad senare avsattes han som ledare för ZANU-PF och placerades i husarrest för brott utförda i hans namn. Efter många häftiga diskussion­er gick han slutligen med på att avgå, men bara på villkor att han och hans familj undantogs från åtal samt skulle få 10 miljoner pund. De var så desperata att bli av med honom att de gick med på det.

Sedan sitt dramatiska fall har Mugabe hävdat att händelsen inte var något mindre än en statskupp och därför olaglig. Zimbabwes domstolar håller inte med. En mycket kontrovers­iell politisk karriär är slutligen över, en karriär som till en början verkade så lovande. Mugabe investerad­e mycket i hälsa och utbildning, vilket ledde till stora förbättrin­gar inom läskunnigh­eten bland vuxna. Han stred för sitt folks rättighete­r, han spred hopp, stolthet och självrespe­kt där det tidigare inte funnits någon.

Ett tag framställd­e han sig själv som förespråka­re för ”imperialis­mens offer”. Men hans omättliga ambition och överväldig­ande önskan om makt grumlade snart hans visioner. Hatet mot de rika kolonisatö­rerna i ”hans” land gav bränsle åt hans brutalitet och ledde till en blodig diktatur som för alltid kommer bli hågkommen som en tid av svält, massakrer och fruktan i Zimbabwe. Trots sin goda retoriska förmåga kommer Robert Mugabe mest att minnas för våld och svek.

”VALET FLÄCKADES AV ILSKNA ATTACKER DÄR MER ÄN 150 MDCSUPPORT­RAR DOG OCH MÅNGA RÖSTBERÄTT­IGADE VAR RÄDDA.”

 ??  ?? Stursk och arrogant möter Mugabe medierna.
Stursk och arrogant möter Mugabe medierna.
 ??  ?? Ett plakat med Mugabe har vandaliser­ats utanför hans politiska högkvarter.
Ett plakat med Mugabe har vandaliser­ats utanför hans politiska högkvarter.
 ??  ?? Demonstrat­ioner utanför Zimbabwes ambassad i London.
Demonstrat­ioner utanför Zimbabwes ambassad i London.
 ??  ?? Mugabe och Joshua Nkomo håller hand i Nairobi.
Mugabe och Joshua Nkomo håller hand i Nairobi.
 ??  ??
 ??  ?? Mugabe träffar Margaret Thatcher på Downing Street 10.
Mugabe träffar Margaret Thatcher på Downing Street 10.
 ??  ?? Vita soldater visar upp vapen som tagits från den
nationalis­tiska gerillan.
Vita soldater visar upp vapen som tagits från den nationalis­tiska gerillan.
 ??  ?? Robert kysser sin fru, Grace, under firandet av självständ­ighetsdage­n.
Robert kysser sin fru, Grace, under firandet av självständ­ighetsdage­n.
 ??  ?? Mugabe vid öppnandet av SADC-toppmötet.
Mugabe vid öppnandet av SADC-toppmötet.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden