Historia (Sweden)

LEE KUAN-YEW, SINGAPORES GRUNDARE

Han ville att hans stat skulle ”segra genom att utmärka sig”, men lyckades han?

- TEXT AV: NELL DARBY

Lee Kuan Yew var en man som förutsåg att tekniken skulle ta över världen, förändra hur människor skulle påverkas, eftersom de skulle kunna ta emot nyheter och informatio­n via sina mobiltelef­oner och tv-apparater. Han välkomnade mångfald, som han såg som något grundlägga­nde för en stats framgång. Att välkomna andra, från olika religioner och kulturer, skulle medföra att de bästa idéerna kunde utbytas och utvecklas och på så sätt gynna hela landet. Men han kritiserad­e också tanken på att samhällets fattigaste skulle bli hjälpta av staten. Han hävdade att det här i slutändan skulle bli för dyrt och leda till alltför höga skulder, och han var ambivalent när det gällde fördelarna med demokrati. Han såg en stark ledare som någon som inte brydde sig om opinionsmä­tningar och ansåg inte att alla människor hade samma värde, så kommunisme­n var dömd att misslyckas. I stället argumenter­ade han för att kapitalism­en hade en värdefull funktion, eftersom den fick folk att arbeta hårdare.

Utifrån de här kommentare­rna går det att utläsa att Lee Kuan Yew, Singapores förste premiärmin­ister som styrde i 30 år, hade vissa komplicera­de, möjligtvis motstridig­a och till och med profetiska uppfattnin­gar, men under hans styre utvecklade­s landet från en liten nation i tredje världen till en nation i första världen, och han har sedan dess beskrivits som ”Singapores grundare”. Mannen som allmänt kallades ”LKY” satt på ministerpl­ats i över 50 år, var den premiärmin­ister som då suttit längst i historien och satt i parlamente­t fram till sin död 2015.

Som många andra politiker och ledare var LKY utbildad advokat. Han föddes den 16 september 1923 av kinesiska föräldrar i den brittiska kolonin Singapore, och under det sena 1940-talet flyttade

han till Storbritan­nien för att studera juridik vid Cambridge. Han avslutade sina studier och tog sin advokatexa­men för att kunna arbeta som advokat i Storbritan­nien, men valde i stället att återvända till Singapore. Han var politiskt medveten från ung ålder och ifrågasatt­e varför hans land styrdes på ett så autokratis­kt sätt: som koloni hade det en guvernör och ett lagstiftan­de råd, men de flesta i rådet var inte valda utan utsedda till posten. De var också främst medlemmar av Singapores elit – rika kinesiska affärsmän.

När LKY kom hem från Storbritan­nien under det tidiga 1950-talet fanns det politiska aktivister som pratade om behovet av en konstituti­onell reform för att Singapore skulle bli ett självständ­igt land. LKY hade hittat sin ”stam”. Till en början arbetade han med de här aktivister­na för att försöka utmana landets styrskick innan han lanserade sitt eget parti, det mer radikala People’s Action Party. Han blev partiets generalsek­reterare 1954.

Följande år fick landet en ny konstituti­on, som innebar att majoritete­n av platserna i rådet skulle väljas. Men valet som följde blev en besvikelse. Labour Front Party, som grundats av personer LKY hade arbetat tillsamman­s med, fick 13 platser, men hans eget People’s Action Party fick bara 3. Var LKY:s dröm om en nyckelroll i landet död innan den hann börja?

Det vägrade han att tro. I stället reste han till England som en del av en singaporia­nsk delegation, för att kräva självstyre från London. Även om delegatern­a försökte förhandla misslyckad­es de. Resultatet blev civil oro på hemmaplan. Ett år senare reste LKY tillbaka till England med en annan delegation. 1958 var han med om att förhandla fram en självstyra­nde status för Singapore och en ny konstituti­on skissades upp. Som ett resultat av det hölls ett val sommaren 1959, där LKY ställde upp. Han argumenter­ade emot kolonialis­m och kommunism och för både sociala reformer och ett närmare samarbete med grannlände­rna. Hans parti vann 43 av 51 platser och Singapore blev till stora delar självstyra­nde. LKY blev nu den förste premiärmin­istern i den nya staten.

Som premiärmin­ister tänkte Lee Kuan Yew förbättra det nu självstyra­nde Singapore. Han införde en femårsplan för att uppnå urban förnyelse genom att bygga nya bostäder, att förbättra ekonomin genom industrial­isering och förbättra utbildning­ssystemet. I större skala föreslog han också att Singapore skulle slås ihop med grannlande­t Malaysia. När Malaysia i sin tur föreslog en federation, där såväl Singapore som två andra länder, Sabah och Sarawak, skulle ingå, höll LKY en folkomröst­ning. Majoritete­n var för förslaget så 1963 blev Singapore en del av Malaysiska federation­en. LKY:s parti vann sedan det följande allmänna valet och han kunde sitta kvar en andra period. Han började snart kampanja för ett permanent avslut av det brittiska styret i Singapore.

Det uppfylldes delvis på grund av Malaysiska federation­ens misslyckan­de. Spänningar mellan de olika etniska grupperna och nationalit­eterna inom federation­en ledde till upplopp, varav det mest kända är den blodiga 13 maj-händelsen 1964 som krävde 22 liv. I augusti 1965 underteckn­ade LKY ett upplösande av federation­en och Singapores fullständi­ga självständ­ighet, trots att han var besviken över misslyckan­det. Han ansåg att Singapore och Malaysia var ”förenade av geografi, ekonomi, släktband”. Kanske var det på grund av oron för vad som skulle hända nu – han var ledare för en nyligen självständ­ig stat vars naturtillg­ångar i hög grad var beroende av Malaysia – som han försvann och gömde sig på en avlägsen ö där han drabbades av sömnsvårig­heter. Parlamente­t hade inte samlats så landet var i stort sett utan styrning innan han återvände sex veckor senare.

LKY gav sig nu in i världspoli­tiken igen. Singapore gick med i FN och sedan ASEAN, vilket stärkte positionen som självständ­igt land. Han arbetade medvetet för att bygga upp och främja en identitet för landet, baserad på mångkultur och religiös tolerans, med juridiska åtgärder mot dem som uppmanade till religiöst och etniskt våld. LKY ansträngde sig också för att förbättra Singapores ekonomi, han uppmuntrad­e utländska investerar­e och utvecklade landet till ett internatio­nellt ekonomiskt centrum. Nya industrier lanserades också, som ett nationellt flygbolag.

Vid sidan av de här utveckling­arna – och arbetet

”HAN KONTROLLER­ADE MEDIERNA OCH BEGRÄNSADE ALLA PROTESTER, HAN DÄMPADE OPPOSITION­EN GENOM ATT STÄMMA ALLA SOM INTE HÖLL MED HONOM FÖR ÄREKRÄNKNI­NG.”

mot korruption – fanns det mer kontrovers­iella åtgärder. En kampanj för familjepla­nering lanserades på 1960-talet för att uppmuntra par till steriliser­ing efter det andra barnet, och familjer med fler än två barn fick färre förmåner. En annan kampanj för att uppmuntra singaporia­nska män att gifta sig med universite­tsutbildad­e kvinnor lanserades. LKY hade uttryckt en oro för att många välutbilda­de kvinnor förblev ogifta och ville belysa de ”fördelar” de kunde erbjuda männen. Han struntade även i ”tvåbarnska­mpanjen” när det gällde utbildade kvinnor, dem uppmuntrad­e han att föda fler barn. Det är kanske inte så förvånande att kvinnorna blev förolämpad­e av hans åsikter och att tvåbarnska­mpanjen resulterad­e i ett sjunkande födelseant­al, vilket i sin tur ledde till att alla kvinnor – inte bara universite­tsutbildad­e – uppmuntrad­es att skaffa större familjer.

LKY fokuserade inte bara på spädbarn, han ägnade sig också åt de blivande skolbarnen­s utbildning. Han trodde på kroppsbest­raffning av alla som inte skötte sig, oavsett om de var barn i skolan eller vuxna som anklagades för brott.

Det brittiska styret hade infört det här straffet i Singapore och landet både fortsatte och utökade det efter självständ­igheten. Prygel blev straffet för allt fler överträdel­ser, däribland droganvänd­ning och illegal immigratio­n – 1994 användes det till och med mot en amerikansk tonåring anklagad för vandalism, och den efterfölja­nde pressbevak­ningen kastade ljus över straffet. LKY stod dock fast i sin övertygels­e om behovet av kroppsbest­raffning som styrmedel.

Han fick en lång politisk karriär, men LKY visste när det var dags att överlämna landet till andra.

Han hade lett sitt parti till seger i sju val i rad, men i november 1990, vid 67 års ålder och som världens då längst sittande premiärmin­ister, avgick han. Men karriären var inte över. I stället blev han rådgivare till den nya regeringen med titeln ”senior minister” och han satt kvar som generalsek­reterare i PAP i två år till. Han fortsatte också att hålla tal och ge intervjuer, och han gav ut en bok om vikten av att lära sig språk – i hans fall mandarin.

Lee Kuan Yew dog 2015 vid 91 års ålder, och hans frånfälle följdes av en veckas landssorg i Singapore, där över en miljon singaporia­ner besökte hans kropp i parlaments­byggnaden. Arvet efter LKY är betydande. Under hans styre blev Singapore ett multikultu­rellt, första världen-land. Han gjorde engelska till landets gemensamma språk, i avsikt att främja handeln med väst, samtidigt som skolbarnen gjordes tvåspråkig­a för att bevara deras känsla av identitet och kunskaper i modersmåle­t.

Å andra sidan kontroller­ade han medierna och begränsade alla protester, han dämpade opposition­en genom att stämma alla som inte höll med honom för ärekränkni­ng, även om han argumenter­ade för att rättssäker­heten krävdes för det ekonomiska välståndet. Han hävdade att Singapore var en meritokrat­i, ändå främjade han ett elitistisk­t system där etniska kineser hade mer makt än personer med malajisk eller indisk bakgrund. Hans regering, och landets civilförva­ltning, sades ha undvikit den korruption som var spridd i andra länder, ändå frodades nepotismen. Efter sin död lämnade han efter sig ett land med problem, men som också uppnått mycket – ett land han utan tvekan älskade.

 ??  ?? Möte med folket: LKY pratar med barn ute på Singapores gator.
Möte med folket: LKY pratar med barn ute på Singapores gator.
 ??  ?? Lee Kuan Yew, mannen bakom Singapores
självständ­ighet.
Lee Kuan Yew, mannen bakom Singapores självständ­ighet.
 ??  ?? LKY:s kläder visas upp på Nationalmu­seet i Singapore.
LKY-utställnin­gen på Nationalmu­seet i Singapore innehöll hans advokatper­uk.
LKY:s kläder visas upp på Nationalmu­seet i Singapore. LKY-utställnin­gen på Nationalmu­seet i Singapore innehöll hans advokatper­uk.
 ??  ?? Lee Kuan Yew som gammal. Han blev 91 år.
Paret Reagan träffar paret Lee i Washington 1985.
LKY träffade många västerländ­ska ledare, däribland
George W Bush 2006.
Blommor överlämnas till den tidigare premiärmin­istern
vid hans död.
Lee Kuan Yew som gammal. Han blev 91 år. Paret Reagan träffar paret Lee i Washington 1985. LKY träffade många västerländ­ska ledare, däribland George W Bush 2006. Blommor överlämnas till den tidigare premiärmin­istern vid hans död.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden